w3c

Najwyższej jakości, naturalna astaksantyna w opatentowanej postaci NatAxtin™ pozyskiwana z mikroalg Haematococcus pluvialis uprawianych w nieskażonym i słonecznym otoczeniu pustyni Atacama
Składniki: naturalna astaksantyna z alg Haematococcus Pluvialis NatAxtin™, substancja wypełniająca: oliwa z oliwek, olej MCT 60/40 z kokosa, mieszanina tokoferoli, składniki otoczki: skrobia z grochu, glicerol (substancja utrzymująca wilgoć).
Darmowa wysyłka od 300zł
Masz prawo do zwrotu produktu w ciągu 14 dni od odbioru.
Astaksantyna uznawana jest za jeden z najsilniejszych antyoksydantów. Jej właściwości przeciwutleniające są 6000 razy silniejsze od witaminy C. Tak silne właściwości antyoksydacyjne zawdzięcza unikalnej strukturze cząsteczki, złożonej aż z 13 sprzężonych podwójnych wiązań i grup ketonowych. Dzięki posiadaniu zarówno hydrofilowych jak i hydrofobowych obszarów, cząsteczka astaksantyny z łatwością pokonuje dwuwarstwę błony komórkowej i skutecznie chroni komórki przed steresem oksydacyjym.
Czym jest NatAxtin™?
NatAxtin™ to naturalna oleożywica, zawierająca 10% astaksantyny, będąca efektem intensywnych badań oraz inwestycji w budowę i rozwój farm algowych zlokalizowanych na obszarze południowoamerykańskiej pustyni Atacama, gdzie uprawiane są algi Haematococcus pluvialis, będące źródłem naturalnej astaksantyny. Rezultatem tych działań jest zastrzeżona technologia uprawy w zamkniętych i otwartych fotobioreaktorach, oparta na wysokim poziomie czystości i aseptyki. Lokalizacja farm, z dala od rolniczych oraz zaludnionych obszarów, gwarantuje bezpieczną uprawę alg, pozbawionych wszelkich zanieczyszczeń.
Jak wygląda uprawa alg Haematococcus pluvialis?
Do przygotowania podłoża uprawowego używana jest krystalicznie czysta woda z pasma górskiego Andów, poddawana starannemu procesowi sterylizacji, a niemodyfikowane genetycznie mikroalgi Haematococcus pluvialis zaszczepia się na sterylnej pożywce hodowlanej, w zamkniętych fotobioreaktorach, gdzie algi są uprawiane w pierwszym etapie wzrostu. Dzięki zachowaniu takich środków ostrożności w pierwszej fazie rozwoju alg, zagrożenie zanieczyszczenia uprawy mikroorganizmami zostaje ograniczone do minimum, gwarantując jednocześnie najwyższej jakości produkt końcowy - astaksantynę NatAxtin™.
Ostatni etap uprawy odbywa się w otwartych stawach, w których algi Haematococcus pluvialis rosną w sposób odwzorowujący ich naturalne środowisko.
Jak wygląda ekstrakcja astaksantyny NatAxtin™?
Zebrane mikroalgi są mielone i suszone próżniowo w niskiej temperaturze, zachowując oryginalne właściwości. Prowadzi to do uzyskania proszku o bardzo wysokiej biodostępności. Uzyskany proszek poddawany jest ekstrakcji CO2 w stanie nadkrytycznym, w wyniku czego uzyskuje się ultra czystą oleożywicę NatAxtin™ zawierającą 10% astaksantyny, wolną od pozostałości szkodliwych rozpuszczalników. Proces odbywa się zgodnie ze standardem Dobrej Praktyki Wytwarzania (GMP).
Astaksantyna uznawana jest za jeden z najsilniejszych antyoksydantów. Jej właściwości przeciwutleniające są 6000 razy silniejsze od witaminy C. Tak silne właściwości antyoksydacyjne zawdzięcza unikalnej strukturze cząsteczki, złożonej aż z 13 sprzężonych podwójnych wiązań i grup ketonowych. Dzięki posiadaniu zarówno hydrofilowych jak i hydrofobowych obszarów, cząsteczka astaksantyny z łatwością pokonuje dwuwarstwę błony komórkowej i skutecznie chroni komórki przed steresem oksydacyjym.
Czym jest NatAxtin™?
NatAxtin™ to naturalna oleożywica, zawierająca 10% astaksantyny, będąca efektem intensywnych badań oraz inwestycji w budowę i rozwój farm algowych zlokalizowanych na obszarze południowoamerykańskiej pustyni Atacama, gdzie uprawiane są algi Haematococcus pluvialis, będące źródłem naturalnej astaksantyny. Rezultatem tych działań jest zastrzeżona technologia uprawy w zamkniętych i otwartych fotobioreaktorach, oparta na wysokim poziomie czystości i aseptyki. Lokalizacja farm, z dala od rolniczych oraz zaludnionych obszarów, gwarantuje bezpieczną uprawę alg, pozbawionych wszelkich zanieczyszczeń.
Jak wygląda uprawa alg Haematococcus pluvialis?
Do przygotowania podłoża uprawowego używana jest krystalicznie czysta woda z pasma górskiego Andów, poddawana starannemu procesowi sterylizacji, a niemodyfikowane genetycznie mikroalgi Haematococcus pluvialis zaszczepia się na sterylnej pożywce hodowlanej, w zamkniętych fotobioreaktorach, gdzie algi są uprawiane w pierwszym etapie wzrostu. Dzięki zachowaniu takich środków ostrożności w pierwszej fazie rozwoju alg, zagrożenie zanieczyszczenia uprawy mikroorganizmami zostaje ograniczone do minimum, gwarantując jednocześnie najwyższej jakości produkt końcowy - astaksantynę NatAxtin™.
Ostatni etap uprawy odbywa się w otwartych stawach, w których algi Haematococcus pluvialis rosną w sposób odwzorowujący ich naturalne środowisko.
Jak wygląda ekstrakcja astaksantyny NatAxtin™?
Zebrane mikroalgi są mielone i suszone próżniowo w niskiej temperaturze, zachowując oryginalne właściwości. Prowadzi to do uzyskania proszku o bardzo wysokiej biodostępności. Uzyskany proszek poddawany jest ekstrakcji CO2 w stanie nadkrytycznym, w wyniku czego uzyskuje się ultra czystą oleożywicę NatAxtin™ zawierającą 10% astaksantyny, wolną od pozostałości szkodliwych rozpuszczalników. Proces odbywa się zgodnie ze standardem Dobrej Praktyki Wytwarzania (GMP).
Jak zawsze ważna jest biodostępność danego preparatu. To chyba jedna z najważniejszych kwestii, na którą należy zwrócić uwagę podczas zakupu danego preparatu, gdyż to przełoży się na:
Notorycznie obserwuję osoby zażywające sporo suplementów, a jednocześnie posiadające ich niedobory na poziomie komórkowym. Jaki ma to sens? To nie tylko pieniądz wydany w błoto, ale przede wszystkim obciążenie dla układu trawiennego.
Biodostępność jest również ważnym czynnikiem w przypadku astaksantyny, którą można otrzymywać zarówno naturalnie jak i syntetycznie.
Szacuje się, że około 95% rynku zalewa astaksantyna syntetyczna. Uzasadnienie jest proste – jest to produkt dużo tańszy. Naukowcy podkreślają jednak, że syntetyczne odmiany znacznie zmniejszają jej skuteczność. Mowa jest nawet 20 – krotnym przełożeniu.
RÓŻNICE:
Naturalną astaksantynę pozyskuje się z mikroalg Haematoccous pluvialis oraz oleju z kryla.
Wcześniej (przed erą industrializacji) olej z kryla był polecany jako dobre źródło astaksantyny. Jednak dawki znalezione w większości obecnych suplementów oleju z kryla są na bardzo niskim poziomie i nie na tyle istotne, aby zapewnić wymienione korzyści terapeutyczne.
Z tego też powodu, aby zwiększyć działanie astaksantyny, wiele suplementów posiada dodatki takie jak inne karotenoidy (zeaksantyny lub beta-karoten), jednak żaden z nich nie dorówna mikroalgom.
Najbardziej więc pożądaną substancją na produkcję astaksantyny są mikroalgi o nazwie Haematoccous pluvialis, w których stężenie tej substancji czynnej jest na poziomie 40 000 ppm (dla porównania w tkankach łososia zaledwie 5 ppm).
W celu uzyskania biodostępnego produktu algi powinny być suszone próżniowo w niskich temperaturach. Tylko takie traktowanie zapewnia zachowanie ich oryginalnych właściwości.
Zwracaj uwagę na to, czy firma wydaje stosowne świadectwa jakości. 90% rynku zalewają produkty niewiadomego pochodzenia produkcyjnego. W najlepszym wypadku po prostu nie działają, w gorszym - trują nas szkodliwymi dla zdrowia domieszkami.
Osobiście mam zaufanie wyłącznie do firm, które regularnie badają swoje produkty pod kątem zanieczyszczeń i toksyn i wydają do tego stosowne atesty.
SPECYFIKA PRODUKTU ALINESS:
Mike Adams i Hulda Clark przebadali wiele suplementów i w swoich książkach piszą wprost, że „90% preparatów witaminowych na rynku jest poważnie zanieczyszczona. Skażenie opiewa głównie o solwenty (rozpuszczalniki), metale ciężkie i lantanowce. Na dłuższą metę preparaty te wyrządzają więcej szkody niż pożytku. W rezultacie zakwaszają cały organizm, a wiadomo, że walczymy na co dzień o przeciwny efekt.”
Gdy w grę wchodzą suplementy, nie uznaję kompromisów. Albo kupujesz dobrej jakości produkty, albo lepiej zrezygnuj z suplementacji. Więcej szkody wyrządzisz sobie spożywając toksyny wraz z taką zanieczyszczoną „witaminą”, aniżeli dostarczysz substancji czynnej. Jeśli chodzi o suplementy naprawdę płaci się za jakość.
Dość istotny w kontekście suplementów jest kraj pochodzenia składników danego produktu. Jeśli sprowadzane są one z Chin, raczej nie ma co liczyć na dobrą jakość. Ziemia w Chinach jest tak zanieczyszczona, że nie ma tam metra sześciennego, aby wyprodukować zdrową żywność, nie wspominając o suplementach.
Kraj pochodzenia składników może być więc dobrym wyznacznikiem jakości danego produktu, choć oczywiście nie można też uznać tego za regułę, bo jak wszędzie mogą zdarzać się wyjątki.
ZALECENIE PRODUCENTA: 1 kaps. dziennie (8 mg)
ZALECENIA EKSPERTÓW:
SPOSÓB PRZYJMOWANIA: w trakcie lub po posiłku
PORA DNIA: -
CZAS KURACJI:
PRZECIWWSKAZANIA:
WSPÓŁDZIAŁANIE:
ANTAGONIZM: -
Astaksantyna jest trudna do pozyskania z diety.
Główne źródło astaksantyny to zielone mikroalgi Haematococcus pluvialis.
Mniejsze ilości zawierają:
Nazwa: | Naturalna Astaksantyna Nat Axtin 8mg |
Zawartość: | 60 kapsułek |
Producent: | Aliness |
Kraj pochodzenia: | USA |
Data ważności: | 10.2017 |
Składniki | 1 kapsułka |
Astaksantyna | 8 mg |
*RWS % - Dzienna referencyjna wartość spożycia
SKŁAD KAPSUŁKI: Naturalna astaksantyna z alg Haematococcus Pluvialis NatAxtin™, substancja wypełniająca: oliwa z oliwek, olej MCT 60/40 z kokosa, mieszanina tokoferoli, składniki otoczki: żelatyna wołowa
rty
ewr