w3c
Żelazo organiczne - 25 mg - 100 tab. - Aliness
W pigułce
- anemie wynikające z niedoborów żelaza
- niedokrwistości genetyczne
- siła i energia życiowa
- pamięć i koncentracja
Darmowa wysyłka od 300zł
Masz prawo do zwrotu produktu w ciągu 14 dni od odbioru.
W pigułce
- anemie wynikające z niedoborów żelaza
- niedokrwistości genetyczne
- siła i energia życiowa
- pamięć i koncentracja
Jak ognia unikaj syntetycznych form żelaza (siarczan żelaza)
Z preparatami żelaza popełnia się wiele „grzechów”. Zarówno firmy suplementacyjne, jak i farmaceutyczne oferują preparaty, których głównym składnikiem jest sztuczne żelazo w postaci siarczanu żelaza, które mocno zaburza cały ustrój organizmu, a wręcz może być niebezpieczne dla zdrowia.
Nie powinno się przyjmować żadnego żelaza w formie syntetycznej (tj. większość tabletek na rynku), bo można narobić sobie więcej szkody, niż pożytku.
- przede wszystkim - siarczek żelaza nie jest dobrze tolerowany przez organizm
- po drugie - takie żelazo to pożywka dla patogenów. Wirusy takie jak np. EBV wprost je uwielbiają
- po trzecie - sztuczne żelazo jest rozpoznanym czynnikiem rakotwórczym
- po czwarte - sztuczne żelazo w dużej kumulacji zwiększa ryzyko chorób degeneracyjnych mózgu takich jak Parkinson, czy Alzheimer (wykonaj test na zdrowie twojego mózgu)
- po piąte - nadmiar żelaza zmienia czerwone krwinki. Ponadto generuje problem tzw. “wolnego żelaza”, które plącze się po organizmie powodując szereg różnych problemów. Wolne żelazo to silny utleniacz, który generuje batalię wolnych rodników, przez co uszkadza tętnice wspomagając rozwój miażdżycy, zawały serca i udary.
Jeśli nie masz pewności co suplementujesz..
Najlepiej jest unikać w ogóle suplementów żelaza niewiadomego pochodzenia, jak i produktów nim wzbogaconych, takich jak płatki śniadaniowe, gotowe owsianki, czy napoje z żelazem.
Najbezpieczniej żelazo dostarczać jest wraz z mądrą dietą. Gdy żelazo powiązane jest z hemoglobiną lub ferrytyną (w naturalnych produktach żywnościowych), nie powoduje żadnych problemów zdrowotnych i wyłącznie takie żelazo powinniśmy spożywać.
W przypadku osób z anemią, które powinny suplementować żelazo, należy postawić na "preparaty inteligentne" stworzone w taki sposób, aby zachowywały się jak naturalne żelazo z pożywienia (np. wyciąg z curry, chlorella, spirulina, wyciągi z pokrzywy z dodatkiem witaminy C, Aliness Microferr, czy inne biodostępne produkty z żelazem).
Tlenek żelaza - kolejny niebezpieczny syntetyk
Kolejny rodzaj żelaza, którego należy unikać jak ognia to tlenek żelaza, czyli potocznie mówiąc.. pospolita rdza. Przyswajalność czegoś takiego jest na poziomie może pojedynczych procentów?
A co się dzieje z pozostałą częścią?
Takie żelazo bardzo zatruwa nasz organizm. Bardzo! Szczególnie niebezpieczne jest dla dzieci i kobiet w ciąży, którym przecież notorycznie przepisuje się preparaty żelaza na anemię ciążową.
Syntetyczne preparaty żelaza zawierające np. 100 mg żelaza zostawiają w przewodzie pokarmowym niewchłonięte ponad 90 mg owego pierwiastka i zatruwają florę bakteryjną, powodując fatalne w skutkach procesy gnilne. Ludzie trafiają z takimi problemami do szpitali gastrologicznych i mało kto wtedy wiąże je ze spożywaniem „niewinnego” żelaza.
Popularny w aptece siarczan żelaza
Niestety ta forma też pozostawia wiele do życzenia. Siarczan żelaza działa szkodliwie po połknięciu, drażniąco na skórę, jak i na oczy.
Co ciekawe siarczan żelaza to preparat idealnie sprawdzający się w roli nawozu, gdzie jest często stosowany. Posiada zdolność całkowitej likwidacji mchu z trawnika, a także zapobiega jego występowaniu w przyszłości.
Żeby nie rozwlekać się za bardzo, przytoczę cytat z opakowania: "Po spryskaniu trawnika należy uważać, by nie wpuszczać na jego teren zwierząt przez co najmniej tydzień, gdyż jest on dla nich szkodliwy. Natomiast na terenach pastwisk okres ochronny przed wpuszczeniem zwierząt wydłuża się do nawet 4 tygodni.
UWAGA: Siarczan żelaza (II) działa szkodliwie po połknięciu. Działa drażniąco na skórę. Działa drażniący na oczy. Dokładnie umyć ręce po użyciu. Nie jeść, nie pić i nie palić podczas używania produktu. Stosować rękawice ochronne/odzież ochronną/ochronę oczu/ochronę twarzy."
Z przykrością muszę napisać, że siarczan żelaza to chyba najczęstszy produkt przepisywany przez lekarzy na receptę.. No cóż.. brak słów..
Przepisywano mi go kiedyś bezkrytycznie przez 4 lata, więc uwierzcie, odczułam to na "własnej skórze"..
Multiwitaminy i multiminerały
Uważaj na preparaty multiwitaminowe i multimineralne. Niestety sztuczne żelazo dodają do niemalże wszystkich preparatów typu „multi”, dlatego osobiście unikam ich z tego i wielu innych powodów.
Bezpieczne formy żelaza
W obliczu powyższego można się trochę podłamać. Niemniej, istnieją też bezpieczne formy żelaza.
Prozdrowotne formy suplementów żelaza to przede wszystkim preparaty organiczne takie jak:
- furman żelaza
- pirofosforan żelaza
- chelat żelaza (diglicynian)
- naturalne wyciągi wykazujące w składzie wysokie poziomy żelaza (np. wyciąg z curry, pokrzywy itp.)
Ich przyswajalność jest rzędu 25%, a pozostała część jest łatwo metabolizowana i wydalana bez żadnych skutków ubocznych. Co najważniejsze nie osadzają się i nie zalegają w jelitach i innych organach, co rodzi wiele późniejszych problemów.
Dodatek do preparatu witaminy C
25% przyswajalności preparatów organicznych z jednej strony brzmi imponująco, w porównaniu do kilku procent uzyskiwanych z form syntetycznych, ale dalej nie jest to za wiele. Szczególnie dla osób z poważną anemią.
Wiele firm, żeby zwiększyć biodostępność żelaza, dodają do swojego preparatu dodatkowo witaminę C.
Witamina C jest niezbędnym warunkiem wchłaniania jakiegokolwiek żelaza w organizmie (tego z diety również). Jeśli w organizmie występują braki witaminy C, żelazo nie będzie wchłaniane należycie.
Potwierdzają to badania, które wyraźnie wskazują na silną korelację pomiędzy witaminą C i żelazem. Co ciekawe badania pokazują, że osoby z anemią mają zawsze spore niedobory witaminy C. Badacze wysuwają również wnioski, że bardzo często są to osoby z natury stresujące się lub po ciężkich przeżyciach i traumach. W tych przypadkach witamina C „leci na łeb na szyję (podobnie jak magnez).”
Pamiętaj o tym fakcie, jeśli producent o to nie zadbał.
Proces mikronizacji
Niektóre firmy, aby zwiększyć biodostępność żelaza, produkują je w formie mikronizowanej i mikrokapsułkowanej. Takie żelazo trafia bezpośrednio do jelit.
W praktyce oznacza to, że mineralne sole żelaza tabletki są pokrywane otoczką z tłuszczu roślinnego. Dzięki tej technologii sole zostają zamknięte w mikrokapsułkach, zachowując swoje pierwotne właściwości.
Mikronizowanie to proces polegający na zmniejszeniu wielkości ziaren żelaza do rozmiaru minimum 10 mikronów (µm). Takie rozwiązanie jednocześnie powoduje powiększenie powierzchni wchłaniania się soli żelaza, a przez to znaczące zwiększenie jego biodostępności.
KORZYŚCI ZE STOSOWANIA ZMIKRONIZOWANEGO ŻELAZA:
- brak interakcji z innymi składnikami preparatu, na przykład utlenianie tłuszczów, degeneracja witamin czy utrata barwy
- brak interakcji z innymi składnikami pożywienia jakie występują w przypadku stosowania np. siarczanu żelaza
- ukryty nieprzyjemny smak
- lepsza stabilność produktu końcowego w procesie przetwarzania, transportu i przechowywania w stosunku do innych form żelaza nie mikrokapsułkowanych
- lepsza ochrona przed czynnikami zewnętrznymi / zanieczyszczeniami
- przykładowo pirofosforan żelaza (III) łatwiej się redukuje do postaci (II), co powoduje wyższą tolerancję i biodostępność
- zapewniona kontrola uwalniania żelaza w układzie trawiennym – znowu lepsza biodostępność
- mały rozmiar cząstek (około 10 mikronów) to większa powierzchnia właściwa, a zatem lepsza biodostępność ze względu na poprawienie zdolności redukcji związków do postaci jonowej
Jeśli kupujesz więc żelazo w suplemencie zwróć uwagę na tę kwestię. Takie żelazo dotrze oczywiście dalej niż przeciętny produkt żelazowy, niemniej nie dotrze do sedna zaburzenia, czyli do komórki. Tam są w stanie dotrzeć jedynie preparaty homeopatyczne (np. sole Schusslera).
Sole Schusslera - 100% biodostępność żelaza
Jak zawsze ważna jest biodostępność danego preparatu. To chyba jedna z najważniejszych kwestii, na którą należy zwrócić uwagę podczas zakupu danego preparatu, gdyż to przełoży się na:
- efektywność, a zarazem mniejsze dawki suplementu, które będą tak samo skuteczne jak większe dawki słabszego preparatu
- mniejsze dawki = mniejsze koszty
- dostępność preparatu na poziomie komórkowym, a nie tylko we krwiobiegu
- lepsze ostateczne efekty
Biodostępność jest również ważnym czynnikiem w przypadku żelaza.
Dr Schussler głosił, że tylko niewielkie molekuły minerałów są w stanie dotrzeć do komórki, a spożywanie minerałów w formie wielkocząsteczkowej (tabletki) może być dużym problemem dla organizmu. A z pewnością takie minerały nie wchłoną się do komórek, które to właśnie tych minerałów najbardziej potrzebują. Nie chodzi o to, że minerały we krwi nie działają, ale dostarczenie ich do komórek powinno stanowić zawsze podstawowe zadanie każdego naturopaty. A to już nie lada wyzwanie..
Jednymi z bardziej problematycznych minerałów są właśnie żelazo, wapń, miedź, arsen, molibden i jeszcze parę innych. Ich niedobór stanowi duży problem dla zdrowia, ale ich nadmiar jeszcze większy. Dlatego suplementacja w tych przypadkach może okazać się niebezpieczna.
Sole Schusslera, które z powodu swoich rozcieńczeń nie dostarczają fizycznie minerałów do organizmu, a jedynie dają mu sygnał do ich lepszego spożytkowania i regulowania właściwych poziomów. Ponadto homeopaty zapewniają nam od razu właściwe połączenia minerałów i nigdy nie dostarczają ich w pojedynkę (przykładowo nasz organizm nie potrzebuje żelaza występującego samodzielnie, co od razu stawia pod znakiem zapytania suplementację żelazem, a jedynie w połączeniach z innymi minerałami).
Czystość produktu
Zwracaj uwagę na to, czy firma wydaje stosowne świadectwa jakości. 90% rynku zalewają produkty niewiadomego pochodzenia produkcyjnego. W najlepszym wypadku po prostu nie działają, w gorszym - trują nas szkodliwymi dla zdrowia domieszkami.
Osobiście mam zaufanie wyłącznie do firm, które regularnie badają swoje produkty pod kątem zanieczyszczeń i toksyn i wydają do tego stosowne atesty.
SPECYFIKA PRODUKTU ALINESS:
Skażenie preparatów witaminowych
Mike Adams i Hulda Clark przebadali wiele suplementów i w swoich książkach piszą wprost, że „90% preparatów witaminowych na rynku jest poważnie zanieczyszczona. Skażenie opiewa głównie o solwenty (rozpuszczalniki), metale ciężkie i lantanowce. Na dłuższą metę preparaty te wyrządzają więcej szkody niż pożytku. W rezultacie zakwaszają cały organizm, a wiadomo, że walczymy na co dzień o przeciwny efekt.”
Gdy w grę wchodzą suplementy, nie uznaję kompromisów. Albo kupujesz dobrej jakości produkty, albo lepiej zrezygnuj z suplementacji. Więcej szkody wyrządzisz sobie spożywając toksyny wraz z taką zanieczyszczoną „witaminą”, aniżeli dostarczysz substancji czynnej. Jeśli chodzi o suplementy naprawdę płaci się za jakość.
Kraj pochodzenia
Dość istotny w kontekście suplementów jest kraj pochodzenia składników danego produktu. Jeśli sprowadzane są one z Chin, raczej nie ma co liczyć na dobrą jakość. Ziemia w Chinach jest tak zanieczyszczona, że nie ma tam metra sześciennego, aby wyprodukować zdrową żywność, nie wspominając o suplementach.
Kraj pochodzenia składników może być więc dobrym wyznacznikiem jakości danego produktu, choć oczywiście nie można też uznać tego za regułę, bo jak wszędzie mogą zdarzać się wyjątki.
ZALECENIE PRODUCENTA: 1 tab. dziennie (25 mg) - Microferr / 1 - 2 tab. dziennie (10 - 20 mg) - wyciągi Curry
ZALECENIA EKSPERTÓW:
- maksymalna dawka dzienna: 45 mg dziennie
SPOSÓB PRZYJMOWANIA: w trakcie lub po posiłku (znacznie lepsze wchłanianie)
PORA DNIA: rano / przed południem
CZAS KURACJI: -
PRZECIWWSKAZANIA: -
WSPÓŁDZIAŁANIE:
- witamina C / witamina B12 - zwiększenie przyswajalności
- opcjonalnie: różeniec górski (Rhodiola rosea), Bacopa monnieri (Brahmi) – wspomaganie dobrego nastroju
- Alpha GPC - zwiększa bioakumulację żelaza w organizmie
- Cordyceps sinenesis – wzrost wydolności fizycznej
- Andrografis (Andrographis paniculata), Jeżówka (Echinacea purpurea) – wspieranie odporności
- chrom
- mangan
- potas
- sód (sól)
- miedź
- fosfor
- selen
ANTAGONIZM:
- witamina B12 - zarówno synergia, jak i antagonizm
- witamina D
- witamina E
- cynk
- mangan
- miedź
- chrom
- wapń
- fosfor
- metale ciężkie: kadm, kobalt, rtęć, ołów
- błonnik pokarmowy - zmniejsza absorpcję żelaza
- kurkumina - zmniejsza absorpcję żelaza
- kwas rozmarynowy - zmniejsza absorpcję żelaza
- kwas chlorogenowy (obecny w kawie) - zmniejsza absorpcję żelaza
- katechiny i teaflawiny (obecne w herbacie) - zmniejsza absorpcję żelaza
Uwagi
Co obniża poziom żelaza
- Poziom żelaza drastycznie spada w organizmie, gdy ten jest zakwaszony. Zadbaj więc przede wszystkim o alkalizację.
- Kolejnym czynnikiem ubytku żelaza są braki witaminy C, co zostało już poruszone na zakładce o procesie produkcji.
- Obniżone żelazo mają częściej kobiety z uwagi na regularny okres. Niestety ten czynnik mocno wpływa na obniżenie żelaza we krwi. Z drugiej strony kobiety, które regularnie nienadmiernie miesiączkują są mniej narażone na ataki serca, ponieważ zwykle mają w związku krwawieniami obniżony poziom żelaza. Podobna sytuacja dotyczy zdrowych dawców krwi, którzy doświadczają statystycznie mniej ataków serca.
- Poziom żelaza obniżają również fityniany, czyli kwas fitynowy w żywności, które ogólnie zaburzają wchłanianie substancji odżywczych. Jeśli więc masz problem z żelazem, to warto odpowiednio przygotowywać jedzenie, aby na bieżąco wypłukiwać fityniany.
- Kolejną sprawą są pasożyty, a w szczególności tęgoryjec dwunastnicy i tasiemce, które dosłownie żywią się naszą krwią.
- Jeśli chcesz pieczołowicie zadbać o żelazo, uważaj również na nadmiar glutenu w swojej diecie, który potrafi „zjadać” kosmki jelitowe u osób z problemami wchłaniania. Kosmki jelitowe odpowiedzialne są właśnie za wchłanianie substancji odżywczych, m.in. żelaza.
- Nie zapominajmy również o kawie, czy czarnej herbacie. Wypite zaraz po jedzeniu, również będą wpływały na zaburzone przyswajanie żelaza z pożywienia. Mówi się, że herbatę powinniśmy wypić dopiero po 3h, a kawę po 4h po posiłku. Te kwestie pozostawię bez komentarza :D Niemniej jest to fakt i niektórzy z moich klientów dochodzą do wniosku, że po prostu "nie opłaca" się im pić ani kawy, ani herbaty.
- Mówi się też, że wiek również wpływa na ubytki żelaza, choć moim zdaniem fakt ten nie wynika z samego wieku co z nagromadzonych latami ww. problemów z żelazem.
- Ostatnim czynnikiem jest jedzenie z mikrofalówki, które tak drastycznie zmienia strukturę naszego jedzenia, że organizm dosłownie go nie rejestruje. To powoduje, że nie wchłania również z niego witamin, czy minerałów, m.in. żelaza.
Sztuczne żelazo w diecie?
Uważaj również na sztuczne żelazo serwowane w produktach przetworzonych. Przeciętny Kowalski namiętnie spożywa produkty bogate w sztuczne żelazo z przetworzonej właśnie żywności takiej jak np. płatki śniadaniowe, zboża, a szczególnie mąka pszenna, a co za tym idzie przemysłowe pieczywo z większych piekarni, czy makarony.
Żelazo odzwierzęce vs. roślinne
Jestem zdecydowaną zwolenniczką żelaza roślinnego. To jest to bardziej biodostępne żelazo i w dodatku nie generuje stanów zapalnych, w przeciwieństwie do żelaza odzwierzęcego.
Mięso zwierząt jest źródłem żelaza hemowego i niehemowego, a żelazo hemowe jest uznawane za czynnik prozapalny. Owoce i warzywa są dla odmiany sprawdzonymi przeciwutleniaczami.
Ponadto żelazo hemowe zawarte w czerwonym mięsie stwarza poważny stres oksydacyjny w organizmie, gdyż mięso zwierząt naładowane jest adrenaliną (hormonem stresu, który generują przed ubojem). Stres oksydacyjny finalnie prowadzi do uszkodzenia DNA.
Dodatkowo żelazo hemowe jest związane z rozwojem cukrzycy i otyłości. A te dwie choroby predysponują do rozwoju raka endometrium.
Interakcje niepożądane po żelazie?
Nadmierna ilość żelaza związana jest zazwyczaj z:
- chorobą dziedziczną - hemochromatozą
- schorzeniami wątroby
- chorobami wymagającymi częstego przetaczania krwi
Niemniej, w kontekście żelaza należy zachować umiar, bo nadmiar żelaza (mowa głównie o tym sztucznym) jest bardziej niebezpieczne, niż jego niedobór. Jak wspomniane powyżej, nadmiar żelaza:
- zmienia czerwone krwinki
- generuje problem tzw. “wolnego żelaza”, które plącze się po organizmie powodując szereg różnych problemów
- wolne żelazo to silny utleniacz, który generuje batalię wolnych rodników
- przez co uszkadza tętnice wspomagając rozwój miażdżycy, zawały serca i udary
OBJAWY WYNIKAJĄCE ZE ZBYT DUŻEGO STĘŻENIA SZTUCZNEGO ŻELAZA:
- zmniejszone wchłanianie składników mineralnych (głównie cynku i miedzi)
- częste infekcje
- wysokie ciśnienie krwi
- artretyzm (dna moczanowa)
- uszkodzenie trzustki wywołujące cukrzycę
- zmiany degeneracyjne szpiku kostnego, powodujące niedokrwistość
- marskość wątroby
- nowotwory
- choroba niedokrwienna serca
Źródła żelaza w diecie
- podroby (szczególnie wątróbka kacza ma duże ilości żelaza - 3 x więcej niż indycza)
- gryka
- owies
- zakwas z buraka
- szpinak
- młody jęczmień
- botwinka
- dynia
- pestki dyni
- szparagi
- morele (bez siarki)
- czarna melasa
- bataty
- rodzynki
- daktyle
- figi
- suszone śliwki
- karczochy
- chlorella i spirulina (bo to praktycznie pokarm jest, nie suplementy)
Nazwa: | Żelazo organiczne MicroFerr® 25 mg |
Zawartość: | 100 tabletek VEGE |
Producent: | Aliness |
Kraj pochodzenia: | USA |
Data ważności: | 10.2017 |
Składniki
Składniki | 1 tabletka |
Żelazo Microferr®
Witamina |
25 mg *(178,5%)
40 mg 50% |
*RWS % - Dzienna referencyjna wartość spożycia
SKŁAD KAPSUŁKI: Żelazo w postaci Microferr® (fumaran żelaza (II), Pirofosforan żelaza (III)), substancja otoczki mikrokapsułki (tłuszcze roślinne), substancje wypełniające (fosforany wapnia, celuloza mikrokrystaliczna), kwas L-askorbinowy (witamina C), substancja przeciwzbrylająca (dwutlenek krzemu).
rty
ewr