w3c

w3c

Nattokinaza Enzymy - 100 mg - 60 kaps. - Aliness

ANNSK100-60
74,90 zł

W pigułce

  • „SUPER FOOD”
  • osteoporoza
  • nadprogramowe złogi w organizmie (cysty, torbiele, guzy, zwapnienia, biofilmy)
  • zaparcia
  • zdrowa skóra, włosy, paznokcie
  • działanie antynowotworowe

Nattokinaza Enzymy - 100 mg - 60 kaps. - Aliness

74,90 zł

w3c

Ilość :

W magazynie

Zadaj pytanie
  Wysyłka

Darmowa wysyłka od 300zł

  Zwroty

Masz prawo do zwrotu produktu w ciągu 14 dni od odbioru.

Nattokinaza dla zdrowia

Nattokinaza to prozdrowotny enzym wyekstrahowany z pokarmu o nazwie Natto – fermentowanej soi. Jest to bezdyskusyjnie najlepsza forma witaminy K2 (Menachinon Mk7) pozyskiwana właśnie z tej potrawy. Posiada ona szereg cudownych właściwości:

  • stanowi niezastąpione źródło witaminy K2, która jest pionierem jeśli chodzi o walkę z osteoporozą
  • jest to jeden z podstawowych preparatów w Protokole Anty-Candida Biofilmy jako, że zawiera enzymatyczną aktywność enzymów proteazy, tj. ma właściwość usuwania w organizmie tego co zbędne, m.in. biofilmów różnych patogenów (nawet tych zbudowanych z chitynowych), cyst, torbieli, guzków, martwych tkanek, czy złogów wapniowych (miażdżyca, zwapnienia, ostrogi, Alzheimer, kamień na zębach )
  • zawiera naturalne probiotyki zatem i wyrównuje florę w jelitach wprowadzając je w stan homeostazy, co z kolei jest szczególnie pomocne przy zaparciach
  • powstrzymuje krwawiące rany i uszczelnia je
  • natto jest uważane jako "zdrowe dla serca"
  • rozpuszcza zakrzepy oraz działa przeciwzakrzepowo, rozrzedza krew (silniej niż aspiryna, no i w sposób naturalny), oczyszcza ją i usprawnia jej przepływ w organizmie
  • obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi, a co za tym idzie w naturalny sposób leczy nadciśnienie
  • detoksykuje organizm oczyszczając go z poważnych obciążeń, co zawsze stanowi najlepszą profilaktykę antynowotworową
  • zapobiega w ten sposób zatruciu, o czym szczególnie mogą się przekonać osoby zatruwające swój organizm na co dzień, tj. palacze, spożywający w nadmiarze alkohol
  • wspomaga odchudzanie poprawiając przemianę materii i obniżając wagę ciała
  • reguluje i wyrównuje burzę hormonów w trakcie menopauzy
  • dzięki zawartości witaminy E i naturalnych saponin odnotowuje się również znamienny wpływ natto na kondycję włosów i skóry, która wyraźnie zaczyna wyglądać młodziej
  • poprawia pamięć i koncentrację dzięki zawartej w natto lecytynie
  • jeden z najzdrowszych produktów na świecie (widnieje na oficjalnej liście), szczególnie w Japonii - ważny czynnik w Diecie Okinawskiej - być może stanowiący fenomen zdrowia Okinawczyków?
  • bardzo istotna szczególnie dla wegan i wegetarian
  • dużo silniejszy niż popularne serrapeptazy

Wszystko oczywiście pod warunkiem, że mowa jest o niemodyfikowanej soi bez GMO.

 

OBJAWY NIEDOBORU WITAMINY K2:

  • krwawienia dziąseł
  • krwawienia z nosa
  • częste siniaki
  • łamliwość kości
  • pękające naczynka
  • próchnica
  • ciężkie miesiączki

Powiązane artykuły

Jeśli natto to tylko z bakterii Bacillus subtilis

Proces fermentacji za pomocą bakterii Bacillus Natto JBSL powoduje bezkonkurencyjność tego produktu wśród innych produktów sojowych.

 

Naturalna witamina K – tylko z fermentowanego natto

Jak zawsze ważna jest biodostępność danego preparatu. To chyba jedna z najważniejszych kwestii, na którą należy zwrócić uwagę podczas zakupu danego preparatu, gdyż to przełoży się na:

  • efektywność, a zarazem mniejsze dawki suplementu, które będą tak samo skuteczne jak większe dawki słabszego preparatu
  • mniejsze dawki = mniejsze koszty
  • dostępność preparatu na poziomie komórkowym, a nie tylko we krwiobiegu
  • lepsze ostateczne efekty

Biodostępność jest również ważnym czynnikiem w przypadku witaminy K2.

Jak już dowiedliśmy, witamina K2 powinna być naturalna, tj. pozyskana z natto.

Syntetyczna formy witaminy K2 mają do 95% wchłanialności, a często znacznie mniej, podczas gdy forma MK7, to 99% przyswajalności i najdłuższy okres półtrwania w organizmie – do 72h przy bardzo niskich dawkach.

Na świecie są tylko 4 firmy produkujące naturalną witaminę K2. Dwie firmy produkują ją przy użyciu bakterii Bacillus subtilis natto. Pozostałe dwie przy użyciu innego szczepu Bacillus licheniformis. Wszystkie pozostałe formy to syntetyczne postacie o nieudowodnionym działaniu i znikomej wchłanialności.

Sprawdzaj na opakowaniu, czy został wyszczególniony dokładny szczep procesu fermentacji.

 

Soja jako rzeczywiste podłoże dla K2 ?

Na rynku można się spotkać z informacjami, że witamina K2 w suplementach pochodzi z soi – czyli z potrawy japońskiej o nazwie „Natto” - są to informacje nieprawdziwe, wskazujące na brak wiedzy firm sprzedających, a często nawet produkujących witaminę K2.

Finalnie witamina K2 nie ma żadnego związku z soją, gdyż w sposób laboratoryjny witamina K2 pozyskiwana jest przy udziale bakterii Bacillus subtilis natto, czyli tych właśnie bakterii znalezionych w potrawie o nazwie natto.

 

Czystość produktu

Zwracaj uwagę na to, czy firma wydaje stosowne świadectwa jakości. 90% rynku zalewają produkty niewiadomego pochodzenia produkcyjnego. W najlepszym wypadku po prostu nie działają, w gorszym - trują nas szkodliwymi dla zdrowia domieszkami.

Osobiście mam zaufanie wyłącznie do firm, które regularnie badają swoje produkty pod kątem zanieczyszczeń i toksyn i wydają do tego stosowne atesty.

 

SPECYFIKA PRODUKTU ALINESS:

Firma chwali się, że jej produkt to najbardziej czysty, biały, jednolity i dezodoryzowany proszek nattokinazy dostępny na rynku.

Produkt Aliness stosuje natto od pionierskiej firmy JBSL, która opatentowała usuwanie witaminy K2 z proszku Nattokinase i jest jedyną firmą, która wprowadziła na rynek Nattokinase wolną od witaminy K2. Ponadto nattokinaza zawarta w produkcie:

  • ma najwyższą dostępną moc > 20 000 FU / gram
  • zawiera mniej niż 1 ppm witaminy K2
  • ma najwyższą udowodnioną moc dowolnej Nattokinase bez witaminy K2
  • jest uznawany przez JHFA (Japan Health and Nutrition Food Authorization) oraz JNKA (Japan Nattokinase Association) jako autentyczna nattokinaza

 

Skażenie preparatów witaminowych

Mike Adams i Hulda Clark przebadali wiele suplementów i w swoich książkach piszą wprost, że „90% preparatów witaminowych na rynku jest poważnie zanieczyszczona. Skażenie opiewa głównie o solwenty (rozpuszczalniki), metale ciężkie i lantanowce. Na dłuższą metę preparaty te wyrządzają więcej szkody niż pożytku. W rezultacie zakwaszają cały organizm, a wiadomo, że walczymy na co dzień o przeciwny efekt.”

Gdy w grę wchodzą suplementy, nie uznaję kompromisów. Albo kupujesz dobrej jakości produkty, albo lepiej zrezygnuj z suplementacji. Więcej szkody wyrządzisz sobie spożywając toksyny wraz z taką zanieczyszczoną „witaminą”, aniżeli dostarczysz substancji czynnej. Jeśli chodzi o suplementy naprawdę płaci się za jakość.

 

Kraj pochodzenia

Dość istotny w kontekście suplementów jest kraj pochodzenia składników danego produktu. Jeśli sprowadzane są one z Chin, raczej nie ma co liczyć na dobrą jakość. Ziemia w Chinach jest tak zanieczyszczona, że nie ma tam metra sześciennego, aby wyprodukować zdrową żywność, nie wspominając o suplementach.

Kraj pochodzenia składników może być więc dobrym wyznacznikiem jakości danego produktu, choć oczywiście nie można też uznać tego za regułę, bo jak wszędzie mogą zdarzać się wyjątki.

ZALECENIE PRODUCENTA: 1 kaps. dziennie (100 mg = 2000 FU nattokinazy)

ZALECENIA EKSPERTÓW: 

  • profilaktycznie: 100 - 200 mg dziennie
  • złogi w ciele (miażdżyca, zakrzepy, zwapnienia, w tym szyszynki, biofilmy patogenów, cysty, torbiele): 300 - 1200 mg dziennie (3 -12 kaps.) przyjmowane w 3 dawkach. Dawki zależne są od stanu zdrowia danej osoby

SPOSÓB PRZYJMOWANIA:

  • profilaktyka: przed posiłkiem (najlepiej przed pokarmem zawierającym jak najmniej białka)
  • kuracja na złogi: 1.5 h poza posiłkami

PORA DNIA: -

CZAS KURACJI: -

PRZECIWWSKAZANIA:  

  • dzieci
  • kobiety w ciąży i matki karmiące
  • hiperestrogenizm (osoby mające w organizmie za dużo estrogenów, np. czynna endometrioza. Przy czym torbiele czekoladowe na jajnikach np. nie świadczą zawsze o hiperestrogenizmie)
  • nadwrażliwość na soję - zachować szczególną ostrożność
  • niedociśnienie - zachować szczególną ostrożność, gdyż natto w większych dawkach może dodatkowo ciśnienie obniżyć

WSPÓŁDZIAŁANIE K2: 

ANTAGONIZM K2: 

  • witamina D – synergia i antagonizm
  • witamina B1
  • witamina B10
  • witamina B12
  • wapń
  • miedź
  • sód (sól)
  • leki przeciwzakrzepowe i rozrzedzające krew (np. warfaryna, kumadyna, aspiryna, heparyna) - zachować szczególną ostrożność i skonsultować się z lekarzem, gdyż natto w większych dawkach może dodatkowo krew rozrzedzić
  • leki na sercowe - zachować szczególną ostrożność i skonsultować się z lekarzem

Uwagi

 

Interakcje niepożądane?

W przeprowadzonych badaniach klinicznych nie stwierdzono efektów ubocznych przy zażywaniu nattokinazy w dawce 10 mg / kg masy ciała na dobę przez 28 dni. Dawki oscylowały w zakresie 100 - 300 mg natto.

Na szczególną uwagę zasługuje połączenie natto z lekami rozrzedzającymi krew.

Jeśli zażywasz takie leki jak np. warfaryna, kumadyna, aspiryna, heparyna, nie powinieneś stosować natto, gdyż nattokinaza zawarta w natto sama w sobie mocno rozrzedza krew.

W literaturze można co prawda znaleźć tylko jeden opisany przypadek wystąpienia krwotoku wewnątrzczaszkowego u pacjenta, który wcześniej leczony był z powodu udaru. Zażywał on 400 mg nattokinazy razem z aspiryną profilaktycznie, aby zapobiec kolejnemu udarowi.

 

Źródła witaminy K2 w diecie

Ponad połowa populacji ma dziś niedobór witaminy K2. Witaminę K2 zawierają:

  • wątróbka gęsia, europejska, bowiem w Europie jeszcze gęsi żywią się zielonymi roślinami, a gdzie indziej już tylko ziarnem
  • masło z mleka od krów karmionych na pastwiskach, zieloną trawą
  • żółtko jaja od kur, które jedzą warzywa (nie ziarna, więc nie wystarczy chów ekologiczny)
  • natto (fermentowana soja lub suszone natto)

Patrząc na powyższą listę na pewno weganie mają pod górkę z witaminą K2. Można śmiało stwierdzić, że jeśli ktoś nie je potrawy o nazwie Natto nie dostarcza K2 ani grama. Niestety to prawda. Jednak..

Problem K2 jest bardziej złożony i nie dotyczy tylko wegan.
Przy czym warto wiedzieć, że K2 zawarta w mięsie (MK-4) jest mało efektywna i należy ją przyjmować kilka razy dziennie, aby efekt był zadowalający

Suplementacja MK-4 mija się zatem z celem. Z drugiej strony można też jeść ewentualnie 4 wątróbki w ciągu dnia.. ? Hmm..

MK-7 z natto jest znacznie bardziej efektywna. Wystarczy spożyć ją raz dziennie, aby pozostała w surowicy. Dlatego właśnie MK7 najbardziej nadaje się na suplementację.

Forma MK4 przechowuje się w ciele zaledwie około godziny, natomiast MK7 kilka dni.

Podsumowując:

Wegetarianie i weganie szczególnie powinni zwrócić uwagę na prawdopodobne niedobory K2 w swojej diecie i absolutnie suplementować tę witaminę.

 

Nazwa: Nattokinase NSK-SD® 100 mg
Zawartość: 60 caps. VEGE
Producent: Aliness
Kraj pochodzenia: USA
Data ważności: 10.2017

Składniki

Składniki 1 kapsułka
Ekstrakt ze sfermentowanego nasienia soi NSK-SD® 100 mg

*RWS % - Dzienna referencyjna wartość spożycia

 

SKŁAD KAPSUŁKI: Ekstrakt ze sfermentowanego nasienia soi NSK-SD®, celuloza mikrokrystaliczna (substancja wypełniająca), otoczka kapsułki: (substancja wiążąca: hydroksypropylometyloceluloza).

Boxed:

Sticky Add To Cart

Font: