w3c

w3c

Naturalna Astaksantyna 8mg x 60 kaps. Aliness

ANA8-60
69,91 zł

Najwyższej jakości, naturalna astaksantyna w opatentowanej postaci NatAxtin™ pozyskiwana z mikroalg Haematococcus pluvialis uprawianych w nieskażonym i słonecznym otoczeniu pustyni Atacama

 Składniki: naturalna astaksantyna z alg Haematococcus Pluvialis NatAxtin™, substancja wypełniająca: oliwa z oliwek, olej MCT 60/40 z kokosa, mieszanina tokoferoli, składniki otoczki: skrobia z grochu, glicerol (substancja utrzymująca wilgoć).

Naturalna Astaksantyna 8mg x 60 kaps. Aliness

69,91 zł

w3c

Ilość :

W magazynie

Zadaj pytanie
  Wysyłka

Darmowa wysyłka od 300zł

  Zwroty

Masz prawo do zwrotu produktu w ciągu 14 dni od odbioru.

Astaksantyna uznawana jest za jeden z najsilniejszych antyoksydantów. Jej właściwości przeciwutleniające są 6000 razy silniejsze od witaminy C. Tak silne właściwości antyoksydacyjne zawdzięcza unikalnej strukturze cząsteczki, złożonej aż z 13 sprzężonych podwójnych wiązań i grup ketonowych. Dzięki posiadaniu zarówno hydrofilowych jak i hydrofobowych obszarów, cząsteczka astaksantyny z łatwością pokonuje dwuwarstwę błony komórkowej i skutecznie chroni komórki przed steresem oksydacyjym.

 

Czym jest NatAxtin?

NatAxtin to naturalna oleożywica, zawierająca 10% astaksantyny, będąca efektem intensywnych badań oraz inwestycji w budowę i rozwój farm algowych zlokalizowanych na obszarze południowoamerykańskiej pustyni Atacama, gdzie uprawiane są algi Haematococcus pluvialis, będące źródłem naturalnej astaksantyny. Rezultatem tych działań jest zastrzeżona technologia uprawy w zamkniętych i otwartych fotobioreaktorach, oparta na wysokim poziomie czystości i aseptyki. Lokalizacja farm, z dala od rolniczych oraz zaludnionych obszarów, gwarantuje bezpieczną uprawę alg, pozbawionych wszelkich zanieczyszczeń.

Jak wygląda uprawa alg Haematococcus pluvialis?

Do przygotowania podłoża uprawowego używana jest krystalicznie czysta woda z pasma górskiego Andów, poddawana starannemu procesowi sterylizacji, a niemodyfikowane genetycznie mikroalgi Haematococcus pluvialis zaszczepia się na sterylnej pożywce hodowlanej, w zamkniętych fotobioreaktorach, gdzie algi są uprawiane w pierwszym etapie wzrostu. Dzięki zachowaniu takich środków ostrożności w pierwszej fazie rozwoju alg, zagrożenie zanieczyszczenia uprawy mikroorganizmami zostaje ograniczone do minimum, gwarantując jednocześnie najwyższej jakości produkt końcowy - astaksantynę NatAxtin™.

Ostatni etap uprawy odbywa się w otwartych stawach, w których algi Haematococcus pluvialis rosną w sposób odwzorowujący ich naturalne środowisko.

Jak wygląda ekstrakcja astaksantyny NatAxtin™?

Zebrane mikroalgi są mielone i suszone próżniowo w niskiej temperaturze, zachowując oryginalne właściwości. Prowadzi to do uzyskania proszku o bardzo wysokiej biodostępności. Uzyskany proszek poddawany jest ekstrakcji CO2 w stanie nadkrytycznym, w wyniku czego uzyskuje się ultra czystą oleożywicę NatAxtin™ zawierającą 10% astaksantyny, wolną od pozostałości szkodliwych rozpuszczalników. Proces odbywa się zgodnie ze standardem Dobrej Praktyki Wytwarzania (GMP).

Astaksantyna – naturalna vs syntetyczna

Szacuje się, że około 95% dostępnej na rynku astaksantyny, to sztuczna astaksantyna, otrzymywana na drodze syntezy chemicznej.1) Powodem jest znacznie niższy koszt syntezy chemicznej tego związku w porównaniu z pozyskiwaniem go z naturalnych źródeł, takich jak uprawa alg Haematococcus pluvialis.

Chociaż syntetyczna astaksantyna ma taki sam wzór chemiczny jak naturalna, obie formy różnią się w znacznym stopniu. Naturalna astaksantyna, ekstrahowana z mikroalg Haematococcus pluvialis, zawiera nie tylko astaksantynę, ale również cały kompleks substancji wchodzących w skład glonów, zapewniających im przetrwanie. Kompleks ten składa się w około 85% z astaksantyny, ale oprócz tego w jego skład wchodzą jeszcze inne wartościowe związki takie jak luteina, β-karoten czy kantaksantyna. Współistniejące substancje działają synergicznie, aby wzmocnić działanie astaksantyny, dzięki czemu naturalna astaksantyna jest znacznie skuteczniejszym przeciwutleniaczem niż astaksantyna syntetyczna. Występowanie astaksantyny w jej naturalnej matrycy poprawia ponadto jej stabilność w stosunku do syntetycznego odpowiednika.

Chociaż syntetyczna astaksantyna ma taki sam wzór chemiczny jak naturalna, obie formy różnią się w znacznym stopniu. Naturalna astaksantyna, ekstrahowana z mikroalg Haematococcus pluvialis, zawiera nie tylko astaksantynę, ale również cały kompleks substancji wchodzących w skład glonów, zapewniających im przetrwanie. Kompleks ten składa się w około 85% z astaksantyny, ale oprócz tego w jego skład wchodzą jeszcze inne wartościowe związki takie jak luteina, β-karoten czy kantaksantyna. Współistniejące substancje działają synergicznie, aby wzmocnić działanie astaksantyny, dzięki czemu naturalna astaksantyna jest znacznie skuteczniejszym przeciwutleniaczem niż astaksantyna syntetyczna. Występowanie astaksantyny w jej naturalnej matrycy poprawia ponadto jej stabilność w stosunku do syntetycznego odpowiednika.

Warto również nadmienić, że pomimo technologicznych procesów oczyszczania, syntetyczna astaksantyna może zawierać pozostałości po przeprowadzonej syntezie w postaci szkodliwych związków chemicznych.

W skład naszego produktu wchodzi jedynie naturalna astaksantyna Nat-Axtin™ pochodząca z alg Haematococcus pluvialis, wolna od tego typu zanieczyszczeń i odznaczająca się najwyższą aktywnością biologiczną.

Astaksantyna uznawana jest za jeden z najsilniejszych antyoksydantów. Jej właściwości przeciwutleniające są 6000 razy silniejsze od witaminy C. Tak silne właściwości antyoksydacyjne zawdzięcza unikalnej strukturze cząsteczki, złożonej aż z 13 sprzężonych podwójnych wiązań i grup ketonowych. Dzięki posiadaniu zarówno hydrofilowych jak i hydrofobowych obszarów, cząsteczka astaksantyny z łatwością pokonuje dwuwarstwę błony komórkowej i skutecznie chroni komórki przed steresem oksydacyjym.

Czym jest NatAxtin?

NatAxtin to naturalna oleożywica, zawierająca 10% astaksantyny, będąca efektem intensywnych badań oraz inwestycji w budowę i rozwój farm algowych zlokalizowanych na obszarze południowoamerykańskiej pustyni Atacama, gdzie uprawiane są algi Haematococcus pluvialis, będące źródłem naturalnej astaksantyny. Rezultatem tych działań jest zastrzeżona technologia uprawy w zamkniętych i otwartych fotobioreaktorach, oparta na wysokim poziomie czystości i aseptyki. Lokalizacja farm, z dala od rolniczych oraz zaludnionych obszarów, gwarantuje bezpieczną uprawę alg, pozbawionych wszelkich zanieczyszczeń.

Jak wygląda uprawa alg Haematococcus pluvialis?

Do przygotowania podłoża uprawowego używana jest krystalicznie czysta woda z pasma górskiego Andów, poddawana starannemu procesowi sterylizacji, a niemodyfikowane genetycznie mikroalgi Haematococcus pluvialis zaszczepia się na sterylnej pożywce hodowlanej, w zamkniętych fotobioreaktorach, gdzie algi są uprawiane w pierwszym etapie wzrostu. Dzięki zachowaniu takich środków ostrożności w pierwszej fazie rozwoju alg, zagrożenie zanieczyszczenia uprawy mikroorganizmami zostaje ograniczone do minimum, gwarantując jednocześnie najwyższej jakości produkt końcowy - astaksantynę NatAxtin™.

Ostatni etap uprawy odbywa się w otwartych stawach, w których algi Haematococcus pluvialis rosną w sposób odwzorowujący ich naturalne środowisko.

Jak wygląda ekstrakcja astaksantyny NatAxtin™?

Zebrane mikroalgi są mielone i suszone próżniowo w niskiej temperaturze, zachowując oryginalne właściwości. Prowadzi to do uzyskania proszku o bardzo wysokiej biodostępności. Uzyskany proszek poddawany jest ekstrakcji CO2 w stanie nadkrytycznym, w wyniku czego uzyskuje się ultra czystą oleożywicę NatAxtin™ zawierającą 10% astaksantyny, wolną od pozostałości szkodliwych rozpuszczalników. Proces odbywa się zgodnie ze standardem Dobrej Praktyki Wytwarzania (GMP).

Astaksantyna – naturalna vs syntetyczna

Szacuje się, że około 95% dostępnej na rynku astaksantyny, to sztuczna astaksantyna, otrzymywana na drodze syntezy chemicznej.1) Powodem jest znacznie niższy koszt syntezy chemicznej tego związku w porównaniu z pozyskiwaniem go z naturalnych źródeł, takich jak uprawa alg Haematococcus pluvialis.

Chociaż syntetyczna astaksantyna ma taki sam wzór chemiczny jak naturalna, obie formy różnią się w znacznym stopniu. Naturalna astaksantyna, ekstrahowana z mikroalg Haematococcus pluvialis, zawiera nie tylko astaksantynę, ale również cały kompleks substancji wchodzących w skład glonów, zapewniających im przetrwanie. Kompleks ten składa się w około 85% z astaksantyny, ale oprócz tego w jego skład wchodzą jeszcze inne wartościowe związki takie jak luteina, β-karoten czy kantaksantyna. Współistniejące substancje działają synergicznie, aby wzmocnić działanie astaksantyny, dzięki czemu naturalna astaksantyna jest znacznie skuteczniejszym przeciwutleniaczem niż astaksantyna syntetyczna. Występowanie astaksantyny w jej naturalnej matrycy poprawia ponadto jej stabilność w stosunku do syntetycznego odpowiednika.

Chociaż syntetyczna astaksantyna ma taki sam wzór chemiczny jak naturalna, obie formy różnią się w znacznym stopniu. Naturalna astaksantyna, ekstrahowana z mikroalg Haematococcus pluvialis, zawiera nie tylko astaksantynę, ale również cały kompleks substancji wchodzących w skład glonów, zapewniających im przetrwanie. Kompleks ten składa się w około 85% z astaksantyny, ale oprócz tego w jego skład wchodzą jeszcze inne wartościowe związki takie jak luteina, β-karoten czy kantaksantyna. Współistniejące substancje działają synergicznie, aby wzmocnić działanie astaksantyny, dzięki czemu naturalna astaksantyna jest znacznie skuteczniejszym przeciwutleniaczem niż astaksantyna syntetyczna. Występowanie astaksantyny w jej naturalnej matrycy poprawia ponadto jej stabilność w stosunku do syntetycznego odpowiednika.

Warto również nadmienić, że pomimo technologicznych procesów oczyszczania, syntetyczna astaksantyna może zawierać pozostałości po przeprowadzonej syntezie w postaci szkodliwych związków chemicznych.

W skład naszego produktu wchodzi jedynie naturalna astaksantyna Nat-Axtin™ pochodząca z alg Haematococcus pluvialis, wolna od tego typu zanieczyszczeń i odznaczająca się najwyższą aktywnością biologiczną.

Biodostępność - Naturalna Astaksantyna vs. syntetyczna

Jak zawsze ważna jest biodostępność danego preparatu. To chyba jedna z najważniejszych kwestii, na którą należy zwrócić uwagę podczas zakupu danego preparatu, gdyż to przełoży się na:

  • efektywność, a zarazem mniejsze dawki suplementu, które będą tak samo skuteczne jak większe dawki słabszego preparatu
  • mniejsze dawki = mniejsze koszty
  • dostępność preparatu na poziomie komórkowym, a nie tylko we krwiobiegu
  • lepsze ostateczne efekty

Notorycznie obserwuję osoby zażywające sporo suplementów, a jednocześnie posiadające ich niedobory na poziomie komórkowym. Jaki ma to sens? To nie tylko pieniądz wydany w błoto, ale przede wszystkim obciążenie dla układu trawiennego.

Biodostępność jest również ważnym czynnikiem w przypadku astaksantyny, którą można otrzymywać zarówno naturalnie jak i syntetycznie.

Szacuje się, że około 95% rynku zalewa astaksantyna syntetyczna. Uzasadnienie jest proste – jest to produkt dużo tańszy. Naukowcy podkreślają jednak, że syntetyczne odmiany znacznie zmniejszają jej skuteczność. Mowa jest nawet 20 – krotnym przełożeniu.

 

RÓŻNICE:

  • izomery astaksantyny - metody chemiczne tworzą aż cztery jej izomery, z tym, że tylko jeden wykazuje właściwości prozdrowotne. W naturze natomiast występuje tylko ten jeden właściwy i prozdrowotny izomer, dlatego można stwierdzić, że naturalna astaksantyna działa około cztery razy skuteczniej
  • kompleks substancji czynnych - naturalna forma to nie tylko astaksantyna, ale też pełen kompleks substancji czynnych zawartych w glonach (85% to astaksantyna, reszta to luteina, β-karoten oraz kantaksantyna), które działają synergicznie wzmacniając siebie nawzajem. Formy syntetyczne nie mają takich właściwości, a to przekłada się na mniejszą biodostępność
  • stabilność produktu – naturalna astaksantyna jest produktem znacznie stabilniejszym niż jej syntetyczny odpowiednik
  • substancje petrochemiczne - naturalna astaksantyna jest oczywiście droższa, jednak syntetycznych źródeł powinno się unikać nie tylko z uwagi na ich słabsze działanie, ale przede wszystkim na spory dodatek petrochemicznych substancji używanych w procesie produkcji
  • walory prozdrowotne - badania wykazały, że u zwierząt, które były karmione naturalną astaksantyną, poprawiały się takie parametry jak wzrost (6 x szybszy), płodność, reprodukcja i odporność w porównaniu do tych karmionych produktem syntetycznym. Ponadto łosoś i krewetki wykazywały zwiększoną odporność na stres i zmniejszenie zużycia tlenu

 

Mikroalgi jako główne źródło astaksantyny

Naturalną astaksantynę pozyskuje się z mikroalg Haematoccous pluvialis oraz oleju z kryla.

Wcześniej (przed erą industrializacji) olej z kryla był polecany jako dobre źródło astaksantyny. Jednak dawki znalezione w większości obecnych suplementów oleju z kryla są na bardzo niskim poziomie i nie na tyle istotne, aby zapewnić wymienione korzyści terapeutyczne.

Z tego też powodu, aby zwiększyć działanie astaksantyny, wiele suplementów posiada dodatki takie jak inne karotenoidy (zeaksantyny lub beta-karoten), jednak żaden z nich nie dorówna mikroalgom.

Najbardziej więc pożądaną substancją na produkcję astaksantyny są mikroalgi o nazwie  Haematoccous pluvialis, w których stężenie tej substancji czynnej jest na poziomie 40 000 ppm (dla porównania w tkankach łososia zaledwie 5 ppm).

 

Metodyka produkcji i biodostępność astaksantyny

W celu uzyskania biodostępnego produktu algi powinny być suszone próżniowo w niskich temperaturach. Tylko takie traktowanie zapewnia zachowanie ich oryginalnych właściwości.

 

Czystość produktu

Zwracaj uwagę na to, czy firma wydaje stosowne świadectwa jakości. 90% rynku zalewają produkty niewiadomego pochodzenia produkcyjnego. W najlepszym wypadku po prostu nie działają, w gorszym - trują nas szkodliwymi dla zdrowia domieszkami.

Osobiście mam zaufanie wyłącznie do firm, które regularnie badają swoje produkty pod kątem zanieczyszczeń i toksyn i wydają do tego stosowne atesty.

 

SPECYFIKA PRODUKTU ALINESS:

Skażenie preparatów witaminowych

Mike Adams i Hulda Clark przebadali wiele suplementów i w swoich książkach piszą wprost, że „90% preparatów witaminowych na rynku jest poważnie zanieczyszczona. Skażenie opiewa głównie o solwenty (rozpuszczalniki), metale ciężkie i lantanowce. Na dłuższą metę preparaty te wyrządzają więcej szkody niż pożytku. W rezultacie zakwaszają cały organizm, a wiadomo, że walczymy na co dzień o przeciwny efekt.”

Gdy w grę wchodzą suplementy, nie uznaję kompromisów. Albo kupujesz dobrej jakości produkty, albo lepiej zrezygnuj z suplementacji. Więcej szkody wyrządzisz sobie spożywając toksyny wraz z taką zanieczyszczoną „witaminą”, aniżeli dostarczysz substancji czynnej. Jeśli chodzi o suplementy naprawdę płaci się za jakość.

 

Kraj pochodzenia

Dość istotny w kontekście suplementów jest kraj pochodzenia składników danego produktu. Jeśli sprowadzane są one z Chin, raczej nie ma co liczyć na dobrą jakość. Ziemia w Chinach jest tak zanieczyszczona, że nie ma tam metra sześciennego, aby wyprodukować zdrową żywność, nie wspominając o suplementach.

Kraj pochodzenia składników może być więc dobrym wyznacznikiem jakości danego produktu, choć oczywiście nie można też uznać tego za regułę, bo jak wszędzie mogą zdarzać się wyjątki.

ZALECENIE PRODUCENTA: 1 kaps. dziennie (8 mg)

ZALECENIA EKSPERTÓW: 

  • badania kliniczne: 4 lub 40 mg dziennie
  • zalecenia ogólne: 1 -3 x dziennie 4 – 8 mg
  • dyspepsja: 40 mg dziennie (28 dni)
  • hiperlipidemia: 6 mg, 12 mg i 18 mg (testowano 3 dawki przez 12 tygodni – wszystkie obniżyły TG i cholesterol)
  • niepłodność męska: 16 mg (3 miesiące)
  • choroby skóry: 2 x 2 mg (6 tygodni - przed śniadaniem i kolacją)
  • oparzenia słoneczne: 4 mg (2 tygodnie)
  • RZS: 3 x 12 mg dziennie (8 tygodni)
  • menopauza: 12 mg dziennie (8 tygodni)

SPOSÓB PRZYJMOWANIA: w trakcie lub po posiłku

PORA DNIA: -

CZAS KURACJI: 

  • 4 mg dziennie – stopień bezpieczeństwa określono na 12 miesięcy
  • 40 mg dziennie – stopień bezpieczeństwa określono na 12 tygodni

PRZECIWWSKAZANIA:  

  • kobiety w ciąży i matki karmiące - zachować szczególną ostrożność / brak wystarczających danych

WSPÓŁDZIAŁANIE: 

  • witamina E - wzmacnia działanie antyoksydacyjne
  • likopen - wzmacnia działanie kardioprotekcyjne i antynowotworowe
  • luteina - wzmacnia zdrowie oczu

ANTAGONIZM: -

Uwagi

 

Źródła astaksantyny w diecie

Astaksantyna jest trudna do pozyskania z diety.

Główne źródło astaksantyny to zielone mikroalgi Haematococcus pluvialis.

Mniejsze ilości zawierają:

  • olej z kryla
  • krewetki
  • raki
  • homary
  • kraby
  • pstrąg
  • dziki łosoś (ok. 3 mg astaksantyny)
  • łosoś hodowlany (ok. 0.7 mg astaksantyny)

Nazwa: Naturalna Astaksantyna Nat Axtin 8mg
Zawartość: 60 kapsułek
Producent: Aliness
Kraj pochodzenia: USA
Data ważności: 10.2017

Składniki

Składniki 1 kapsułka
Astaksantyna 8 mg

*RWS % - Dzienna referencyjna wartość spożycia

 

SKŁAD KAPSUŁKI: Naturalna astaksantyna z alg Haematococcus Pluvialis NatAxtin™, substancja wypełniająca: oliwa z oliwek, olej MCT 60/40 z kokosa, mieszanina tokoferoli, składniki otoczki: żelatyna wołowa

Boxed:

Sticky Add To Cart

Font: