w3c

w3c

Naturalna witamina E - Tokotrienole + Tokoferole - 30 ml - Avitale

ATOKO-30ml
84,90 zł

W pigułce

  • silny przeciwutleniacz - wolne rodniki
  • zdrowa cera, włosy i paznokcie
  • cholesterol i trójglicerydy
  • zdrowie serca
  • miażdżyca 
  • nowotwory

Naturalna witamina E - Tokotrienole + Tokoferole - 30 ml - Avitale

84,90 zł

w3c

Ilość :

W magazynie

Zadaj pytanie
  Wysyłka

Darmowa wysyłka od 300zł

  Zwroty

Masz prawo do zwrotu produktu w ciągu 14 dni od odbioru.

Witamina E dla zdrowia

Zdania i badania nt. witaminy E są mocno podzielone. Wynika to z faktu, że wiele opracowanych materiałów dotyczy jej syntetycznej wersji (alfa-tokoferolu). Wszystkie poniżej opisane właściwości dotyczą wyłącznie naturalnej formy witaminy E, tj. mieszanki tokotrienoli i tokoferoli.

 

WŁAŚCIWOŚCI WITAMINY E

  • silny przeciwutleniacz (antyoksydant) – skutecznie zwalcza wolne rodniki (chroni komórki przed uszkodzeniem)
  • pomaga utrzymać w zdrowiu układ odpornościowy
  • szczególnie ważny składnik odżywczy, którego organizm potrzebuje codziennie - zwiększa żywotność komórek
  • jedno z najprostszych rozwiązań na spowolnienie procesów starzenia się (jak każdy silny antyoksydant)
  • wskazana przy jakichkolwiek problemach skórnych typu trądzik, łuszczyca, egzema i inne
  • wpływa witalnie na włosy, skórę i paznokcie
  • wspiera zdrowe oczy, utrzymuje ostry wzrok chroniąc siatkówkę
  • posiada właściwości oczyszczające z substancji toksycznych, ponieważ dosłownie przechwytuje wolne rodniki, tym samym odwracając dokonane przez ołów zniszczenia na poziomie komórkowym. Podobne działanie w tym zakresie ma też olejek czosnkowy
  • jedna z najważniejszych witamin dla serca – stanowi wsparcie żywieniowe dla zdrowego funkcjonowania serca
  • chroni ściany tętnic i zapobiega zatorom w tętnicach
  • redukuje występowanie"złego" cholesterolu tak samo skutecznie jak statyny, ale bez skutków ubocznych
  • ogranicza zjawisko arteriosklerozy - mieszanka tokotrienoli pozwala na usunięcie złogów cholesterolowych z tętnic w czasie 6 miesięcy!
  • ponadto składniki odżywcze witaminy E pomagają w leczeniu nadciśnienia tętniczego (szczególnie w połączeniu z koenzymem Q10)
  • zapobiega zatem zawałom serca, bólom w klatce piersiowej, bólom nóg związanymi z utwardzeniem lub zablokowaniem tętnic
  • wykazuje działanie ochronne w przypadku chorób układu nerwowego
  • wspomaga proces leczenia chorób degeneracyjnych: Alzheimera, demencji, choroby Parkinsona
  • pomaga organizmowi w ogólnym procesie gojenia - leczy stany zapalne - czyli wywiera pozytywny wpływ niemalże na każdą chorobę (w tym nowotwory są każdorazowo poprzedzone silnymi przewlekłymi stanami zapalnymi)
  • zapobiega i spowalnia wzrost komórek nowotworowych w piersiach, wątrobie, prostacie, skórze, trzustce, jelicie grubym, płucach, krwi, węzłach chłonnych, szyjce macicy i nerwach (mieszanka samych tokoferoli nie wykazuje tego działania). Szczególnie delta-tokotrienol wpływa na wywołanie procesu apoptozy (naturalnej śmierci komórek nowotworowych), czyli tego o co nam najbardziej chodzi w walce z nowotworami
  • tokotrienole przetestowano na chorych z nowotworem trzustki - jednym z bardziej agresywnych jeśli chodzi o przeżywalność. Badania wykazały, że delta-tokotrienole hamują wzrost nowotworu trzustki i blokują podział jego komórek. Podobnie sprawa wygląda w przypadku raka wątroby 
  • tokotrienole, a szczególnie delta-tokotrienol w badaniach miał bardzo duży wpływ na redukcję stanów zapalnych w płucach spowodowanych bakterią Chlamydia Pneumoniae 
  • pomaga także utrzymywać właściwy poziom cukru we krwi - bardzo użyteczna w leczeniu cukrzycy
  • pomaga w niwelowaniu skurczy nocnych i zespołu niespokojnych nóg
  • przyczynia się do zwiększenia energii
  • zmniejsza uszkodzenia mięśni po treningu i ogólnie poprawia siłę mięśni
  • okazała się również pomocna w przypadkach padaczki

 

Objawy niedoboru witaminy E

  • zmęczenie i rozdrażnienie
  • anemia i blada cera
  • rogowacenie naskórka
  • oznaki starzenia się skóry
  • kłopoty z koncentracją
  • pogorszenie widzenia
  • wypadanie włosów
  • podatność na infekcje
  • zaburzenia neurologiczne
  • bóle i zanik mięśni
  • problemy z zębami
  • zaburzenia układu kostnego

Biodostępność, czyli Naturalna Witamina E vs. Syntetyki

Jak zawsze ważna jest biodostępność danego preparatu. To chyba jedna z najważniejszych kwestii, na którą należy zwrócić uwagę podczas zakupu danego preparatu, gdyż to przełoży się na:

  • efektywność, a zarazem mniejsze dawki suplementu, które będą tak samo skuteczne jak większe dawki słabszego preparatu
  • mniejsze dawki = mniejsze koszty
  • dostępność preparatu na poziomie komórkowym, a nie tylko we krwiobiegu
  • lepsze ostateczne efekty

Notorycznie obserwuję osoby zażywające sporo suplementów, a jednocześnie posiadające ich niedobory na poziomie komórkowym. Jaki ma to sens? To nie tylko pieniądz wydany w błoto, ale przede wszystkim obciążenie dla układu trawiennego.

Biodostępność jest również ważnym czynnikiem w przypadku witaminy E.

Witamina E występująca w naturze jest dość unikalna - każda jej cząsteczka jest inna. Tak jak nie ma dwóch identycznych płatków śniegu, tak nie ma dwóch identycznych cząsteczek witaminy E.

Co to oznacza dla suplementacji? A to, że..

Żadna syntetyczna witamina E nie może się równać z naturalną. W sztucznej witaminie E każda cząsteczka jest identyczna. 
Naturalna witamina E jest 40 - 60 razy silniejszym przeciwutleniaczem niż syntetyczna.

Dyskwalifikuje ją to jako suplement, co nie przeszkadza wielu producentom intensywnie ją reklamować. Również w połączeniu z innymi ważnymi, acz syntetycznymi witaminami, np. witaminą A, która powinna być naturalnym betakarotenem, a w większości preparatów nim nie jest.

I nie chodzi o to, że takowe witaminy nie działają. One działają, ale niekoniecznie tak jak byśmy tego oczekiwali. A ci co je reklamują raczej nie chwalą się co może być wynikiem takiej wieloletniej suplementacji, w szczególności o efektach ubocznych dla naszej wątroby czy skóry.

Witamina A i E mają budowę hormonu i działają na nasz organizm poprzez kod genetyczny. Korzystanie z nich wymaga wiedzy i ostrożności.

Powinny na to zwrócić uwagę szczególnie kobiety, które stosują te witaminy dla poprawy jakości skóry, włosów, czy paznokci.

Niektóre syntetyczne witaminy w praktycznie nie wchłaniają się wcale. Tłumaczą to badania laboratoryjne na poziom witaminy E. Kiedy bierzemy takową witaminę i robimy badanie krwi okazuje się, że mamy jej imponujący poziom. Tymczasem w komórkach bida..

Wiem, że się powtarzam, ale poziom danej witaminy w surowicy jest niczym w stosunku do jej poziomu komórkowego. Za wyjątek można uznać może witaminę D, która w surowicy jest równie istotna jak w komórkach.

Powiem więcej.. stosując syntetyki i tradycyjnie łącząc je z posiłkiem możesz wyrządzić sobie krzywdę. Jeśli przykładowo zjesz zestaw surówek z oliwą i po tym przyjmiesz syntetyczną witaminę E, to wyprze ona większość naturalnych witamin E, które dostarczyłeś z posiłku.

W przypadku witaminy E napiszę jasno: trzymaj się z daleka od syntetycznych form tej witaminy.

Syntetyczna witamina E występuje w suplemencie jako alfa-tokoferol. Naturalna jest pełnym zestawem tokotrienoli / tokoferoli (alfa, beta, gamma, delta). Kiedy przyjmujesz naturalną witaminę E organizm jest chroniony na wielu płaszczyznach, nie tylko na jednej jak w przypadku alfatokoferolu.

Na koniec nadmienię, że wiele badań klinicznych ostro "zganiało" witaminę E, z czego wnioski popłynęły jasne - nie należy jej w ogóle suplementować. Warto jednak mieć świadomość, że większość tych badań dotyczyła syntetycznego alfatokoferolu.

 

Tokotrienole vs. tokoferole

Warto wiedzieć, że tokoferole i tokotrienole to wbrew pozorom nie to samo. Można w skrócie stwierdzić, że tokotrienole to "półka wyżej". I to im poświęca się ostatnio dużo większą wagę.

Tokotrienole nazywa się dziś potocznie "Super witaminą E XXI wieku", czy wielonienasycona witamina E.

Na witaminę E składa się w sumie osiem związków:

  • cztery tokoferole (α, β, γ, δ)
  • cztery tokotrienole (α, β, γ, δ)

Ich struktura molekularna wydaje się być podobna, ale "diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach". Różnica opiera się na łańcuchu fitylowym – w tokoferolach jest on nasycony, w tokotrienolach nienasycony (posiada wiązania podwójne).

Jakie to ma dla nas znaczenie praktyczne?

Chociaż tokotrienole są zbliżone w budowie do tokoferoli, badania wykazały, że tokotrienole mają dla organizmu unikalne właściwości biologiczne, których nie zaobserwowano u tokoferoli.

Dzięki stabilności podwójnych wiązań tokotrienole dodatkowo wykazują większą aktywność:

  • antyoksydacyjną
  • neuroprotekcyjną
  • antynowotworową
  • zmniejszającą poziom cholesterolu

 

Nasiona palmy - najlepsze źródło tokotrienoli

Tokotrienole są pozyskiwane z czterech źródeł:

  • nasion annatto - całkowita zawartość tokotrienoli - 90 - 100%
  • surowego oleju palmowego (z owoców palmy olejowej) - całkowita zawartość tokotrienoli - 78%
  • destylatu kwasów tłuszczowych z palmy (PFAD) - całkowita zawartość tokotrienoli - 70%
  • nasion ryżu - całkowita zawartość tokotrienoli - 50%
Jednym z najbogatszych naturalnych źródeł tokotrienoli jest annatto i surowy olej palmowy (Elaeis guineensis).

Annatto wydaje się więc być najlepszym źródłem tokotienoli, bo zawiera ich aż 90, a nawet czasami i 100%.

Jednak występuje tu mały szkopuł.

Finalny olej z annatto składa się wyłącznie z tokotrienoli delta i gamma i nie zawiera żadnych tokoferoli.

A jak już wspomniałam wyżej - tokoferole to wartościowy dodatek. Zatem warto zwrócić uwagę na źródło nr 2, czyli olej palmowy, który zawiera również alfatokoferol.

Ponadto..

Tokotrienole pozyskiwane z nasion palmy wykazują najwyższą skuteczność w leczeniu chorób serca i nowotworów.

Badania wykazały, że za te prozdrowotne właściwości odpowiada konkretnie gamma i alfa-tokotrienol. A nasiona palmy mają właśnie wysoką zawartość gamma-tokotrienoli i stosunkowo niską zawartość delta-tokotrienoli.

 

SPECYFIKA PRODUKTU AVITALE:

Avitale Tokotrienole to źródło naturalnej witamina E w postaci opatentowanego kompleksu EVNol™, o pełnym spektrum tokotrienoli i tokoferoli. Ekstrakt EVNol™ zawiera naturalnie występującą mieszaninę tokotrienoli i tokoferoli ekstrahowaną z owoców palmy gwinejskiej (Elaeis guineensis). Oprócz tego w jego skład wchodzą również inne, cenne fitoskładniki, takie jak skwalen roślinny, fitosterole, koenzym Q10 oraz mieszanina karotenoidów, które są naturalnie ekstrahowane razem z tokotrienolami. Dzięki temu produkt Avitale Tokotrienole stanowi kompletny i pełnowartościowy kompleks tokotrienoli – o pełnym spektrum działania oraz o najkorzystniejszym wzajemnym stosunku alfa-, beta-, gamma- i delta-tokotrienoli, jaki występuje w naturze.
Avitale Tokotrienole spełnia wymogi CLEAN LABEL – nie zawiera sztucznych i technologicznych dodatków, barwników oraz konserwantów.
Avitale Tokotrienole nie zawiera żadnych składników odzwierzęcych, dzięki czemu stanowi odpowiednie dla wegan źródło witaminy E, w formie mieszaniny dobrze przyswajalnych tokotrienoli.

 

Proces destylacji

I znowu mowa o biodostępności - czynniku kluczowym, który warunkuje moje wybory suplementacyjne. Wysoka jakość preparatu zawsze zaczyna się u źródła.

Jeśli mowa o witaminach olejowych, wiadomym jest, że powinny być produkowane i tłoczone na zimno. O tym większość z nas już wie.

W przypadku tokotrienoli ważna jest jeszcze sama ekstrakcja oraz kilkustopniowa destylacja molekularna. Proces ten wykorzystuje wysoką próżnię oraz niską temperaturę.

Dzięki procesowi destylacji molekularnej zachowamy właściwości składników odżywczych istotnych dla witaminy E, które występują naturalnie w owocach palm (surowym oleju palmowym), tj. skwalen, fitosterole, karoten i koenzym Q10.

 

SPECYFIKA PRODUKTU AVITALE:

Tokotrienole są dokładnie ekstrahowane z wolnego od GMO i odpowiednio pozyskiwanego malezyjskiego, surowego oleju palmowego w opatentowanym kilkustopniowym procesie destylacji.

Avitale gwarantuje, że wszystkie dobroczynne fitoskładniki z owoców palmy skoncentrowane zostały w jednym kompleksie – tak, jak występują w naturze.

Skuteczność preparatu Tokotrienole wykazano w wielu badaniach klinicznych na całym świecie, w tym w badaniach nad neuroprotekcją finansowanych przez prestiżowy National Institute of Health (NIH).

 

Tokoferole i tokotrienole - razem, czy osobno?

Pomimo powyższego nie należy zapominać, że organizm zawsze będzie preferował działanie alfa-tokoferolu, choćby dlatego, że ma specjalne białko, które o niego dba. I szybko wydala nadmiary pozostałych form.

Zatem mile widziane w suplementach są dodatki tej konkretnej formy.

Ogólnie tokotrienole i tokoferole działają w synergii. Jednak w pewnych przypadkach lepiej, żeby tokoferoli nie było wcale.

Same tokotrienole (ewentualnie z niewielką domieszką alfa-tokoferolu) stosujemy w przypadku:

  • wysokich trójglicerydów
  • wysokiego cholesterolu
  • nowotworów

Przy czym:

  • jeśli już zażywamy obie grupy, to powinny być one brane oddzielnie z odstępem 8 godzin
  • krem z tokoferolami stosowany w tym samym czasie nie zaburza działania tokotrienoli
Rozsądnymi suplementami w wielu zastosowaniach będą zatem tokotrienole z dodatkiem alfa-tokoferolu.

 

Czystość produktu

Zwracaj uwagę na to, czy firma wydaje stosowne świadectwa jakości. 90% rynku zalewają produkty niewiadomego pochodzenia produkcyjnego. W najlepszym wypadku po prostu nie działają, w gorszym - trują nas szkodliwymi dla zdrowia domieszkami.

Osobiście mam zaufanie wyłącznie do firm, które regularnie badają swoje produkty pod kątem zanieczyszczeń i toksyn i wydają do tego stosowne atesty.

 

SPECYFIKA PRODUKTU AVITALE:

Skażenie preparatów witaminowych

Mike Adams i Hulda Clark przebadali wiele suplementów i w swoich książkach piszą wprost, że „90% preparatów witaminowych na rynku jest poważnie zanieczyszczona. Skażenie opiewa głównie o solwenty (rozpuszczalniki), metale ciężkie i lantanowce. Na dłuższą metę preparaty te wyrządzają więcej szkody niż pożytku. W rezultacie zakwaszają cały organizm, a wiadomo, że walczymy na co dzień o przeciwny efekt.”

Gdy w grę wchodzą suplementy, nie uznaję kompromisów. Albo kupujesz dobrej jakości produkty, albo lepiej zrezygnuj z suplementacji. Więcej szkody wyrządzisz sobie spożywając toksyny wraz z taką zanieczyszczoną „witaminą”, aniżeli dostarczysz substancji czynnej. Jeśli chodzi o suplementy naprawdę płaci się za jakość.

 

Kraj pochodzenia

Dość istotny w kontekście suplementów jest kraj pochodzenia składników danego produktu. Jeśli sprowadzane są one z Chin, raczej nie ma co liczyć na dobrą jakość. Ziemia w Chinach jest tak zanieczyszczona, że nie ma tam metra sześciennego, aby wyprodukować zdrową żywność, nie wspominając o suplementach.

Kraj pochodzenia składników może być więc dobrym wyznacznikiem jakości danego produktu, choć oczywiście nie można też uznać tego za regułę, bo jak wszędzie mogą zdarzać się wyjątki.

ZALECENIE PRODUCENTA: 5 psiknięć / 1 kaps. dziennie (50 mg = 75 IU)

ZALECENIA EKSPERTÓW: 

  • dzieci 1 - 3 r. ż: 200 mg (300 IU) dziennie
  • dzieci 3 - 9 r. ż: 300 mg (450 IU) dziennie
  • dzieci 9 - 13 r. ż: 600 mg (900 IU) dziennie
  • dzieci 13 - 19 r. ż: 800 mg (1200 IU) dziennie
  • dorośli: 1000 mg (1500 IU) dziennie
  • profilaktyka: 100 mg dziennie
  • odporność: 200 - 300 mg dziennie
  • dawka optymalna: 400 - 1200 IU (267 - 800 mg) dziennie
  • obniżenie cholesterolu i trójglicerydów: 100 - 200 mg dziennie (wyższe dawki nie dawały większych korzyści)
  • maksymalna bezpieczna dawka: 200 - 1000 mg dziennie

Przy dawkowaniu warto wiedzieć, że..

100 mg witaminy E odpowiada 150 IU (jednostkom miary tej witaminy).

SPOSÓB PRZYJMOWANIA: w trakcie posiłku zawierającego dużo tłuszczu

PORA DNIA: 

  • tokoferole - rano
  • tokotrienole - wieczorem

CZAS KURACJI: -

PRZECIWWSKAZANIA:  

  • chemio- i radioterapia - witamina E obniża ich skuteczność
  • problemy z krzepliwością krwi

WSPÓŁDZIAŁANIE: 

  • witamina A – synergia i antagonizm
  • witaminy z grupy B (w szczególności: B1, B3, B5, B6, B10, B12)
  • witamina C - intensyfikacja efektu przeciwutleniającego (wolne rodniki), zmniejszenie ryzyka rozwoju demencji (otępienia), zwalczanie stanu zapalnego skóry (powstałego w wyniku nadmiernej ekspozycji na promieniowanie słoneczne), zwalczanie objawów trądziku i egzemy, synergistyczna ochrona przed promieniowaniem UV
  • witamina D
  • wyciąg z pestek winogron (OPC) - przeciwutleniająca ochrona czerwonych krwinek oraz błon komórkowych
  • cynk
  • selen - zwalczanie stresu oksydacyjnego komórek (zabezpieczanie nienasyconych lipidów przed utlenianiem)
  • fosfor
  • potas
  • wapń
  • żelazo
  • magnez
  • sód (sól)
  • R-ALA – zapobieganie nadmiernej krzepliwości krwi
  • Q-10 – obniżanie ciśnienia tętniczego i lepsza wchłanialność CoQ10
  • likopen – synergistyczna inhibicja utleniania cholesterolu LDL

ANTAGONIZM: 

  • leki o działaniu immunosupresyjnym – nasilanie skutków ubocznych działania leku
  • leki rozkładane w wątrobie (m.in. lowastyna, ketokonazol, itrakonazol, feksofenadyna, trizolam) – spadek skuteczności działania leku
  • leki przeciwzakrzepowe (m. in. aspiryna, warfaryna, klopidogrel, diklofenak, ibuprofen, naproksen, dalteparyna, enoksaparyna, heparyna) – zwiększenie ryzyka krwawień oraz występowania siniaków
  • leki obniżające poziom cholesterolu (m. in. atorwastatyna, fluwastatyna, lowastatyna i prawastatyna) – wprowadzanie do organizmu wszystkich tych związków jednocześnie – spadek skuteczności działania leku, obniżenie efektywności działania niacyny (witaminy PP) oraz zmniejszenie poziomu cholesterolu HDL
  • witamina A – synergia i antagonizm
  • żelazo
  • magnez
  • mangan
  • cynk
  • selen
  • wapń

Uwagi

Źródła witaminy E w diecie

Organizm ludzki nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować tokotrienoli, dlatego należy je dostarczać wraz z codzienną dietą lub poprzez suplementację. Niestety tokotrienoli jest naprawdę niewiele w pożywieniu.

Większe ilości znaleziono w:

  • annatto – olej pozyskiwany z arnoty właściwej - największe źródło - zawiera w 90% delta-tokotrienol i w 10% gamma-tokoferol. Jednak olej ten jest dość wysublimowanym źródłem..
  • oleju palmowym - 800 mg / kg
  • oleju z otrąb ryżowych

Ponadto:

Realia związane ze spożywaniem witaminy E z pożywienia są dzisiaj dość brutalne..

Należy przyjmować 30-50 mg tokotrienoli dzienne dla ogólnej profilaktyki zdrowia.

Aby zaspokoić takie zapotrzebowanie na tokotrienole należałoby spożyć każdego dnia opcjonalnie:

  • 80 000 mg (80 g) oleju palmowego
  • 1,5 kg do 4 kg kiełków pszenicy, jęczmienia lub owsa

co jest oczywiście praktycznie niemożliwe.

W tym przypadku dodatki suplementacji, żywności funkcjonalnej, czy napojów wydają się być optymalnym rozsądkiem.

 

Interakcje niepożądane?

Witamina E naturalna, podawana w zalecanych normach, nie powoduje żadnych skutków ubocznych.

Natomiast nadmierna podaż (> 1000 mg u dorosłych), zwłaszcza syntetycznej witaminy E, może powodować:

  • bóle głowy
  • podwójne widzenie
  • uczucie zmęczenia
  • senność
  • osłabienie siły mięśni
  • zaburzenia jelitowe
  • zmniejszoną krzepliwość krwi

Należy też pamiętać, że..

Wysokie dawki witaminy E mogą powodować niedobory witamin A, D, i K, jako, że witaminy z grupy ADEK wchodzą ze sobą w ogólną synergię.
Nazwa: Tokotrienole Full Spectrum Naturalna witamina E
Zawartość: 30 ml
Producent: Avitale
Kraj pochodzenia: Malezja
Data ważności: 10.2017

Składniki

Składniki 1 porcja 5 porcji
Witamina E, w tym: 9,6 mg/6,4 IU (*80%) 48 mg/32 IU (*400%)
D-tokotrienole ogółem: 7,4 mg 37 mg
D-alfa-tokotrienol 2,4 mg 12 mg
D-beta-tokotrienol 0,4 mg 2 mg
D-gamma-tokotrienol 3,4 mg 17 mg
D-delta-tokotrienol 1 mg 5 mg
D-alfa-tokoferol 1,8 mg 9 mg
Skwalen roślinny 1,3 mg 6,5 mg
Sterole roślinne 0,4 mg 2 mg
Karotenoidy 5,8 µg 29 µg

*RWS % - Dzienna referencyjna wartość spożycia

 

SKŁADNIKI: Oliwa z oliwek Extra Virgin z pierwszego tłoczenia, naturalny kompleks witaminy E z olejowca gwinejskiego EVNol™ (mieszanina D-tokotrienoli i D-tokoferoli, skwalen roślinny, fitosterole, karotenoidy).

Boxed:

Sticky Add To Cart

Font: