w3c

Darmowa wysyłka od 300zł
Masz prawo do zwrotu produktu w ciągu 14 dni od odbioru.
Jak zawsze ważna jest biodostępność danego preparatu. To chyba jedna z najważniejszych kwestii, na którą należy zwrócić uwagę podczas zakupu danego preparatu, gdyż to przełoży się na:
Notorycznie obserwuję osoby zażywające sporo suplementów, a jednocześnie posiadające ich niedobory na poziomie komórkowym. Jaki ma to sens? To nie tylko pieniądz wydany w błoto, ale przede wszystkim obciążenie dla układu trawiennego.
Biodostępność jest również ważnym czynnikiem w przypadku witaminy E.
Witamina E występująca w naturze jest dość unikalna - każda jej cząsteczka jest inna. Tak jak nie ma dwóch identycznych płatków śniegu, tak nie ma dwóch identycznych cząsteczek witaminy E.
Co to oznacza dla suplementacji? A to, że..
Żadna syntetyczna witamina E nie może się równać z naturalną. W sztucznej witaminie E każda cząsteczka jest identyczna.
Naturalna witamina E jest 40 - 60 razy silniejszym przeciwutleniaczem niż syntetyczna.
Dyskwalifikuje ją to jako suplement, co nie przeszkadza wielu producentom intensywnie ją reklamować. Również w połączeniu z innymi ważnymi, acz syntetycznymi witaminami, np. witaminą A, która powinna być naturalnym betakarotenem, a w większości preparatów nim nie jest.
I nie chodzi o to, że takowe witaminy nie działają. One działają, ale niekoniecznie tak jak byśmy tego oczekiwali. A ci co je reklamują raczej nie chwalą się co może być wynikiem takiej wieloletniej suplementacji, w szczególności o efektach ubocznych dla naszej wątroby czy skóry.
Witamina A i E mają budowę hormonu i działają na nasz organizm poprzez kod genetyczny. Korzystanie z nich wymaga wiedzy i ostrożności.
Powinny na to zwrócić uwagę szczególnie kobiety, które stosują te witaminy dla poprawy jakości skóry, włosów, czy paznokci.
Niektóre syntetyczne witaminy w praktycznie nie wchłaniają się wcale. Tłumaczą to badania laboratoryjne na poziom witaminy E. Kiedy bierzemy takową witaminę i robimy badanie krwi okazuje się, że mamy jej imponujący poziom. Tymczasem w komórkach bida..
Wiem, że się powtarzam, ale poziom danej witaminy w surowicy jest niczym w stosunku do jej poziomu komórkowego. Za wyjątek można uznać może witaminę D, która w surowicy jest równie istotna jak w komórkach.
Powiem więcej.. stosując syntetyki i tradycyjnie łącząc je z posiłkiem możesz wyrządzić sobie krzywdę. Jeśli przykładowo zjesz zestaw surówek z oliwą i po tym przyjmiesz syntetyczną witaminę E, to wyprze ona większość naturalnych witamin E, które dostarczyłeś z posiłku.
W przypadku witaminy E napiszę jasno: trzymaj się z daleka od syntetycznych form tej witaminy.
Syntetyczna witamina E występuje w suplemencie jako alfa-tokoferol. Naturalna jest pełnym zestawem tokotrienoli / tokoferoli (alfa, beta, gamma, delta). Kiedy przyjmujesz naturalną witaminę E organizm jest chroniony na wielu płaszczyznach, nie tylko na jednej jak w przypadku alfatokoferolu.
Na koniec nadmienię, że wiele badań klinicznych ostro "zganiało" witaminę E, z czego wnioski popłynęły jasne - nie należy jej w ogóle suplementować. Warto jednak mieć świadomość, że większość tych badań dotyczyła syntetycznego alfatokoferolu.
Warto wiedzieć, że tokoferole i tokotrienole to wbrew pozorom nie to samo. Można w skrócie stwierdzić, że tokotrienole to "półka wyżej". I to im poświęca się ostatnio dużo większą wagę.
Tokotrienole nazywa się dziś potocznie "Super witaminą E XXI wieku", czy wielonienasycona witamina E.
Na witaminę E składa się w sumie osiem związków:
Ich struktura molekularna wydaje się być podobna, ale "diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach". Różnica opiera się na łańcuchu fitylowym – w tokoferolach jest on nasycony, w tokotrienolach nienasycony (posiada wiązania podwójne).
Jakie to ma dla nas znaczenie praktyczne?
Chociaż tokotrienole są zbliżone w budowie do tokoferoli, badania wykazały, że tokotrienole mają dla organizmu unikalne właściwości biologiczne, których nie zaobserwowano u tokoferoli.
Dzięki stabilności podwójnych wiązań tokotrienole dodatkowo wykazują większą aktywność:
Tokotrienole są pozyskiwane z czterech źródeł:
Jednym z najbogatszych naturalnych źródeł tokotrienoli jest annatto i surowy olej palmowy (Elaeis guineensis).
Annatto wydaje się więc być najlepszym źródłem tokotienoli, bo zawiera ich aż 90, a nawet czasami i 100%.
Jednak występuje tu mały szkopuł.
Finalny olej z annatto składa się wyłącznie z tokotrienoli delta i gamma i nie zawiera żadnych tokoferoli.
A jak już wspomniałam wyżej - tokoferole to wartościowy dodatek. Zatem warto zwrócić uwagę na źródło nr 2, czyli olej palmowy, który zawiera również alfatokoferol.
Ponadto..
Tokotrienole pozyskiwane z nasion palmy wykazują najwyższą skuteczność w leczeniu chorób serca i nowotworów.
Badania wykazały, że za te prozdrowotne właściwości odpowiada konkretnie gamma i alfa-tokotrienol. A nasiona palmy mają właśnie wysoką zawartość gamma-tokotrienoli i stosunkowo niską zawartość delta-tokotrienoli.
SPECYFIKA PRODUKTU AVITALE:
Avitale Tokotrienole to źródło naturalnej witamina E w postaci opatentowanego kompleksu EVNol™, o pełnym spektrum tokotrienoli i tokoferoli. Ekstrakt EVNol™ zawiera naturalnie występującą mieszaninę tokotrienoli i tokoferoli ekstrahowaną z owoców palmy gwinejskiej (Elaeis guineensis). Oprócz tego w jego skład wchodzą również inne, cenne fitoskładniki, takie jak skwalen roślinny, fitosterole, koenzym Q10 oraz mieszanina karotenoidów, które są naturalnie ekstrahowane razem z tokotrienolami. Dzięki temu produkt Avitale Tokotrienole stanowi kompletny i pełnowartościowy kompleks tokotrienoli – o pełnym spektrum działania oraz o najkorzystniejszym wzajemnym stosunku alfa-, beta-, gamma- i delta-tokotrienoli, jaki występuje w naturze.
Avitale Tokotrienole spełnia wymogi CLEAN LABEL – nie zawiera sztucznych i technologicznych dodatków, barwników oraz konserwantów.
Avitale Tokotrienole nie zawiera żadnych składników odzwierzęcych, dzięki czemu stanowi odpowiednie dla wegan źródło witaminy E, w formie mieszaniny dobrze przyswajalnych tokotrienoli.
I znowu mowa o biodostępności - czynniku kluczowym, który warunkuje moje wybory suplementacyjne. Wysoka jakość preparatu zawsze zaczyna się u źródła.
Jeśli mowa o witaminach olejowych, wiadomym jest, że powinny być produkowane i tłoczone na zimno. O tym większość z nas już wie.
W przypadku tokotrienoli ważna jest jeszcze sama ekstrakcja oraz kilkustopniowa destylacja molekularna. Proces ten wykorzystuje wysoką próżnię oraz niską temperaturę.
Dzięki procesowi destylacji molekularnej zachowamy właściwości składników odżywczych istotnych dla witaminy E, które występują naturalnie w owocach palm (surowym oleju palmowym), tj. skwalen, fitosterole, karoten i koenzym Q10.
SPECYFIKA PRODUKTU AVITALE:
Tokotrienole są dokładnie ekstrahowane z wolnego od GMO i odpowiednio pozyskiwanego malezyjskiego, surowego oleju palmowego w opatentowanym kilkustopniowym procesie destylacji.
Avitale gwarantuje, że wszystkie dobroczynne fitoskładniki z owoców palmy skoncentrowane zostały w jednym kompleksie – tak, jak występują w naturze.
Skuteczność preparatu Tokotrienole wykazano w wielu badaniach klinicznych na całym świecie, w tym w badaniach nad neuroprotekcją finansowanych przez prestiżowy National Institute of Health (NIH).
Pomimo powyższego nie należy zapominać, że organizm zawsze będzie preferował działanie alfa-tokoferolu, choćby dlatego, że ma specjalne białko, które o niego dba. I szybko wydala nadmiary pozostałych form.
Zatem mile widziane w suplementach są dodatki tej konkretnej formy.
Ogólnie tokotrienole i tokoferole działają w synergii. Jednak w pewnych przypadkach lepiej, żeby tokoferoli nie było wcale.
Same tokotrienole (ewentualnie z niewielką domieszką alfa-tokoferolu) stosujemy w przypadku:
Przy czym:
Rozsądnymi suplementami w wielu zastosowaniach będą zatem tokotrienole z dodatkiem alfa-tokoferolu.
Zwracaj uwagę na to, czy firma wydaje stosowne świadectwa jakości. 90% rynku zalewają produkty niewiadomego pochodzenia produkcyjnego. W najlepszym wypadku po prostu nie działają, w gorszym - trują nas szkodliwymi dla zdrowia domieszkami.
Osobiście mam zaufanie wyłącznie do firm, które regularnie badają swoje produkty pod kątem zanieczyszczeń i toksyn i wydają do tego stosowne atesty.
SPECYFIKA PRODUKTU AVITALE:
Mike Adams i Hulda Clark przebadali wiele suplementów i w swoich książkach piszą wprost, że „90% preparatów witaminowych na rynku jest poważnie zanieczyszczona. Skażenie opiewa głównie o solwenty (rozpuszczalniki), metale ciężkie i lantanowce. Na dłuższą metę preparaty te wyrządzają więcej szkody niż pożytku. W rezultacie zakwaszają cały organizm, a wiadomo, że walczymy na co dzień o przeciwny efekt.”
Gdy w grę wchodzą suplementy, nie uznaję kompromisów. Albo kupujesz dobrej jakości produkty, albo lepiej zrezygnuj z suplementacji. Więcej szkody wyrządzisz sobie spożywając toksyny wraz z taką zanieczyszczoną „witaminą”, aniżeli dostarczysz substancji czynnej. Jeśli chodzi o suplementy naprawdę płaci się za jakość.
Dość istotny w kontekście suplementów jest kraj pochodzenia składników danego produktu. Jeśli sprowadzane są one z Chin, raczej nie ma co liczyć na dobrą jakość. Ziemia w Chinach jest tak zanieczyszczona, że nie ma tam metra sześciennego, aby wyprodukować zdrową żywność, nie wspominając o suplementach.
Kraj pochodzenia składników może być więc dobrym wyznacznikiem jakości danego produktu, choć oczywiście nie można też uznać tego za regułę, bo jak wszędzie mogą zdarzać się wyjątki.
ZALECENIE PRODUCENTA: 5 psiknięć / 1 kaps. dziennie (50 mg = 75 IU)
ZALECENIA EKSPERTÓW:
Przy dawkowaniu warto wiedzieć, że..
100 mg witaminy E odpowiada 150 IU (jednostkom miary tej witaminy).
SPOSÓB PRZYJMOWANIA: w trakcie posiłku zawierającego dużo tłuszczu
PORA DNIA:
CZAS KURACJI: -
PRZECIWWSKAZANIA:
WSPÓŁDZIAŁANIE:
ANTAGONIZM:
Organizm ludzki nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować tokotrienoli, dlatego należy je dostarczać wraz z codzienną dietą lub poprzez suplementację. Niestety tokotrienoli jest naprawdę niewiele w pożywieniu.
Większe ilości znaleziono w:
Ponadto:
Realia związane ze spożywaniem witaminy E z pożywienia są dzisiaj dość brutalne..
Należy przyjmować 30-50 mg tokotrienoli dzienne dla ogólnej profilaktyki zdrowia.
Aby zaspokoić takie zapotrzebowanie na tokotrienole należałoby spożyć każdego dnia opcjonalnie:
co jest oczywiście praktycznie niemożliwe.
W tym przypadku dodatki suplementacji, żywności funkcjonalnej, czy napojów wydają się być optymalnym rozsądkiem.
Witamina E naturalna, podawana w zalecanych normach, nie powoduje żadnych skutków ubocznych.
Natomiast nadmierna podaż (> 1000 mg u dorosłych), zwłaszcza syntetycznej witaminy E, może powodować:
Należy też pamiętać, że..
Wysokie dawki witaminy E mogą powodować niedobory witamin A, D, i K, jako, że witaminy z grupy ADEK wchodzą ze sobą w ogólną synergię.
Nazwa: | Tokotrienole Full Spectrum Naturalna witamina E |
Zawartość: | 30 ml |
Producent: | Avitale |
Kraj pochodzenia: | Malezja |
Data ważności: | 10.2017 |
Składniki | 1 porcja | 5 porcji |
Witamina E, w tym: | 9,6 mg/6,4 IU (*80%) | 48 mg/32 IU (*400%) |
D-tokotrienole ogółem: | 7,4 mg | 37 mg |
D-alfa-tokotrienol | 2,4 mg | 12 mg |
D-beta-tokotrienol | 0,4 mg | 2 mg |
D-gamma-tokotrienol | 3,4 mg | 17 mg |
D-delta-tokotrienol | 1 mg | 5 mg |
D-alfa-tokoferol | 1,8 mg | 9 mg |
Skwalen roślinny | 1,3 mg | 6,5 mg |
Sterole roślinne | 0,4 mg | 2 mg |
Karotenoidy | 5,8 µg | 29 µg |
*RWS % - Dzienna referencyjna wartość spożycia
SKŁADNIKI: Oliwa z oliwek Extra Virgin z pierwszego tłoczenia, naturalny kompleks witaminy E z olejowca gwinejskiego EVNol™ (mieszanina D-tokotrienoli i D-tokoferoli, skwalen roślinny, fitosterole, karotenoidy).
rty
ewr