w3c

w3c

Witamina B12 Metylokobalamina - 100 kaps. - Aliness

AWB12-100
34,90 zł

W pigułce

Witamina B12 Metylokobalamina - 100 kaps. - Aliness

34,90 zł

w3c

Ilość :

W magazynie

Zadaj pytanie
  Wysyłka

Darmowa wysyłka od 300zł

  Zwroty

Masz prawo do zwrotu produktu w ciągu 14 dni od odbioru.

W pigułce

Biodostępność - B12 wyłącznie metylowana

Jak zawsze ważna jest biodostępność danego preparatu. To chyba jedna z najważniejszych kwestii, na którą należy zwrócić uwagę podczas zakupu danego produktu, gdyż to przełoży się na:

  • efektywność, a zarazem mniejsze dawki suplementu, które będą tak samo skuteczne jak większe dawki słabszego preparatu
  • mniejsze dawki = mniejsze koszty
  • dostępność preparatu na poziomie komórkowym, a nie tylko we krwiobiegu
  • lepsze ostateczne efekty

Notorycznie obserwuję osoby zażywające sporo suplementów, a jednocześnie posiadające ich niedobory na poziomie komórkowym. Jaki ma to sens? To nie tylko pieniądz wydany w błoto, ale przede wszystkim obciążenie dla układu trawiennego.

Biodostępność jest również ważnym czynnikiem w przypadku witaminy B12. To co istotne, to aby była ona w formie metylowanej i nie ma sensu suplementować B12, jeśli nie jest ona metylowane (więcej o metylacji).

Syntetyczne witaminy B potrafią krążyć w krwiobiegu dając mylne wyniki w badaniach krwi, że jest ich wystarczająca ilość. Tymczasem narządy, komórki oraz CUN cierpią dalej na ich niedobór. Fakt, że witaminy B krążą we krwi i badania pokazują ich prawidłowy bądź podwyższony często wynik jeszcze nikogo nie uzdrowił. Dlatego nie są to dla nas korzystne badania, bo wielu ludzi prowadzają w poważny błąd.

Aby witaminy B trafiły do komórek oraz wspomogły procesy metylacyjne (ściśle związane z chorobami autoimmunologicznymi oraz spektrum autyzmu) muszą być metylowane.

Proces metylacji nie odbędzie się bez udziału witaminy B12 – to zdecydowanie najważniejsza z witamina z grupy B. Pod warunkiem oczywiście, że jest ona metylowana, tj. stanowi formę

  • metylokobalaminy
  • adenozylokobalaminy
  • cyjanokobalaminy (tej formy nie należy przyjmować codziennie, gdyż zawarty w niej cyjanek może obciążać nieco organizm)
  • bądź ich mieszanki

Na rynku dostępne są różne formy chemiczne witaminy B12, które można stosować w żywności np: cyjanokobalamina, hydroksykobalamina, 5-deoksyadenozylokobalamina oraz metylokobalamina.

Obie formy cyjano i metylokobalamina są formami metylowymi witaminy B12 i obie są w porządku. Cyjanokobalamina jest najbardziej popularną formą B12 dostępną w suplementach diety, ale witamina B12 w postaci metylokobalaminy jest jednak bardziej aktywną jej formą. Metylokobalamina jest najlepiej przyswajana, gdyż w organizmie nie musi ulec przekształceniu do formy metylowej, jak popularna na rynku cyjanokobalamina.

Dostarczając do organizmu metylokobalaminę dajemy organizmowi gotowy aktywny składnik.

Użycie biologicznie aktywnej formy B12 zalecane jest szczególnie u osób z zaburzeniami metylacji (choroby autoimmunologiczne, spektrum autyzmu). Metylowana B12 daje gwarancje wprowadzenia do organizmu, bezpiecznej nawet w wysokich dawkach, formy kobalaminy. W przeciwieństwie do syntetycznej wersji, zadziała ona natychmiastowo i wesprze metylację u podstaw.

 

B12 tylko fermentowana

Naukowcy odkryli, że fermentujące zboże wytwarza witaminę B12, w dodatku w takim stopniu, że może mieć ona znaczenie odżywcze. Materiały zbożowe fermentowane przez bakterie Propionibacterium freudenreichii mają wystarczającą ilość witaminy B12, aby mieć znaczenie odżywcze.

Fermentowana forma witaminy B12 świadczy o jej naturalności i lepszym wchłanianiu. 

jest wersją fermentowaną czyli powstała z syntezy cyjanokobalaminy fermentowanej do formy metylowej.

Niektóre źródła podają algi i fermentowane produkty sojowe, jako źródło kobalaminy, jednak to tylko jej nieaktywne formy.

 

Czystość produktu

Zwracaj uwagę na to, czy firma wydaje stosowne świadectwa jakości. 90% rynku zalewają produkty niewiadomego pochodzenia produkcyjnego. W najlepszym wypadku po prostu nie działają, w gorszym - trują nas szkodliwymi dla zdrowia domieszkami.

Osobiście mam zaufanie wyłącznie do firm, które regularnie badają swoje produkty pod kątem zanieczyszczeń i toksyn i wydają do tego stosowne atesty.

 

SPECYFIKA PRODUKTU ALINESS:

Skażenie preparatów witaminowych

Mike Adams i Hulda Clark przebadali wiele suplementów i w swoich książkach piszą wprost, że „90% preparatów witaminowych na rynku jest poważnie zanieczyszczona. Skażenie opiewa głównie o solwenty (rozpuszczalniki), metale ciężkie i lantanowce. Na dłuższą metę preparaty te wyrządzają więcej szkody niż pożytku. W rezultacie zakwaszają cały organizm, a wiadomo, że walczymy na co dzień o przeciwny efekt.”

Gdy w grę wchodzą suplementy, nie uznaję kompromisów. Albo kupujesz dobrej jakości produkty, albo lepiej zrezygnuj z suplementacji. Więcej szkody wyrządzisz sobie spożywając toksyny wraz z taką zanieczyszczoną „witaminą”, aniżeli dostarczysz substancji czynnej. Jeśli chodzi o suplementy naprawdę płaci się za jakość.

 

Kraj pochodzenia

Dość istotny w kontekście suplementów jest kraj pochodzenia składników danego produktu. Jeśli sprowadzane są one z Chin, raczej nie ma co liczyć na dobrą jakość. Ziemia w Chinach jest tak zanieczyszczona, że nie ma tam metra sześciennego, aby wyprodukować zdrową żywność, nie wspominając o suplementach.

Kraj pochodzenia składników może być więc dobrym wyznacznikiem jakości danego produktu, choć oczywiście nie można też uznać tego za regułę, bo jak wszędzie mogą zdarzać się wyjątki.

ZALECENIE PRODUCENTA: 1 kaps. dziennie (950 μg)

ZALECENIA EKSPERTÓW:

  • profilaktyka: 1000 μg dziennie
  • choroby autoimmunologiczne / zaburzenia metylacji / wysoka homocysteina / zatoksycznienie organizmu / wysoki poziom stresu nitrozacyjnego: od 2000 μg dziennie
  • fibromialgia: 3000 - 5000 μg dziennie
  • WZW C - 5000 μg co 4 tygodnie, przez 24 - 48 tygodni (w zależności od genotypu wirusa)

SPOSÓB PRZYJMOWANIA:

  • jako, że witaminy B nie są rozpuszczalne w tłuszczach, lepiej je przyjmować na godzinę przed posiłkiem, popijając dużą ilością wody
  • przy słabym wchłanianiu, problemach z żołądkiem, czy przyjmowaniu leków NLPZ: B12 najlepiej stosować w płynie pod język, gdyż wykazuje wysokie wchłanianie przez śluzówkę

PORA DNIA: najlepiej do godziny 17.00, gdyż witaminy B mogą mocno pobudzać

CZAS KURACJI: witaminy B można, a nawet należy stosować „przewlekle”

PRZECIWWSKAZANIA: -

WSPÓŁDZIAŁANIE:

  • witamina B7 - biotyna i B9 - 5-MTHF - obowiązkowe towarzystwo, gdy suplementujemy B12 (w przeciwnym razie może dojść do problemów ze skórą (wypryski, egzema, łamliwe paznokcie, wypadanie włosów)
  • witaminy z grupy B (w szczególności B1, B3, B5, B6, B9, B10) - obniżanie homocysteiny, detoks wątroby
  • witamina B6 (P5P) – zapewnia wchłanianie witaminy B12
  • witamina B9 - wspomaga przekształcanie B12 do jej bioaktywnej formy, dzięki czemu inne narządy mogą łatwo wchłaniać tę witaminę
  • witamina C – synergia i antagonizm
  • witamina D
  • witamina E – niezbędna do aktywacji witaminy B12 (jeśli jej brakuje suplementacja B12 będzie miała mniejsze korzyści)
  • opcjonalnie: miłorząb (Ginkgo biloba), Różeniec górski, Ashwagandha, Gotu kola, Bacopa monnieri (Brahmi) – stabilizacja nastroju, funkcja prokognitywna, redukcja poziomu stresu i niepokoju, poprawa pamięci, zwiększenie zdolności poznawczych
  • żelazo – zapewnia wchłanianie witaminy B12
  • wapń – zapewnia wchłanianie witaminy B12
  • opcjonalnie: jagody Goji, Traganek, Cytryniec (Schisandra chinensis) – właściwości przeciwutleniające, opóźnienie procesu starzenia, profilaktyka chorób neurodegeneracyjnych i chorób układu krwionośnego.
  • opcjonalnie: Gotu kola, imbir, karczoch, L-teanina,– regulacja ciśnienia krwi, kontrola poziomu glukozy i cholesterolu, profilaktyka antymiażdżycowa
  • wapń
  • sód (sól)
  • kobalt
  • miedź
  • żelazo

ANTAGONIZM:

Uwagi

Badanie homocysteiny

Dobrym, pośrednim wyznacznikiem funkcjonowania metylacji u osoby dorosłej jest badanie homocysteiny. Nie bez przyczyny piszę o osobach dorosłych, ponieważ przykładowo dzieci ze spektrum autyzmu mają również zaburzoną metylację, a homocysteina zazwyczaj wychodzi u nich prawidłowo. Chodzi o fakt, że homocysteina narasta w czasie i nie powinna nigdy przekroczyć wartości 7. I tak, zdaję sobie sprawę, że normy mówią o wartości 11. Dla mnie wyznacznikiem zdrowia jest dalej wartość 7.

 

Witamina B12, a wegetarianizm

To prawda, że regularne spożywanie mięsa zapewnia na pewno nieco większe ilości witaminy B12 do organizmu. Teoretycznie więc problemy mogą występować u osób stosujących dietę wege.

Tymczasem braki tej witaminy obserwuję nie tylko u wegan, czy wegetarian, ale również u mięsożerców. Problem jest bardziej złożony, niż się to potocznie wydaje. Wspólnym mianownikiem są z pewnością

  • przewlekłe choroby autoimmunologiczne
  • poziom zakwaszenia żołądka / wiek, gdyż wraz z wiekiem spada jakość wydzielanego soku żołądkowego, który jest niezbędny do metabolizmu kobalaminy pochodzącej z żywności.
  • osoby z zaburzeniami gastrycznymi oraz wchłaniania

 

DOBRA FLORA W JELICIE KRĘTYM

Dlaczego tak się dzieje? Otóż prawidłowa produkcja witaminy B12 powinna odbywać się w jelicie krętym, zawsze w towarzystwie dobrej jakości flory. To właśnie właściwy poziom mikrobiomu ma kluczowy wpływ na jej produkcję, a takowy może mieć zarówno mięsożerca, jak i weganin.

Dlaczego więc mamy tak duże niedobory tej witaminy? Dlatego, że mnóstwo osób ma dzisiaj problemy z jelitami i dobrym poziomem mikroflory, przez co produkcja B12 jest niemożliwa. A z pewnością jest to większość osób z chorobami autoimmunologicznymi, które mają przewlekłe problemy z jelitami. W przypadku tych osób suplementacja witaminą B12 jest absolutnym obowiązkiem.

 

INNE NIEDOBORY

Kolejny problem z poziomem witaminy B12 to zaburzenia wchłaniania w przewodzie pokarmowym. I znowu.. sytuacja może dotyczyć przecież zarówno wegan, jak i mięsożerców. Jeśli osoba jedząca mięso ma zaburzone jelito cienkie, nie przyswoi z mięsa odpowiedniej ilości tejże witaminy.

Warto też mieć na uwadze, że prawidłowe wchłanianie B12 ma miejsce tylko wtedy, gdy w organizmie występują odpowiednie zasoby:

Które to niestety są dość częstymi niedoborami.

 

CAŁKOWICIE ZNISZCZONA FLORA

Kolejne przypadki zaburzonej produkcji witaminy B12 to całkowicie zniszczona flora po antybiotykach. Takie osoby nie tylko nie wyprodukują witaminy B12, ale też muszą dostarczać systematycznie dobrej jakości probiotyki w postaci suplementu.

Jak widać metabolizm witaminy B12 jest dość złożony. Dlatego też kategoria weganin / mięsożerca wydaje się dalece uproszczona, a często też moim zdaniem nietrafiona.

 

Zastrzyki z witaminy B12

Osoby cierpiące na anemię złośliwą (niedokrwistość Addisona Biermera) mają spore niedobory witamin z grupy B, a szczególnie witaminy B12. Takie osoby często korzystają z zastrzyków.

Tymczasem zastrzyki nie do końca są dobrym rozwiązaniem, gdyż B12 w nich podawana bardzo często nie występuje w tej właściwej biodostępnej formie metylowanej.

Zanim zdecydujesz się na zastrzyk zapytaj lekarza o tą kluczową kwestię.

 

Niepożądane interakcje po B12?

Witamina B12 uważana jest za substancję bezpieczną, której przyjmowanie w zalecanych dawkach nie skutkuje poważniejszymi efektami ubocznymi. Ponadto szybko wydalana z organizmu. W niektórych przypadkach jednak przedawkowanie może doprowadzić do zmian trądzikowych na skórze.

Gdy kobalamina w dużych dawkach przyjmowana jest razem z witaminą C, to czasami może wystąpić krwawienie z nosa, uszu, a także suchość warg. Wszystkie te symptomy ustępują po zaprzestaniu suplementacji.

 

Inne niedobory vs. witaminy B

Warto wiedzieć, że inne niedobory w organizmie nasilają braki witamin z grupy B (np. niedobór witaminy C powoduje niedobór kwasu foliowego i odwrotnie).

 

Przechowywanie witamin B

Witaminy z grupy B są niszczone przez ciepło, światło, i powietrze. Suplementy te przechowuj więc w ciemnych miejscach, w opakowaniach hermetycznych, w temperaturze pokojowej.

 

Codzienna suplementacja

Wszystkie witaminy z grupy B nie mogą być przechowywane w organizmie, dlatego ważne jest, aby uzupełnić je każdego dnia.

 

Źródła witamin B12 w diecie

  • wołowina
  • jogurt
  • mleko
  • łosoś
  • sardynki
  • dorsz
  • tuńczyk
  • krewetki
  • jagnięcina
  • przegrzebki

Dzienne zapotrzebowanie organizmu człowieka na witaminę B12 wynosi ok. 2 µm. Warto jednak zaznaczyć, że absorpcja B12 z pożywienia jest naprawdę znikoma.

Nazwa: Witamina B12 Methylcobalamin 950µg
Zawartość: 100 kaps.
Producent: Aliness
Kraj pochodzenia: USA

 

Składniki

Składniki

1 kapsułka

(zalecana porcja dzienna)

%RWS*
Witamina B12 (metylokobalamina) 950 mcg (µg) 38000%

*RWS - referencyjna dzienna wartość spożycia

 

SKŁAD KAPSUŁKI: substancja wypełniająca: celuloza mikrokrystaliczna, witamina B12 (metylokobalamina). Składniki otoczki: Hydroksypropylometyloceluloza (HPMC) – kapsułka Vcaps®

Boxed:

Sticky Add To Cart

Font: