w3c

Darmowa wysyłka od 300zł
Masz prawo do zwrotu produktu w ciągu 14 dni od odbioru.
W ostatnich latach o omedze-3 mówi się coraz więcej, a wręcz omega zaczyna robić karierę. I słusznie, bo jest niezbędna dla utrzymania zdrowia. Wiele jest więc firm chętnych do jej produkowania, natomiast niewiele niestety mamy uczciwych producentów..
Mody na omega-3 nie da się już w żaden sposób kontrolować.. I tak jak sporadyczne danie rybne nam nie zaszkodzi, tak regularna suplementacja to zupełnie inna bajka. Warto więc wiedzieć co zjadamy w takim suplemencie.
To prawda, że najbogatszym źródłem kwasów omega-3 są tłuste morskie ryby, jednak ich spożywanie wcale nie gwarantuje dostarczenia organizmowi wystarczająco dużo tych składników. Ponadto jest objęte ryzykiem spożywania trujących substancji takich jak rtęć i dioksyny występujące w organizmach ryb, z których przygotowywane są suplementy.
Kiedy jemy rybę rtęć zwykle nie opuszcza układu pokarmowego, wątroby i żołądka. Z suplementami oleju rybnego jest inaczej. Producenci zapewniają, że ich produkt jest całkowicie wolny od rtęci, ale w rzeczywistości jest to niewykonalne.
W rybie rtęć odkłada się właśnie głównie w kwasach omega-3. Jeśli dany producent nie oczyści specjalnie swojego produktu, nie ma szans, aby był wolny od rtęci.
Kiedy miliony ryb zostają poddane przetworzeniu w celu pozyskania oleju, poziom rtęci rośnie niebotycznie. Stosowany natomiast przez producentów proces, mający na celu obniżenie poziomu rtęci i oczyszczenie produktu, powoduje destabilizację toksycznych metali ciężkich. Stają się one łatwo wchłanialną, "homeopatyczną" wersją samych siebie. Skąd porównanie do homeopatii? Bo im bardziej dana substancja jest rozwodniona (oczyszczona), tym wyższa jest częstotliwość i tym skuteczniejsza się staje - w przypadku suplementów bardziej skoncentrowana i zanieczyszczona.
Niestety moda na oleje z ryb jest wszechobecna i napędzana przez ignorancję producentów. Niewiele jest osób, które uwzględniają powyższe uwagi. Tym samym szkodzimy sobie i najbliższym, bo omegę często podajemy również swoim dzieciom.
Był czas, że na buteleczkę rybich EPA+DHA wydawałam krocie kupując wyłącznie od producentów, którzy dysponowali adekwatnymi badaniami. Moje zaufanie do odzwierzęcych kwasów omega skończyło się w momencie, kiedy to jedna z czołowych firm wypuściła na rynek „trefną” serię produktu.. nieprzebadaną i jednocześnie silnie zanieczyszczoną, czyli oczywiście zatrutą rtęcią. Sic..
Jestem dziś zdecydowaną zwolenniczką roślinnych kwasów omega-3, najlepiej tych pozyskiwanych z alg, które są nie tylko w 100% bezpieczne, ale i też zdrowsze. No i tańsze przy okazji..
Pewną alternatywą mogą być jeszcze roślinne preparaty estryfikowane, czyli tzw. estry etylowe, które znacząco zwiększają przyswajalność EPA i DHA w danym oleju.
Przy wyborze omega 3 z alg zwracaj uwagę na szczepy z których je pozyskano. Jakość rozpoznasz po ilości DHA. Niektóre szczepy mają bardziej skoncentrowane DHA.
Godne polecenia są np. szczepy mikroalg Schizochytrium.
Pamiętaj, że dzienna terapeutyczna dawka DHA powinna wynosić minimum 1000 mg. Policz ile tabletek danego preparatu musisz zażyć, aby uzyskać ten poziom.
Jeśli już decydujesz się na rybią omegę, rozważ przynajmniej parę faktów:
Przede wszystkim ryby z morza Bałtyckiego odpadają, gdyż jest to najbardziej zanieczyszczone morze na całej planecie.
Słodkowodne ryby też odpadają, gdyż nie zawierają odpowiednich ilości omega-3. Zawierają natomiast tyle szkodliwych substancji takich jak np. PCB, że ich spożywanie graniczy z powolnym samobójstwem, nawet jeśli były łowione na terenie „Zielonych Płuc Polski”.
Jeśli już wybierasz odzwierzęce omega 3 najlepiej jest sprawdzić cały proces produkcyjny danej firmy (skąd dana ryba pochodziła) i czy producent chwali się badaniami dotyczącymi czystości w zakresie metali ciężkich. W przeciwnym razie trujesz się bardziej niż sobie pomagasz, gdyż tłuszcz kumuluje toksyny, zatem taka „nieczysta” kapsułka omegi będzie w praktyce skondensowaną bombą rtęci.
Prostą metodą jest kierowanie się ceną. Jeśli widzisz suplement omegi za 15, czy 20zł, omijaj go szerokim łukiem.
Odzwierzęcy suplement omega 3 powinien pochodzić z ryb odławianych w zimnych wodach oceanicznych i naprawdę niewiele preparatów spełnia ta kryterium. Ponadto za taki suplement trzeba też słono zapłacić.
W preparatach odzwierzęcych istotny jest stosunek EPA do DHEA w suplemencie i powinien wynosić 2:3, choć w preparatach specjalistycznych może być inny.
EPA i DHA (ryby, niektóre algi) otrzymujemy z syntezy kwasu alfa-linolenowego ALA (len, konopie, dynia, orzechy włoskie). Wydawałoby się w takim razie, że ALA jest kwasem kluczowym i nadrzędnym. To jednak tylko teoria..
Badania wyraźnie pokazują, że konwersja ALA w EPA, a szczególnie w DHA jest ograniczona. Mniej niż 5% ALA jest przekształcane w EPA i mniej niż 0,5% ALA przekształca się w DHA! Ponadto konwersja ALA do DHA w dużej mierze zależy od zasobów w organizmie:
Konwersja do DHA roślinnych źródeł ALA (np. olej lniany) jest słaba u zdrowych osób, a u osób z niedoborami jest właściwie niezauważalna. Weganie i wegetarianie są szczególnie podatni na słabe konwertery z ALA do DHA, gdyż do tego potrzeba białek zwierzęcych (o czym głosiła dr Budwig).
Wśród wegetarian i wegan panuje błędne przekonanie, że zapotrzebowanie na EPA i DHA mogą być spełnione przez jedzenie oleju lnianego i innych źródeł roślinnych ALA, lecz jest to czystą utopią.
Wyjątkiem może być serek dr Budwig, która owszem zalecała robić mieszaninę wysoko linolowego roślinnego oleju lnianego (ALA), ale w połączeniu z białkiem zwierzęcym, np. białym twarogiem. Okazuje się, że tylko wtedy ma to sens, bo w takim połączeniu następuje silna ekstrakcja EPA i DHA. W tym jednak przypadku dalej kwestiami spornymi pozostają:
Reasumując.. gdy weganie i wegetarianie nie suplementują DHA z innych źródeł, lub ich nie jedzą, raczej na pewno mają braki kwasu tłuszczowego DHA.
Zwracaj uwagę na to, czy firma wydaje stosowne świadectwa jakości. 90% rynku zalewają produkty niewiadomego pochodzenia produkcyjnego. W najlepszym wypadku po prostu nie działają, w gorszym - trują nas szkodliwymi dla zdrowia domieszkami.
Osobiście mam zaufanie wyłącznie do firm, które regularnie badają swoje produkty pod kątem zanieczyszczeń i toksyn i wydają do tego stosowne atesty.
SPECYFIKA PRODUKTU ALINESS:
Olej DHA w produkcie Aliness pochodzi od producenta specjalizującego się w uprawie alg. Pozyskuje się go wyłącznie ze zrównoważonych upraw bez negatywnego wpływu na środowisko. Cały proces produkcji odbywa się w Europie.
Przy produkcji nie stosuje się chemikaliów ani żadnych procesów chemicznych (co jest bardzo częste w produktach dostępnych na rynku). Wysoka koncentracja DHA wynika wyłącznie z naturalnej zawartości DHA w algach Schizochytrium sp., a nie kombinacji chemicznych.
Mike Adams i Hulda Clark przebadali wiele suplementów i w swoich książkach piszą wprost, że..
„90% preparatów witaminowych na rynku jest poważnie zanieczyszczona. Skażenie opiewa głównie o solwenty (rozpuszczalniki), metale ciężkie i lantanowce. Na dłuższą metę preparaty te wyrządzają więcej szkody niż pożytku. W rezultacie zakwaszają cały organizm, a wiadomo, że walczymy na co dzień o przeciwny efekt.”
Gdy w grę wchodzą suplementy, nie uznaję kompromisów. Albo kupujesz dobrej jakości produkty, albo lepiej zrezygnuj z suplementacji. Więcej szkody wyrządzisz sobie spożywając toksyny wraz z taką zanieczyszczoną „witaminą”, aniżeli dostarczysz substancji czynnej. Jeśli chodzi o suplementy naprawdę płaci się za jakość.
Dość istotny w kontekście suplementów jest kraj pochodzenia składników danego produktu. Jeśli sprowadzane są one z Chin, raczej nie ma co liczyć na dobrą jakość. Ziemia w Chinach jest tak zanieczyszczona, że nie ma tam metra sześciennego, aby wyprodukować zdrową żywność, nie wspominając o suplementach.
Kraj pochodzenia składników może być więc dobrym wyznacznikiem jakości danego produktu, choć oczywiście nie można też uznać tego za regułę, bo jak wszędzie mogą zdarzać się wyjątki.
ZALECENIE PRODUCENTA: 2 kaps. dziennie (1000 mg DHA)
ZALECENIA EKSPERTÓW:
SPOSÓB PRZYJMOWANIA: pół godziny przed jedzeniem lub minimum 2h po jedzeniu. W przeciwnym razie omega 3 zostanie zużyta jako paliwo na energię (tj. zostanie wyparta przez inne tłuszcze)
PORA DNIA: -
CZAS KURACJI: -
PRZECIWWSKAZANIA:
WSPÓŁDZIAŁANIE:
ANTAGONIZM: -
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT (Omega 3) to tłuszcze, których organizm potrzebuje, lecz których nie syntetyzuje. Niezwykle dużym wyzwaniem jest dostarczenie w dzisiejszych czasach kwasów omega-3 w odpowiedniej formie i ilości. Wynika to głównie z nadmiaru kwasów omega 6 w przeciętnej diecie. Zdecydowanie za dużo jemy omega–6 (tłuszcze zwierzęce, roślinne utwardzone trans, większość orzechów), co powoduje z kolei niedobory omega-3.
Zdrowa proporcja, jaką powinny stanowić kwasy n-6 do n-3 to 4:1.
Gdy taki stosunek jest utrzymany, można zgeneralizować, że człowiek trzyma się względnie w zdrowiu. jednak taki stosunek to dziś utopia. Można go zaobserwować jedynie u osób, które suplementują omega 3 i to dobrej jakości omega-3.
Tymczasem przeciętny Kowalski ma ten stosunek zaburzony w okolicach 10:1 lub nawet czasami i 20:1!
Takie zaburzenie generuje szereg stanów zapalnych, a przez to i szereg problemów zdrowotnych.
Suplementacja kwasami omega-3 jest dziś w większości przypadków koniecznością, jeśli chcemy zadbać o dobre zdrowie. W mojej ocenie jest to jeden z suplementów "must have".
Kobietom w ciąży należą się większe dawki omega-3, aby mózg dziecka dobrze się rozwijał. Należy jednak pamiętać, aby na 2-3 tygodnie przed rozwiązaniem odstawić przyjmowanie tego suplementu.
Kwasy omega 3 stosowane w nadmiarze (dawki przekraczające zalecane) mogą:
U niektórych osób może wystąpić:
Jeden z najwspanialszych przepisów jakie mogę polecić w zakresie kwasów tłuszczowych to Olej Nelsona (tego od biorezonansu SCIO). Olej ten dostarcza do organizmu wszystkich kwasów tłuszczowych:
Zakup w równej części następujące oleje:
SPOSÓB WYKONANIA:
UWAGA: olej Nelsona dostarczy do organizmu wszystkich kwasów tłuszczowych, co jest bardzo ważnym procesem, jednak nie zapewni odpowiedniej podaży kwasów omega-3 w przypadku osób już z problemami:
W powyższych przypadkach musisz zadbać o dodatkową podaż dobrej jakości kwasów omega-3, które są kwasami stricte mielinowymi i wpływają bezpośrednio na odbudowę osłonek mielinowych.
Nazwa: | Vegan Omega 3 FORTE DHA 500 mg |
Zawartość: | 60 kapsułek VEGE |
Producent: | Aliness |
Kraj pochodzenia: | USA |
Data ważności: | 10.2017 |
Składniki | 1 kapsułka |
2 kapsułki (porcja dzienna) |
Olej DHA Origins 510 z mikroalg Schizochytrium, w tym: | 980 mg | 1960 mg |
W tym: | ||
DHA | 500 mg | 1000 mg |
*RWS % - Dzienna referencyjna wartość spożycia
SKŁAD KAPSUŁKI: olej z mikroalg Schizochytrium sp., olej słonecznikowy, olej MCT, mieszanina naturalnych tokoferoli, palmitynian askorbylu (przeciwutleniacz); składniki otoczki: skrobia z tapioki, glicerol (substancja utrzymująca wilgoć), woda.
rty
ewr