w3c

w3c

Probiotyk Mumio czarne- 19 szczepów + Minerały - 30 kaps. - Narum

Narum Mumio Acidofilne Czarne
64,90 zł

W pigułce

  • makro i mikroelementy
  • choroby mięśni
  • choroby stawów
  • zdrowe kości
  • jelita, trawienie, dysbioza

Probiotyk Mumio czarne- 19 szczepów + Minerały - 30 kaps. - Narum

64,90 zł

w3c

Ilość :

W magazynie

Zadaj pytanie
  Wysyłka

Darmowa wysyłka od 300zł

  Zwroty

Masz prawo do zwrotu produktu w ciągu 14 dni od odbioru.

Probiotyki dla zdrowia

Temat probiotyków jest tak rozległy, że można by było o nich napisać wielotomową encyklopedię - o każdym szczepie z osobna. Na cele tego posta temat zostanie uogólniony. Przede wszystkim należy podkreśli, że dobra flora w jelitach to absolutny background każdej choroby przewlekłej. Bez tego nie pójdziemy "na przód". A dobra flora to również kooperacja z prebiotykami.

 

WŁAŚCIWOŚCI PROBIOTYKÓW:

  • naukowcy dowiedli, że brak balansu pomiędzy złymi a dobrymi bakteriami układu trawiennego ma duży udział w rozwoju schorzeń przewlekłych, takich jak choroby autoimmunologiczne, zespół metaboliczny, cukrzyca, otyłość, zespół przewlekłego zmęczenia (CFS), czy niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Zatem zaczynajmy od podstaw stosując probiotyki
  • wspierają mikroflorę jelitową (mikrobiom)
  • a przez to i zapewniają ogólnopojętą odporność organizmu - zwiększają aktywność enzymatyczną i fagocytarną makrofagów i granulocytów
  • mogą znacznie zahamować wiele rodzajów infekcji dróg oddechowych, takich jak powszechne przeziębienia, grypa, czy COVID, zwłaszcza jeśli suplementację rozpocznie się przed sezonem zachorowań. 3-6 miesięczna suplementacja różnych szczepów z serii bifidobakterii i Lactobacillus zmniejsza czas trwania objawów średnio od jednego do dwóch lub nawet kilku dni, podobnie jak w przypadku redukcji nasilenia objawów. U dzieci stwierdzono znaczny spadek nieobecności w szkole
  • bardzo częsta podpora leczenia chorób przewlekłych (autoimmunologia, ustrojowa candida, nowotwory)
  • dobre bakterie wspomagają też pracę metylacji, która często zawodzi w chorobach przewlekłych
  • pośredniczą w uwalnianiu cytokin prozapalnych, chemicznych odpowiedzialnych za choroby zapalne
  • bardzo skuteczne w leczeniu wszelkiego rodzaju grzybic i przewlekłej kandydozy ogólnoustrojowej
  • stanowią absolutną podstawę leczenia infekcji intymnych (swędzenie, pieczenie, upławy, drożdżyce, bakteryjne zapalenia pochwy)
  • podawane maleńkim dzieciom niwelują uporczywe kolki jelitowe, które są bezpośrednią przyczyną zaburzenia flory u maluszka
  • niezastąpione również przy grzybicach skórnych, paznokci, czy jamy ustnej - wykazują działanie antagonistyczne względem patogennych bakterii i grzybów. Odbywa się ono m. in. na drodze konkurencji o składniki odżywcze, syntezę swoistych związków antybakteryjnych
  • niezwykle skutecznym mechanizmem antagonistycznego działania probiotyków względem patogennej flory pochwy jest produkcja nadtlenku wodoru, czyli przysłowiowej wody utlenionej
  • wspomagają leczenie większości chorób jelitowych (rozwolnienie, biegunki, zaparcia, wzdęcia, zapalenia jelit, zespół jelita drażliwego - IBS, choroba Leśniowskiego Crohna, wrzodziejące zapalenia jelit - colitisy  i inne) - w badaniach wykazano, że już pojedyncze Lactobacillusy neutralizują toksyczne aminy i hamują procesy gnilne w jelitach
  • utrzymują integralność ściany jelita tak, aby nie przedostawały się przez niego do krwi szkodliwe substancje, poprawiają funkcjonowanie śluzówki układu pokarmowego, tj. zapobiegają zespołowi nieszczelnego jelita (ZNJ)
  • niektóre z nich utrzymują niski poziom pH w żołądku, co utrudnia przeżycie wielu organizmom chorobotwórczym. Jednocześnie wyrównują właściwe pH w jelitach 
  • rozkładają spożywaną przez nas żywność, przekształcając cukry w kwas mlekowy i inne produkty uboczne, a co za tym idzie poprawiają zdolność do wchłaniania substancji odżywczych (witamin i minerałów) i ułatwiają ich biodostępność z żywności poprzez zmniejszenie populacji “złych” bakterii
  • wspomagają trawienie i bardzo pozytywnie wpływają na przebieg nietolerancji pokarmowych (zwłaszcza laktozy) oraz alergii wziewnych
  • wspierają oś mózgowo-jelitową ("jelitowy układ nerwowy") -  poprawiają funkcjonowanie neuroprzekaźników mózgowych, co przekłada się na lepszą produkcję serotoniny (np. tryptofan / 5-HTP), dopaminy (np. B6 - P-5-P), acetylocholiny, czy pracy receptorów GABA (np. Bacopa). W badaniach udowodniono, że zapalenie przewodu pokarmowego, nieszczelność jelit i depresja są ze sobą powiązane poprzez przepływ bakterii i patogenów jelita-mózg i zmianę w funkcji neuroprzekaźników
  • przez co potrafią niwelować zaburzenia natury psychicznej takie jak obniżony nastrój, depresja 
  • jednocześnie znacząco poprawiają zdolności poznawcze takie jak pamięć i koncentracja
  • sprawnie regulują cholesterol, a co za tym idzie wywierają pozytywny wpływa na choroby układu sercowo-naczyniowego i aspekt miażdżycy - w badaniach odkryto związek pomiędzy różnymi szczepami Lactobacillus a wzrostem cholesterolu HDL
  • wykryto również powiązanie pomiędzy szczepami Lacto i Bifidobacterium, a poprawą kontroli cukru we krwi. W badaniach wpłynęły również na poprawę w insulinooporności i cukrzycy typu II
  • pozytywnie wpływają też na problem otyłości - istnieje związek pomiędzy nadużywaniem antybiotyków a otyłością - badania przeprowadzone na zwierzętach oraz ludziach wykazały, że suplementacja probiotyków wspomaga redukcję wagi ciała i gromadzenia tłuszczu
  • wywierają pozytywny wpływ na wątrobę - zmniejszają stany zapalne, wspomagają leczenie niealkoholowego stłuszczenia wątroby, mają zdolność do wytwarzania związku, który nazywa się hydrolaza soli żółciowych - enzym, który rozbija sole kwasów żółciowych, powoduje usunięcie nadmiaru żółci z krążenia wątrobowo - jelitowego i wydalenia go razem z kałem
  • warto zaznaczyć, że wraz z żółcią wydalają się toksyny więc probiotyki stanowią również swego rodzaju detoks
  • niezwykle istotne dla rozwoju niemowlęcego - to pierwsze miesiące życia często warunkują późniejsze zdrowie dziecka (np. astmy dziecięcej, ADHD, nadpobudliwość, RZS). Po pierwsze naturalny poród zapewnia jedyną florę od matki dla maleństwa. Po drugie karmienie piersią powoduje wytworzenie się flory bakteryjnej w jelitach noworodka
  • potrafią poprawić stan pacjentów z chorobą Parkinsona w wersji jelitowej (na typ mózgowy nie mają wpływu) - jest to obecnie jedna z oficjalnych wersji leczenia tej przypadłości
  • mogą nawet wykazywać właściwości antynowotoworowe, w szczególności okrężnicy - redukcją uszkodzenia DNA, które mogą powodować rozwój komórek nowotworowych, ale bez dwóch zdań stanowią silną profilaktykę antynowotworową - w badaniach na myszach niektóre szczepy silnie zwiększały ilość komórek "natural killers" - NK
  • potrafią nawet poprawić stan zdrowia osób w stanach krytycznych, u których często wykazuje się 10 000 razy mniej bakterii Bifidobacterium i Lactobacillus w porównaniu z osobami zdrowymi
  • powstrzymuje nadmierne starzenie się organizmu

 

SKOROWIDZ POSZCZEGÓLNYCH SZCZEPÓW:

  • Lactobacillus acidophilus Er-2 szczep 317/402 Narine - bakterie kwasu mlekowego, które naturalnie występują (a przynajmniej powinny) w naszym organizmie od urodzenia. Jest to jedyna bakteria „od człowieka dla człowieka”, której historia sięga lat 50 tych zeszłego wieku. W 1954 roku, ormiański mikrobiolog prof. Levon Akopovich Erzinkyan, wyizolował ten szczep bakterii, ze smółki swojej wnuczki. Podczas testów okazało się, że bakterie te posiadają wysoką odporność na antybiotyki, środki chemioterapeutyczne i antyseptyczne, a ich właściwości wyraźnie wyróżniały ją na tle innych znanych dotąd szczepów. Właściwości bakterii Narine: uszczelniają śluzówkę jelita, uniemożliwiając przenikanie do organizmu patogenów czy toksyn, neutralizują toksyczne produkty przemiany materii, indukują produkcję interferonu naturalnej substancji wytwarzanej przez komórki organizmu
    odpowiedzialnej za wytwarzanie przeciwciał w celu zwalczania infekcji, zwiększają przyswajanie witamin i minerałów nawet o 70%
    ➢ wykazują dużą aktywność kolonijną w przewodzie żołądkowo jelitowym, namnażają się nawet przez 2 tygodnie (inne bakterie przez zaledwie 1 2 dni), posiadają wysoką odporność na działanie kwasów, żółci, antybiotyków oraz środków
    chemioterapeutycznych i antyseptycznych
  • Escherichia Coli Nissle 1917 - posiada zdolność odpychania drobnoustrojów chorobotwórczych. Wzmacnia barierę śluzową poprzez przyklejanie się i zasiedlanie ścian jelit. Sprzyja tworzeniu substancji przeciwzapalnych i autogennych antybiotyków.
    Wpływa pozytywnie na system immunologiczny. Jest to  szczep bakterii z fizjologicznej flory bakteryjnej, który posiada zdolność odpychania drobnoustrojów chorobotwórczych antagonizm bakteryjny, wzmacnia barierę śluzową poprzez przyklejanie się i zasiedlanie ścian jelita, sprzyja tworzeniu substancji przeciwzapalnych i autogennych antybiotyków, wpływa pozytywnie na system immunologiczny.
  • Lactobacterium mazuni "Karine" zawiera naturalny bukiet bakterii, które żyją ze sobą w symbiozie. W jej skład wchodzi 19 szczepów probiotycznych pochodzących z górskich rejonów Armenii, znanych już od 5 tys. lat ze swoich prozdrowotnych właściwości.
    Utrzymuje i reguluje fizjologiczną równowagę mikroflory jelitowej, a przy tym: ogranicza tworzenie się gazów, eliminuje zaparcia, poprawia perystaltykę jelit; normalizuje metabolizm, oczyszcza wątrobę; wzmacnia tkankę kostną, zmniejsza prawdopodobieństwo próchnicy, osteoporozy; stymuluje produkcję interferonu i aktywność makrofagów komórek ochronnych; poprawia krążenie krwi poprzez zwiększenie napięcia naczyń krwionośnych; stabilizuje czynność wątroby, nerek; uspokaja nerwy, zwalcza bezsenność, pomaga radzić sobie ze stresem; utrzymuje ostrość wzroku; usuwa toksyny, „zły” cholesterol, rozpuszcza płytki nazębne, zwiększa witalność; poprawia stan włosów, wzmacnia paznokcie, sprzyja regeneracji skóry.
  • Lactobacillus acidofilus / Bifidobacterum: podstawa dobrze funkcjonujących jelit (w tym ZNJ, WZJG, ZJD, IBS, Crohn) i całego organizmu (właściwie spełniają wszystkie ww. właściwości), na ich bazie potrafią się wyprodukować inne szczepy, zapewniają trawienie białek, cukrów oraz tłuszczów, regulują gospodarkę cukrową, zwiększają absorpcję witamin i minerałów, zwiększają oporność fizjologiczną mikroflory bakteryjnej na działanie antybiotyków, łagodzą odczyny zapalne wywołane przez bakterie, grzyby (Candida) i wirusy (np. biegunki wywołane przez rotawirusy), osłabiają reakcje alergiczne, wzmagają antybakteryjne i antygrzybiczne czy też antywirusowe reakcje odpornościowe, mają działanie przeciwnowotworowe, redukują eliminacje produktów katabolizmu białek, tłuszczów i węglowodanów przez nerki i wątrobę, zmniejszają poziom cholesterolu w surowicy i ograniczają osteoporozę. Występują w mikroflorze jamy ustnej, we wszystkich odcinkach przewodu pokarmowego, w układzie moczowo-płciowym, a szczególnie często kolonizuje pochwę u kobiet, hamowanie biegunki i poprawa funkcjonowania jelit w przypadku ich zapalenia wywołanego promieniowaniem, zespół metaboliczny, choroby serca, zmniejszenie uszkodzeń DNA, które mogą powodować rozwój komórek nowotworowych.
  • Saccharomyces boulardii: biegunki
  • Bifidus infantis 35624: depresja, zespół jelita drażliwego (ZJD)
  • Laktobacilus reutris: stany lękowe, układ immunologiczny (zwłaszcza cytokinę zapalną TNF alfa - bardzo korzystne w chorobach autoimmunologicznych), aktywuje neuroprzekaźnik GABA, uspokaja, dodaje serotoniny
  • Lactobacillus rhamnosous (LGG): stres, lęki i depresja, nerwica, alergie, atopowe zapalenie skóry (AZS), po antybiotyku, stymulacja receptorów GABA, otyłość wisceralna, cholesterol i trójglicerydy, odporność, biegunki, poprawa funkcjonowania jelit w przypadku ich zapalenia wywołanego promieniowaniem (również ZNJ, ZJD, WZJG, IBS, Crohn), zespół metaboliczny, stany zapalne i chorób serca, redukcja odpowiedzi alergicznej wśród osób uczulonych na produkty mleczne, działanie przeciwgrzybiczne (w tym Candida), wrzody żołądka, choroby alergiczne, astma
  • Lactobacillus helveticus: stres, lęki i depresja
  • Bifidus lopngus: stres, lęki i depresja
  • Lactobacillus paracasei: encefalopatia wątrobowa, ochrona wątroby (przy nadużywaniu alkoholu), zespół metaboliczny, stany zapalne, choroby serca, WZJG, ZJD, redukcja masy ciała
  • Bifidobacterium lactis: odporność w podeszłym wieku, zwiększenie przyrostu masy ciała i złagodzenie zapalenia jelit u wcześniaków, odporność przy alergii na pyłki brzozy u dzieci, kontrola cukru
  • Bifidobacterium bifidum: zapalenia wątroby, uszkodzenia wątroby w wyniku nadużywania alkoholu, WZJG, ZJD
  • Bifidobacterium longum: biegunki, poprawa funkcjonowania jelit w przypadku ich zapalenia wywołanego promieniowaniem, cholesterol, WZJG, ZJD, Crohn, zmniejszenie uszkodzeń DNA, które mogą powodować rozwój komórek nowotworowych
  • Lactobacillus salivarius: cholesterol, trójglicerydy, wysokie CRP, cytokiny zapalne, nieprzyjemny oddech z buzi, przeciwdziałanie próchnicy (poprzez ograniczenie rozwoju Streptococcus mutans), poprawa jakości przyzębia, wrzody żołądka spowodowane przez Helicobacter pylori, wzmacnianie bariery jelitowej, niwelacja produkcji mucyny w jelitach (ograniczenie negatywnych bakterii), atopowe zapalenie skóry
  • Bifidobacterium longum + Lactobacillus plantarum + Bifidobacterium breve + Lactobacillus acidophilus: Zespół jelita drażliwego (IBS)
  • Lactobacillus fermentum 57A + Lactobacillus plantarum 57B + Lactobacillus gasseri 57C + Lactobacillus rhamnosus 573: tzw. "probiotyki ginekologiczne" działające korzystnie w sprawach kobiecych - ciekawą właściwością tych szczepów jest oporność na działanie środków plemnikobójczych
  • Bidobacterium lactis HN019, L.rhamnosus HN001, L.rhamnosus HN001, DR20TM, L.acidophilus HN017, Bifidobacterium lactis HN019: działanie przeciwnowotworowe, znacząco zwiększają ilość komórek "natural killers" - NK

 

Objawy niedoboru dobrych bakterii

  • dysbakterioza, czyli do nadmierne namnażanie, wobec braku naturalnej konkurencji, bakterii patogennych oraz przerost patogennych bakterii i grzybów
  • większość chorób jelitowych
  • infekcje intymne
  • drożdżyca jamy ustnej (pleśniawki)
  • inne grzybice (skóry, pachwin, paznokci itp.)
  • kandydoza / Candida ogólnoustrojowa
  • upośledzenie funkcji umysłowo poznawczych (pamięć, koncentracja, mgła mózgowa)
  • obniżony nastrój, w skrajnych przypadkach depresja (oś mózgowo-jelitowa - jelitowy układ nerwowy)
  • eliminacja witamin z grupy B czy witaminy K oraz upośledzenie wchłaniania wapnia i przyswajania żelaza
  • upośledzenie procesów wchłaniania tłuszczów oraz wzmożone wydalanie tłuszczów z kałem
  • zaburzenia wchłaniania białek i węglowodanów
  • wzrost stężenia kwasów żółciowych i wzrost stężenia nie wchłoniętych produktów prowadzi do podrażnienia śluzówki przewodu pokarmowego i do utraty wody i elektrolitów, czyli biegunki
  • wzrost procesów fermentacyjnych
  • błoniaste zapalenie jelita grubego wywołanego przez bakterie Clostridium difficile - najczęstsza przyczyna to przewlekła antybiotykoterapia
  • wiele wiele innych

 

Pożyteczne bakterie w stosunku do bakterii chorobotwórczych stanowią w jelitach proporcję 80 : 20. Jeśli ta proporcja ulega zaburzeniu - zaczynamy chorować.

Około 70% układu odpornościowego znajduje się w przewodzie pokarmowym. Oznacza to, że ​​brak równowagi we florze jelitowej może zburzyć cały układ odpornościowy.

Powiązane artykuły



Boxed:

Sticky Add To Cart

Font: