w3c
Nattokinaza Enzymy - 100 mg - 60 kaps. - Aliness
W pigułce
- „SUPER FOOD”
- osteoporoza
- nadprogramowe złogi w organizmie (cysty, torbiele, guzy, zwapnienia, biofilmy)
- zaparcia
- zdrowa skóra, włosy, paznokcie
- działanie antynowotworowe
Darmowa wysyłka od 300zł
Masz prawo do zwrotu produktu w ciągu 14 dni od odbioru.
W pigułce
- „SUPER FOOD”
- osteoporoza
- nadprogramowe złogi w organizmie (cysty, torbiele, guzy, zwapnienia, biofilmy)
- zaparcia
- zdrowa skóra, włosy, paznokcie
- działanie antynowotworowe
Jeśli natto to tylko z bakterii Bacillus subtilis
Proces fermentacji za pomocą bakterii Bacillus Natto JBSL powoduje bezkonkurencyjność tego produktu wśród innych produktów sojowych.
Naturalna witamina K – tylko z fermentowanego natto
Jak zawsze ważna jest biodostępność danego preparatu. To chyba jedna z najważniejszych kwestii, na którą należy zwrócić uwagę podczas zakupu danego preparatu, gdyż to przełoży się na:
- efektywność, a zarazem mniejsze dawki suplementu, które będą tak samo skuteczne jak większe dawki słabszego preparatu
- mniejsze dawki = mniejsze koszty
- dostępność preparatu na poziomie komórkowym, a nie tylko we krwiobiegu
- lepsze ostateczne efekty
Biodostępność jest również ważnym czynnikiem w przypadku witaminy K2.
Jak już dowiedliśmy, witamina K2 powinna być naturalna, tj. pozyskana z natto.
Syntetyczna formy witaminy K2 mają do 95% wchłanialności, a często znacznie mniej, podczas gdy forma MK7, to 99% przyswajalności i najdłuższy okres półtrwania w organizmie – do 72h przy bardzo niskich dawkach.
Na świecie są tylko 4 firmy produkujące naturalną witaminę K2. Dwie firmy produkują ją przy użyciu bakterii Bacillus subtilis natto. Pozostałe dwie przy użyciu innego szczepu Bacillus licheniformis. Wszystkie pozostałe formy to syntetyczne postacie o nieudowodnionym działaniu i znikomej wchłanialności.
Sprawdzaj na opakowaniu, czy został wyszczególniony dokładny szczep procesu fermentacji.
Soja jako rzeczywiste podłoże dla K2 ?
Na rynku można się spotkać z informacjami, że witamina K2 w suplementach pochodzi z soi – czyli z potrawy japońskiej o nazwie „Natto” - są to informacje nieprawdziwe, wskazujące na brak wiedzy firm sprzedających, a często nawet produkujących witaminę K2.
Finalnie witamina K2 nie ma żadnego związku z soją, gdyż w sposób laboratoryjny witamina K2 pozyskiwana jest przy udziale bakterii Bacillus subtilis natto, czyli tych właśnie bakterii znalezionych w potrawie o nazwie natto.
Czystość produktu
Zwracaj uwagę na to, czy firma wydaje stosowne świadectwa jakości. 90% rynku zalewają produkty niewiadomego pochodzenia produkcyjnego. W najlepszym wypadku po prostu nie działają, w gorszym - trują nas szkodliwymi dla zdrowia domieszkami.
Osobiście mam zaufanie wyłącznie do firm, które regularnie badają swoje produkty pod kątem zanieczyszczeń i toksyn i wydają do tego stosowne atesty.
SPECYFIKA PRODUKTU ALINESS:
Firma chwali się, że jej produkt to najbardziej czysty, biały, jednolity i dezodoryzowany proszek nattokinazy dostępny na rynku.
Produkt Aliness stosuje natto od pionierskiej firmy JBSL, która opatentowała usuwanie witaminy K2 z proszku Nattokinase i jest jedyną firmą, która wprowadziła na rynek Nattokinase wolną od witaminy K2. Ponadto nattokinaza zawarta w produkcie:
- ma najwyższą dostępną moc > 20 000 FU / gram
- zawiera mniej niż 1 ppm witaminy K2
- ma najwyższą udowodnioną moc dowolnej Nattokinase bez witaminy K2
- jest uznawany przez JHFA (Japan Health and Nutrition Food Authorization) oraz JNKA (Japan Nattokinase Association) jako autentyczna nattokinaza
Skażenie preparatów witaminowych
Mike Adams i Hulda Clark przebadali wiele suplementów i w swoich książkach piszą wprost, że „90% preparatów witaminowych na rynku jest poważnie zanieczyszczona. Skażenie opiewa głównie o solwenty (rozpuszczalniki), metale ciężkie i lantanowce. Na dłuższą metę preparaty te wyrządzają więcej szkody niż pożytku. W rezultacie zakwaszają cały organizm, a wiadomo, że walczymy na co dzień o przeciwny efekt.”
Gdy w grę wchodzą suplementy, nie uznaję kompromisów. Albo kupujesz dobrej jakości produkty, albo lepiej zrezygnuj z suplementacji. Więcej szkody wyrządzisz sobie spożywając toksyny wraz z taką zanieczyszczoną „witaminą”, aniżeli dostarczysz substancji czynnej. Jeśli chodzi o suplementy naprawdę płaci się za jakość.
Kraj pochodzenia
Dość istotny w kontekście suplementów jest kraj pochodzenia składników danego produktu. Jeśli sprowadzane są one z Chin, raczej nie ma co liczyć na dobrą jakość. Ziemia w Chinach jest tak zanieczyszczona, że nie ma tam metra sześciennego, aby wyprodukować zdrową żywność, nie wspominając o suplementach.
Kraj pochodzenia składników może być więc dobrym wyznacznikiem jakości danego produktu, choć oczywiście nie można też uznać tego za regułę, bo jak wszędzie mogą zdarzać się wyjątki.
ZALECENIE PRODUCENTA: 1 kaps. dziennie (100 mg = 2000 FU nattokinazy)
ZALECENIA EKSPERTÓW:
- profilaktycznie: 100 - 200 mg dziennie
- złogi w ciele (miażdżyca, zakrzepy, zwapnienia, w tym szyszynki, biofilmy patogenów, cysty, torbiele): 300 - 1200 mg dziennie (3 -12 kaps.) przyjmowane w 3 dawkach. Dawki zależne są od stanu zdrowia danej osoby
SPOSÓB PRZYJMOWANIA:
- profilaktyka: przed posiłkiem (najlepiej przed pokarmem zawierającym jak najmniej białka)
- kuracja na złogi: 1.5 h poza posiłkami
PORA DNIA: -
CZAS KURACJI: -
PRZECIWWSKAZANIA:
- dzieci
- kobiety w ciąży i matki karmiące
- hiperestrogenizm (osoby mające w organizmie za dużo estrogenów, np. czynna endometrioza. Przy czym torbiele czekoladowe na jajnikach np. nie świadczą zawsze o hiperestrogenizmie)
- nadwrażliwość na soję - zachować szczególną ostrożność
- niedociśnienie - zachować szczególną ostrożność, gdyż natto w większych dawkach może dodatkowo ciśnienie obniżyć
WSPÓŁDZIAŁANIE K2:
- enzymy trawienne / serrapeptaza - skuteczniejsze likwidowanie złogów z ciała
- witamina D – synergia i antagonizm
ANTAGONIZM K2:
- witamina D – synergia i antagonizm
- witamina B1
- witamina B10
- witamina B12
- wapń
- miedź
- sód (sól)
- leki przeciwzakrzepowe i rozrzedzające krew (np. warfaryna, kumadyna, aspiryna, heparyna) - zachować szczególną ostrożność i skonsultować się z lekarzem, gdyż natto w większych dawkach może dodatkowo krew rozrzedzić
- leki na sercowe - zachować szczególną ostrożność i skonsultować się z lekarzem
Uwagi
Interakcje niepożądane?
W przeprowadzonych badaniach klinicznych nie stwierdzono efektów ubocznych przy zażywaniu nattokinazy w dawce 10 mg / kg masy ciała na dobę przez 28 dni. Dawki oscylowały w zakresie 100 - 300 mg natto.
Na szczególną uwagę zasługuje połączenie natto z lekami rozrzedzającymi krew.
Jeśli zażywasz takie leki jak np. warfaryna, kumadyna, aspiryna, heparyna, nie powinieneś stosować natto, gdyż nattokinaza zawarta w natto sama w sobie mocno rozrzedza krew.
W literaturze można co prawda znaleźć tylko jeden opisany przypadek wystąpienia krwotoku wewnątrzczaszkowego u pacjenta, który wcześniej leczony był z powodu udaru. Zażywał on 400 mg nattokinazy razem z aspiryną profilaktycznie, aby zapobiec kolejnemu udarowi.
Źródła witaminy K2 w diecie
Ponad połowa populacji ma dziś niedobór witaminy K2. Witaminę K2 zawierają:
- wątróbka gęsia, europejska, bowiem w Europie jeszcze gęsi żywią się zielonymi roślinami, a gdzie indziej już tylko ziarnem
- masło z mleka od krów karmionych na pastwiskach, zieloną trawą
- żółtko jaja od kur, które jedzą warzywa (nie ziarna, więc nie wystarczy chów ekologiczny)
- natto (fermentowana soja lub suszone natto)
Patrząc na powyższą listę na pewno weganie mają pod górkę z witaminą K2. Można śmiało stwierdzić, że jeśli ktoś nie je potrawy o nazwie Natto nie dostarcza K2 ani grama. Niestety to prawda. Jednak..
Problem K2 jest bardziej złożony i nie dotyczy tylko wegan.
Przy czym warto wiedzieć, że K2 zawarta w mięsie (MK-4) jest mało efektywna i należy ją przyjmować kilka razy dziennie, aby efekt był zadowalający
Suplementacja MK-4 mija się zatem z celem. Z drugiej strony można też jeść ewentualnie 4 wątróbki w ciągu dnia.. ? Hmm..
MK-7 z natto jest znacznie bardziej efektywna. Wystarczy spożyć ją raz dziennie, aby pozostała w surowicy. Dlatego właśnie MK7 najbardziej nadaje się na suplementację.
Forma MK4 przechowuje się w ciele zaledwie około godziny, natomiast MK7 kilka dni.
Podsumowując:
Wegetarianie i weganie szczególnie powinni zwrócić uwagę na prawdopodobne niedobory K2 w swojej diecie i absolutnie suplementować tę witaminę.
Nazwa: | Nattokinase NSK-SD® 100 mg |
Zawartość: | 60 caps. VEGE |
Producent: | Aliness |
Kraj pochodzenia: | USA |
Data ważności: | 10.2017 |
Składniki
Składniki | 1 kapsułka |
Ekstrakt ze sfermentowanego nasienia soi NSK-SD® | 100 mg |
*RWS % - Dzienna referencyjna wartość spożycia
SKŁAD KAPSUŁKI: Ekstrakt ze sfermentowanego nasienia soi NSK-SD®, celuloza mikrokrystaliczna (substancja wypełniająca), otoczka kapsułki: (substancja wiążąca: hydroksypropylometyloceluloza).
rty
ewr