w3c

w3c

Siarczan cynku - proszek 50 g - Warchem

SIARCZAN CYNKU CZDA 50g
14,70 zł

W pigułce

Siarczan cynku - proszek 50 g - Warchem

14,70 zł

w3c

Ilość :

W magazynie

Zadaj pytanie
  Wysyłka

Darmowa wysyłka od 300zł

  Zwroty

Masz prawo do zwrotu produktu w ciągu 14 dni od odbioru.

Cynk dla zdrowia

Ten minerał robi wszystko to co witamina D. Podczas gdy jednak D3 pomaga na tylko niektórych poziomach, niedobór cynku ma niszczące działanie na wszystkich poziomach jakości życia. To jeden z tych suplementów, o których nigdy nie zapominamy i bierzemy okrągły rok.

 

WŁAŚCIWOŚCI CYNKU:

  • odpowiada za ponad 200 reakcji metabolicznych – nie można mówić o dobrym zdrowiu jeśli występują niedobory cynku (a u większości z nas występują)
  • cynk to absolutny pionier wspierania układu immunologicznego – jego składniki odżywcze aktywują limfocyty T w organizmie, które funkcjonują do sterowania i regulacji odpowiedzi immunologicznej
  • niezbędnik przy każdej infekcji, przeziębieniu, bólu gardła i grypie
  • bez cynku żołądek i jelita nie są w stanie strawić białek, tj. zapewnić organizmowi budulca
  • bez cynku zanikają nasze podstawowe zmysły - nie mamy smaku, węchu, ani dobrego słuchu (swoją drogą covidowe objawy związane z brakiem smaku i węchu to oczywiste niedobory cynku)
  • istotny dla zdrowej skóry, gojenia tkanek
  • nie tylko zwalcza trądzik, ale ma wpływ na jego występowanie
  • wspomaga wzrost włosów i przeciwdziała ich wypadaniu
  • pomaga przy niedoczynności tarczycy
  • pomaga poradzić sobie z bezsennością
  • wchodzi w reakcję z metalami ciężkimi i sam w sobie jest chelatorem metali (szczególnie ołowiu i kadmu). Ponadto usprawnia ich wydalanie z organizmu
  • chroni też szpik i krwinki
  • pomaga utrzymać w zdrowiu prostatę
  • magazynuje zapasy insuliny w trzustce
  • stymuluje aktywność ponad 100 różnych enzymów w organizmie, co czyni go ważnym składnikiem odżywczym
  • należycie dba o układ rozrodczy
  • działa również w produkcji białek i DNA w organizmie
  • potrzebny we wszystkich stadiach rozwoju, w tym podczas poczęcia, okresu niemowlęctwa, dzieciństwa i dorosłości
  • na działanie cynku dobrze reagują zaburzenia zdrowotne takie jak biegunka, wrzody żołądka, ADHD, wirus opryszczki (HSV-1), zaburzenia funkcji układu immunologicznego, anemia sierpowata, choroba Wilsona
  • zapobiega i leczy zwyrodnienie plamki żółtej
  • jego składniki odżywcze mogą być również stosowane w leczeniu (związane z wiekiem), zaburzeń apetytu, nieświeżego oddechu, chorób krwi, czyraków, oparzeń, nowotworów, owrzodzeń, choroby trzewnej, zaburzeń poznawczych

 

OBJAWY NIEDOBORU CYNKU:

Lista problemów spowodowanych niedoborami tego pierwiastka jest naprawdę długa, ale na uwagę zasługują w szczególności:

  • spowolnienie procesów wzrostu u młodzieży
  • problemy ze skórą
  • problemy z włosami
  • problemy z paznokciami
  • brak apetytu
  • objawy starzenia się
  • problemy hormonalne
  • kiepski stan układu immunologicznego prowadzący do obniżenia odporności na wszelkiego rodzaju infekcje (COVID również..)

Powiązane artykuły

Certyfikaty jakości

Zwróć uwagę na to, czy firma wydaje stosowne atesty jakości. 90% rynku zalewają nas produkty niewiadomego pochodzenia produkcyjnego. W najlepszym wypadku po prostu nie działają, w najgorszym trują nas szkodliwymi dla zdrowia domieszkami. Większość sprzedawana jest jako „czda” (czyste do analiz).

Wdzięcznym przykładem tutaj jest kwas l-askorbinowy. Często kupujemy go jako lewoskrętną witaminę C na cele suplementacyjne. Jest to tak popularny produkt, że czarny rynek dosłownie kwitnie. W większości przypadków jest to chiński produkt przemysłowy, który z początku miał służyć do czyszczenia basenów. Okazał się jednak strzałem w dziesiątkę jako produkt na cele prozdrowotne! Osobiście nie odważyłabym się spożywać go w dłuższej perspektywie.. Dobry chemik „na oko” potrafi ocenić, czy takowy kwas kwalifikuje się w ogóle na jakość „spożywczy”, nie wspomnę o „technicznym”! Nie licz na to, że kupisz dobrej jakości witaminę C za 30zł ! Taka po prostu nie istnieje.

 

Jakość produktu

Jakość produktu chemicznego o nazwie „spożywczy” nie nadaje się do wewnętrznej suplementacji! Ten parametr jest często błędnie interpretowany, bo „spożywczy” wydaje się odpowiedni do spożywania. Nic bardziej mylnego! Jakość „spożywcza” to parametr, który mówi o tym, że produkt może być wykorzystywany na cele produkcji spożywczej (np. do konserwacji żywności) lub na cele domowe (np. odpleśnianie produktów lub wekowanie).

Wbrew ogólnemu pojęciu, do celów suplementacji nadaje się wyłącznie produkt o jakości „czysty” lub „czysty do analizy”. „Czysty” w rzeczywistości to w praktyce to samo co „czysty do analizy”. Różni je jedynie wymóg zakresu dokładności badań i liczba miejsc po przecinku w wynikach. A za tym idzie też i cena!

 

ZALECENIA EKSPERTÓW:

  • profilaktyka dorośli: 15 – 30 mg dziennie
  • profilaktyka dzieci: 7.5 mg dziennie
  • maksymalna dawka: może być bardzo różna, ale nie należy przekraczać 30 mg dziennie bez istotnych wskazań, czy badań, bo z cynkiem można również przesadzić (czytaj „Uwagi”)
  • sytuacje kryzysowe (ciężka choroba infekcyjna, duże niedobory): 50 mg dziennie przez tydzień, potem 15 mg dziennie i 50 mg jednorazowo raz w tygodniu (czas zróżnicowany zależnie od niedoborów)

SPOSÓB PRZYJMOWANIA: w trakcie lub po posiłku

PORA DNIA: wieczorem

CZAS KURACJI: cynk to minerał, który można, a nawet należy przyjmować „przewlekle”

PRZECIWWSKAZANIA: -

WSPÓŁDZIAŁANIE:

  • opcjonalnie: witamina A / fityniany – zwiększają wchłanialność cynku
  • opcjonalnie: 5-HTP / Różeniec górski (Rhodiola rosea) – wspomaganie dobrego nastroju
  • opcjonalnie: soplówka jeżowata (Lion’s Mane) – poprawa stanu układu nerwowego
  • opcjonalnie: cytryniec chiński / grzyby Shiitake – korzystny wpływ na zdrowie
  • potas
  • mangan
  • magnez

ANTAGONIZM:

Uwagi

Cynk z cukrem i alkoholem się nie lubią

Cukier i alkohol to najgorsi wrogowie cynku. Jeśli chcesz zadbać o prawidłowy poziom cynku w organizmie, przede wszystkim przestań jeść cukier, no i ogranicz alkohol ;)

To samo zresztą tyczy się wapnia, kolagenu, czy selenu.

Natura jakoś nie obmyśliła dobrze tych procesów, ale prawdą jest, że póki w obiegu znajduje się cukier, to on zawsze pierwszy znajdzie miejsce w kościach, aniżeli wapń, cynk, kolagen, czy selen. Ehh.. smutne..

 

Białe plamki na paznokciach

Białe plamki na paznokciach rzeczywiście można uznać za niedobory cynku. Wynikają one z faktu, że cynk pod wpływem jakiś niekorzystnych czynników został wytrącony z organizmu i osiadł w paznokciach.

 

Niedobory cynku

Stanowiące normę 15 mg dziennego zapotrzebowania na cynk jest raczej rzadkością, gdyż raczej nie jadamy ostryg, które zawierają mnóstwo cynku.

Dzieci i młodzież zamiast pestek dyni, czy słonecznika, gdzie cynku też jest niemało, zajadają się przecież chipsami. A niedobór cynku powoduje m.in.:

  • spowolnienie procesów wzrostu
  • guzy skóry
  • zahamowanie odpowiedzi immunologicznej (słaba odporność)
  • brak węchu, czy smaku (tak charakterystyczne dla powikłań pocovidowych)

Suplementacja cynkiem wydaje się być niezbędna, gdyż aby dostarczyć zalecaną ilość cynku z diety należałoby zjeść: 16 porcji świeżo przygotowanej dyni, 14 porcji fasoli, czy 5 świeżych ostryg.

 

Nadmiar cynku ?

Z cynkiem niestety można również przesadzić i warto wiedzieć, że cynk w nadmiarze może wykazywać działanie toksyczne.

Szkodliwość cynku jest przede wszystkim związana z wtórnym deficytem miedzi i nie wywołuje objawów specyficznych. Dobrze jest mieć zatem również ogląd na poziom miedzi w organizmie.

Ostre zatrucie cynkiem natomiast powoduje:

  • osłabienie
  • wymioty
  • niedokrwistość

Takie zatrucia występują nie z przedawkowania, a głównie w wyniku spożycia owoców lub warzyw opryskiwanych preparatami cynkowymi lub z produktów przechowywanych w naczyniach cynkowych.

Jak widać dawka cynku powinna być zawsze dobrana adekwatnie do indywidualnych potrzeb. Jeśli więc nie znasz swojego poziomu cynku, nie kombinuj i nie przekraczaj zalecanej dawki profilaktycznej 15-30 mg.

Można ogólnie założyć, że większość z nas ma jednak spore niedobory cynku, więc statystycznie nie ma obaw, że się przekroczy tę toksyczną granicę.

 

Źródła cynku w diecie

  • ostrygi
  • mięso
  • wątróbka
  • kraby
  • sery żółte
  • kasza gryczana
  • jaja
  • ryż
  • ryby
  • pestki dyni
  • nasiona słonecznika
  • warto wspomnieć, że białko zwierzęce zwiększa wchłanianie cynku

Niemal 30% ludności na świecie wykazuje niedobór cynku w organizmie, czego przyczyną jest niedostateczna podaż tego składnika wraz z dietą.

Zdrowotne przepisy

Płynny siarczan cynku

Osobiście za najlepszą formę cynku uważam siarczan. Niestety nie ma takiego preparatu na naszym rynku. Jeśli tylko masz ochotę, nie ma nic prostszego jak zrobić go samemu.

Przygotuj do tego:

Zalej odmierzony cynk do 100 ml wodą destylowaną i wymieszaj. Wlej do butelki. Uzyskujesz w ten sposób swój własny cynk, w którym:

  • 10 kropli (około 1 pipeta zakraplacza) to 7.5 mg cynku
  • dorośli – 2 pipety dziennie (najlepiej na wieczór)
  • dzieci - 1 pipeta dziennie (najlepiej na wieczór)

Boxed:

Sticky Add To Cart

Font: