w3c

w3c

Enzymy Vege Multi - Papaina Bromelaina - 90 kaps. - Aliness

AMEC-90
54,90 zł

W pigułce

  • ogólna odporność i działanie anty-aging
  • dobra przemiana materii
  • działanie anty-patogenne (szczególnie w kierunku wirusów)
  • miażdżyca i żylaki
  • RZS, reumatyzm, artretyzm
  • nadprogramowe złogi w organizmie (cysty, torbiele, guzy, zwapnienia, biofilmy)
  • choroby przewlekłe i autoimmunologiczne
  • choroby nowotworowe

Enzymy Vege Multi - Papaina Bromelaina - 90 kaps. - Aliness

54,90 zł

w3c

Ilość :

W magazynie

Zadaj pytanie
  Wysyłka

Darmowa wysyłka od 300zł

  Zwroty

Masz prawo do zwrotu produktu w ciągu 14 dni od odbioru.

Enzymy trawienne dla zdrowia

Patrząc na lecznicze dawki enzymów można by się złapać za głowę, bo wychodzi na to, że terapie enzymatyczne do najtańszych nie należą. Jednak wyniki tych terapii są tak skuteczne, że warte chyba każdej ceny, bo enzymy naprawiają w organizmie dosłownie wszystko – takie panaceum na prawie wszystkie choroby przewlekłe, wliczając w to nowotwory.

 

WŁAŚCIWOŚCI ENZYMÓW TRAWIENNYCH:

  • mobilizują siły samo-naprawcze organizmu do walki z chorobami. Zapewniają organizmowi paliwo energetyczne i prawidłowy przebieg wszystkich procesów życiowych. To ciekawe, że jeden z enzymów potrafi zaledwie w ciągu 1 minuty „włączyć” 36 milionów reakcji chemicznych! Przy czym każdy enzym ma do wykonania tylko jedno działanie i nie wchodzi w paradę z innymi enzymami
  • budują odporność i wzmacniają organizm
  • działają antystresowo, gdyż stres dosłownie wyłącza działanie określonych enzymów
  • pomagają położyć kres gazom, wzdęciom, biegunkom i zaparciom
  • promują zdrowe i efektywne trawienie (gdy brane w trakcie posiłków)
  • wspomagają trawienie ciężkostrawnych potraw takich jak nabiał, owoce, słodycze i wiele innych
  • jeden z podstawowych suplementów stosowanych w usuwaniu biofilmów Candida (przewlekłej kandydozy) oraz biofilmów innych patogenów
  • ponadto usuwają wszelkie niepotrzebne „złogi” w organizmie takie jak cysty, guzy, chore i martwe komórki oraz metabolity takie jak cukier, gluten (wyłącznie gdy brane 1.5h poza posiłkami)
  • pracują na tyle szybko, aby w trybie rzeczywistym pomóc organizmowi rozbić i strawić tłuszcze, białka, błonnik i węglowodany. Dzięki temu nie będziesz czuł się napuchnięty i pełny po jedzeniu, zostaną wyeliminowane kłopotliwe gazy, a jednocześnie nastąpi efektywne wchłanianie składników odżywczych. W praktyce przekłada się to na więcej witamin, składników odżywczych i energii dla organizmu
  • pomagają przywrócić równowagę enzymatyczną do normalnego poziomu. Wraz z wiekiem produkcja naturalnych enzymów trawiennych zmniejsza się, co obserwuję coraz częściej również u młodych osób.
  • Zmniejszają wszelkiego rodzaju nietolerancje pokarmowe. Przykładowo nietolerancja mleka matki jest spowodowana zazwyczaj nieskutecznym działaniem jej enzymów, bądź ich brakiem. Dostarczenie więc matce tych substancji spowoduje strawność mleka przez maleństwo
  • przywracają naturalną florę w jelitach. Istnieje wiele czynników, które ją na co dzień zaburzają: stres, wiek, choroba i wiele spożywanych codziennie leków. Gdy czujesz się narażony przez którykolwiek z tych czynników, enzymy mogą być bardzo pomocne
  • pomagają w chorobach wieńcowych (arterioskleroza, atak serca, udar mózgu, żylaki, zakrzepica)
  • zapobiegają, jak również leczą zwapnienia tętnic, czyli przysłowiową miażdżycę
  • znajdują szerokie zastosowanie w leczeniu reumatyzmu tkanek miękkich, mięśni i RZS (reumatoidalnego zapalenia stawów), które to również są spowodowane złogami wapnia
  • niezwykle pomocne w leczeniu zwyrodnieniowych chorób stawów i kręgosłupa (tzw. artroz) jak również zesztywniejącym zapaleniu stawów kręgosłupa
  • jak również metabolicznych chorobach kości, np. osteoporoza
  • leczą marskość nerek
  • bardzo skuteczne w walce z wirusami. Wirusy są bez dwóch zdań najgroźniejszym wrogiem ludzkiego zdrowia. Co gorsza nie da się ich pokonać drogą farmakologiczną. Poradzić sobie z nimi może jedynie sprawny układ odpornościowy. Ciekawostka.. wirusy mają jedną cechę wspólną z enzymami: nie wiadomo do końca ile ich naprawdę jest!
  • są zatem skuteczne w walce z opryszczką czyli wirusami HHV-1 i HHV-2, czy wirusem półpaśca (wykazują równie silne działanie co środek wirusostatyczny)
  • pomagają też przy wirusach przewlekłego zmęczenia takich jak EBV i HHV-7
  • leczą również choroby autoimmunologiczne, których podłoże również stanowią wirusy. Sprowadzają zdezorientowane siły obronne organizmu na „właściwe tory”. To właśnie te kompleksy stają się zarzewiem zjawisk chorobowych i pojawiają się w sytuacji, gdy układ odpornościowy zwalcza obce ciała, np. wirusy wewnątrzkomórkowe. Enzymy hydrolityczne potrafią nie tylko rozbijać te niebezpieczne kompleksy, ale również bezpośrednio atakują wirusy
  • skuteczne również wobec łuszczycy i łuszczycowemu zapaleniu stawów, które są także chorobami autoimmunologicznymi
  • skutecznie działają w kierunku alergii. Obojętne, czy mamy do czynienia z astmą, katarem siennym, atopowym zapaleniem skóry, czy alergią na jad owadów. Podobnie jak choroby z autoagresji, wszystkie te schorzenia powstają na skutek nadmiernej reakcji układu odpornościowego
  • posiadają silne właściwości antynowotworowe, jak również pomagają organizmowi namierzyć komórki nowotworowe. Badania wykazały, że enzymy zaaplikowane do krwi pacjenta z rakiem nie tylko niszczyły komórki nowotworowe, ale odbudowywały zdolność organizmu do walki z rakiem i wyraźnie poprawiają samopoczucie pacjentów w zaawansowanym stadium choroby
  • badania pokazały całkowite cofnięcie nowotworów trzustki, opłucnej, wodobrzusza i czerniaka
  • obniżają ryzyko występowania przerzutów nowotworowych
  • poważnie obniżają skutki uboczne chemio i radioterapii
  • działają skutecznie przy przeziębieniu, grypie, czy COVID: dosłownie uwalniają wydzielinę zalegającą w oskrzelach i zatokach
  • zapewniają formę sportowcom, gdyż ułatwiają leczenie urazów po-sportowych, skręceń, naderwań, złamań, obrzęków pozapalnych, wchłanianiu się krwiaków. Dzięki enzymom wszelkie urazy po prostu szybciej się leczą i regenerują tkanki, a co najważniejsze nie powodują skutków ubocznych tak jak to robią środki NLPZ
  • posiadają również właściwości upiększające: skóra po enzymach wygląda młodziej, jest gładsza, lepiej ukrwiona. To tłumaczy dlaczego maseczka z ananasa jest tak skuteczna na cerę (zawarty w niej enzym – bromelaina potrafi działać cuda)

 

OBJAWY NIEDOBORU ENZYMÓW TRAWIENNYCH:

  • ciągły głód
  • rozdrażnienie
  • szybki przyrost masy ciała
  • zmęczenie
  • skurcze mięśni
  • wzdęcia
  • przewlekłe zaparcia
  • częste zakażenia grzybem Candida

Powiązane artykuły

Jeśli enzymy, to tylko roślinne

Tu sprawa wyboru jest stosunkowo prosta. Należy korzystać jedynie z preparatów pochodzenia roślinnego.

Produkty zawierające enzymy trawienne pochodzenia zwierzęcego, głównie świńskiego:

  • przede wszystkim przenoszą zarodniki pleśni (ponieważ zwierzęta są karmione paszami zawierającymi antybiotyki i hormony)
  • mniej efektywne
  • świńskie preparaty to ponadto mięso wieprzowe, którego w ogóle powinno się unikać

 

Całe spektrum enzymów

Zasadniczo w leczeniu wymienionych chorób stosuje się enzymy hydrolityczne (bromelaina, papaina, pankreatyna, trypsyna, chymotrypsyna, amylaza, pepsyna), także zwróć uwagę na skład enzymów na opakowaniu suplementu, który kupujesz.

Ponadto, aby enzymy trawienne były skuteczne dla dobrego trawienia, powinny działać na wielu płaszczyznach: trawić zarówno białka, tłuszcze, węglowodany i cukry. W praktyce powinny stanowić mieszankę różnych enzymów takich jak:

  • amylaza – rozkłada węglowodany (skrobię, glikogen i polisacharydy), takie jak skrobia oraz glikogen i polisacharydy na mniejsze jednostki
  • proteaza – rozkłada białka
  • celulaza – rozkłada celulozę i chitynę: pomaga uwolnić  składniki odżywcze zarówno z owoców jak i warzywach
  • laktaza – rozkłada laktozę (cukier mleczny) – dodatek tego enzymu będzie
  • lipaza – rozkłada tłuszcze i poprawia wykorzystanie tłuszczu
  • papaina – rozkłada białka
  • bromelaina – rozkłada białka (polecana osobom prowadzącym mało aktywny tryb życia)

 

Enzymy, a problemy żołądkowe

Jeśli masz problemy z żołądkiem, zwróć uwagę, aby preparat był wolny od kwasu solnego i betainy, której osobiście nie jestem fanką. Co ciekawe, wiele osób ma problem ze śluzówką żołądka i nawet o tym nie wie, bo tego się nie czuje.

Popularna na zakwaszanie żołądka betaina ma kilka minusów, ale jednym z głównych jest to, że wchodzi w reakcję ze środkami przeciwbólowymi NLPZ, których sporo osób jednak używa. Więcej informacji znajdziesz w artykule:

 

Celulaza – skuteczniejsze rozbijanie biofilmów i wchłanianie witamin

Jeśli planujesz czyścić enzymami biofilmy różnych patogenów, warto zwrócić uwagę na dodatek celulazy, która jeszcze skuteczniej działa w tym kierunku. Celulaza ma bowiem za zadanie rozbijać chityny, z których to biofilmy bardzo często są zbudowane (np. biofilmy Candida).

Celulaza też przy okazji zwiększa absorpcję składników mineralnych i witamin.

Zależnie od nasilenia problemów, najlepsze rezultaty osiąga się z połączenia kompleksu enzymów jeszcze z nattokinazą.

 

Enzymy wzbogacone o synbiotyki

Mile widzianym dodatkiem są preparaty enzymatyczne wzbogacone o synbiotyki, czyli komples probiotyczno-prebiotyczny.

W przypadku hardcorowych kuracji takich jak walka z biofilamami, czy redukcja blaszki miażdżycowej, w organizmie zaczyna dziać się niemały bałagan. Warto zadbać przy tego typu kuracjach o probiotyki.

 

Enzymy wzbogacone o beta-glukan

Niektóre enzymy producenci wzbogacają o specjalny błonnik o nazwie beta - glukan. Jest to nic innego jak ekstrakt z drożdży piwowarskich. Takie połączenie to dobra opcja dla osób, które za pomocą enzymów planują walczyć z:

  • nadwagą
  • gospodarką cukrowo - insulinową
  • cholesterolem

Taka kombinacja pomaga opanować apetyt, gdyż betaglukan wydłuża działanie greliny - hormonu odpowiedzialnego za odczuwanie sytości. Ponadto obniża w organizmie cukier i cholesterol.

 

Czystość produktu

Zwracaj uwagę na to, czy firma wydaje stosowne świadectwa jakości. 90% rynku zalewają produkty niewiadomego pochodzenia produkcyjnego. W najlepszym wypadku po prostu nie działają, w gorszym - trują nas szkodliwymi dla zdrowia domieszkami.

Osobiście mam zaufanie wyłącznie do firm, które regularnie badają swoje produkty pod kątem zanieczyszczeń i toksyn i wydają do tego stosowne atesty.

 

SPECYFIKA PRODUKTU ALINESS:

Skażenie preparatów witaminowych

Mike Adams i Hulda Clark przebadali wiele suplementów i w swoich książkach piszą wprost, że „90% preparatów witaminowych na rynku jest poważnie zanieczyszczona. Skażenie opiewa głównie o solwenty (rozpuszczalniki), metale ciężkie i lantanowce. Na dłuższą metę preparaty te wyrządzają więcej szkody niż pożytku. W rezultacie zakwaszają cały organizm, a wiadomo, że walczymy na co dzień o przeciwny efekt.”

Gdy w grę wchodzą suplementy, nie uznaję kompromisów. Albo kupujesz dobrej jakości produkty, albo lepiej zrezygnuj z suplementacji. Więcej szkody wyrządzisz sobie spożywając toksyny wraz z taką zanieczyszczoną „witaminą”, aniżeli dostarczysz substancji czynnej. Jeśli chodzi o suplementy naprawdę płaci się za jakość.

 

Kraj pochodzenia

Dość istotny w kontekście suplementów jest kraj pochodzenia składników danego produktu. Jeśli sprowadzane są one z Chin, raczej nie ma co liczyć na dobrą jakość. Ziemia w Chinach jest tak zanieczyszczona, że nie ma tam metra sześciennego, aby wyprodukować zdrową żywność, nie wspominając o suplementach.

Kraj pochodzenia składników może być więc dobrym wyznacznikiem jakości danego produktu, choć oczywiście nie można też uznać tego za regułę, bo jak wszędzie mogą zdarzać się wyjątki.

ZALECENIE PRODUCENTA: 1 kapsułka dziennie (150 mg)

ZALECENIA EKSPERTÓW: 

  • profilaktyka: 2 kaps. dziennie
  • maksymalna dawka: 20 – 30 kaps. dziennie. Takie dawki należy jednak rozdzielić i przyjmować w odstępie 5 godzin popijając sporą ilością wody. Badania wielokrotnie wykazały, że nawet tak ekstremalne dawki są bezpieczne dla zdrowych komórek i nietoksyczne.
  • złogi / biofilmy / RZS itd.: przez tydzień dawki maksymalne, potem indywidualnie dopasowane do sytuacji
  • CFS: 3 x dziennie po 3-5 kaps.
  • urazy: duże dawki przez kilka dni + zastrzyki z enzymów w bolące miejsce, potem 2- 3 x dziennie po 10 kaps.
  • sytuacja ostra (złamanie, zwichnięcie itp.): 20 – 30 kaps. dziennie

SPOSÓB PRZYJMOWANIA: 

  • zawsze pół godziny przed lub 1.5 h po posiłku. W ten sposób zostaną najlepiej wchłonięte.
  • UWAGA: enzymów nigdy nie przyjmujemy w trakcie posiłków! To wielokrotnie popełniany błąd
  • doustnie (wtedy działają najskuteczniej)
  • doodbytniczo
  • w formie zastrzyków
  • miejscowo w postaci kremów i maści (ale nigdy na otwartą ranę!)

PORA DNIA: -

CZAS KURACJI: zależnie od potrzeb (profilaktycznie enzymy można brać przewlekle)

PRZECIWWSKAZANIA:  

  • kobiety w ciąży i matki karmiące - zachować szczególną ostrożność i stosować jedynie małe dawki jeśli w ogóle zasadne. Enzymy mogą usuwać z organizmu złogi co przejdzie do płodu lub mleka matki

WSPÓŁDZIAŁANIE: 

  • opcjonalnie lub razem: nattokinaza + serrapeptaza - skuteczniejsze usuwanie wszelkich złogów z organizmu
  • celulaza - rozbijanie silnych biofilmów chitynowych
  • synbiotyki (probiotyki i prebiotyki) - ochrona jelit podczas kuracji
  • beta glukan - nadwaga, wysoki cholesterol, cukier, insulina

ANTAGONIZM: 

  • zazwyczaj można je łączyć ze wszystkimi lekami i kuracjami, ale należy pamiętać, że mogą wzmacniać działanie innych leków lub poprawiać ich przyswajalność

Uwagi

 

Enzymy trawienne, a wiek

Jeśli masz ponad 30 lat, należałoby założyć, że Twój organizm nie wytwarza enzymów trawiennych tak skutecznie, jak kiedyś. Da się zauważyć, że nawet małe, zdrowe posiłki zostawiają uczucie sytości jeszcze na godziny po zjedzeniu. Jest to oznaką, że nie trawisz jedzenia tak skutecznie, jak kiedyś.

Dostarczenie w takich przypadkach zewnętrznie naturalnych enzymów może pomóc w zmniejszeniu problemów trawiennych przy spożywaniu niektórych pokarmów, które zakłócają cały system trawienny.

 

Interakcje niepożądane?

Szczególnie duże dawki lub ogólnie początek kuracji może wywołać nieprzyjemne reakcje Herx’a, np. dolegliwości żołądkowe, lekką biegunkę, wzdęcia, mdłości, zaczerwienienie skóry, czy dziwne uczucie sytości. Na początku kuracji możesz również odczuć.

Reakcje pojawiają się jedynie na krótki czas, kilka dni, gdy enzymy powodują lepsze trawienie pokarmu.

 

Źródła enzymów roślinnych w diecie

  • ananasy
  • papaje
  • mango
  • miód
  • banany
  • awokado
  • kefir
  • kiszona kapusta
  • kimchi
  • miso
  • kiwi
  • imbir

Nazwa: Enzyme Complex PRO
Zawartość: 90 kaps. VEGE
Producent: Aliness
Kraj pochodzenia: USA
Data ważności: 10.2017

Składniki

Składniki Dzienna porcja (1 kapsułka)
Digezyme® complex, w tym: 150 mg
    Alfa amylaza (Aspergillus oryzae) 3600 U
   Neutralna proteaza (Bacillus licheniformis) 900 U
   Celulaza (Trichoderma reesei) 30 U
   Laktaza (Aspergillus oryzae) 600 U
   Lipaza (Aspergillus oryzae) 150 U
Fibregum™ (błonnik akacjowy - prebiotyk) 10 mg
LactoWis® complex w tym: 10 mg
Probiotyk (Bacillus coagulas MTCC 5856) 0,15 mld
 Prebiotyk (galaktomannan) 3,5 mg

*RWS % - Dzienna referencyjna wartość spożycia

 

SKŁAD KAPSUŁKI: Digezyme® complex w tym: Alfa amylaza (z Aspergillus oryzae), neutralna proteaza (z Bacillus licheniformis), laktaza (z Aspergillus oryzae), lipaza (z Aspergillus oryzae), celulaza (z Trichoderma reesei), Fibregum™ -Błonnik akacjowy (prebiotyk), LactoWise®: (Bacillus coagulans vieble spore MTCC 5856) (probiotyk), Glaktomannan  (prebiotyk)), otoczka kapsułki (hydroksypropylometyloceluloza).

Boxed:

Sticky Add To Cart

Font: