w3c

Darmowa wysyłka od 300zł
Masz prawo do zwrotu produktu w ciągu 14 dni od odbioru.
Szukaj najlepiej gotowych preparatów z właściwie dobranym stosunkiem D3 : K2. Oczywiście można brać te witaminy oddzielnie, ale jest to po prostu wygoda, jeśli znajdują się w jednym suplemencie.
Idealna proporcja D3 do K2 to 1000 IU : 50 ug.
I niech cię nie zdziwi, że większość preparatów na rynku nie trzyma tej proporcji.
Zróbmy małe podsumowanie, czym są poszczególne związki witaminy K:
Chcąc wybrać więc naturalną postać witaminy K mamy wybór spośród K1 lub K2. W ostatnich latach coraz więcej mówi się o witaminie K2. Skąd to zainteresowanie?
Podczas gdy witamina K1 jest wykorzystywana w wątrobie, gdzie aktywuje białka wiążące wapń i biorące udział w krzepnięciu krwi, K2 wysyła wapń w miejsca, gdzie jest on niezbędny, czyli w skrócie - rozwiązuje problem globalny u większości ludzi, którzy mają za dużo wapnia tam gdzie nie powinno go być (zwapnienia).
Okazuje się, że K2 ma też najszersze spektrum działania spośród innych witamin K. Oddziałuje nie tylko na układ kostny (osteoporoza), ale również sercowo - naczyniowy (miażdżyca) i nerwowy (zwłaszcza profilaktyka zmian neurodegeneracyjnych).
Naturalna postać witaminy K2 zawiera > 99% all-trans menachinonu 7 (czyli czystego źródła witaminy K). Źródła syntetyczne zawierają maksymalnie 95%. witaminy K.
SPECYFIKA PRODUKTU ALINESS:
Jest najbardziej stabilną formą K menachinonu 7 dostępną na rynku. Jej stabilność wynosi 36 miesięcy w temperaturze pokojowej osłaniając od światła. Dodatkowo wykazuje stabilność w połączeniu z wapniem i witaminą D3.
Witamina K zawiera też kilka podtypów. Najczęściej spotykane to:
MK-4 jest zazwyczaj syntetyczne i służy do celów farmaceutycznych. Witaminy K MK-4 wykazują niższą biodostępność, bioaktywność i okres półtrwania w surowicy niż MK-7.
MK-4 ma również swoje pochodzenie z mięsa. Przy czym warto wiedzieć, że K2 zawarta w mięsie (MK-4) jest mało efektywna i należy ją przyjmować kilka razy dziennie, aby efekt był zadowalający. Suplementacja MK-4 mija się raczej z celem.
Można też jeść oczywiście ewentualnie 4 wątróbki w ciągu dnia..
Witamina K2 MK-7 jest zdecydowanie bardziej biodostępną i bioaktywną formą witaminy K. MK-7 pozyskiwana z tradycyjnej japońskiej potrawy o nazwie natto. Doskonale się wchłania, akumuluje się we krwi i jest efektywna nawet w niewielkich dawkach (już od 45 μg).
Ponadto MK7 ma znacznie dłuższy okres półtrwania (nawet 72h). Wystarczy zażyć ją raz, a nie 4 razy dziennie jak MK4.
Badania pokazały, że suplementy MK-7 rzeczywiście podnoszą poziom K2 we krwi, czego nie można powiedzieć o MK4. Dlatego właśnie MK7 najbardziej też nadaje się na suplementację.
Jak zawsze ważna jest biodostępność danego preparatu. To chyba jedna z najważniejszych kwestii, na którą należy zwrócić uwagę podczas zakupu danego preparatu, gdyż to przełoży się na:
Biodostępność jest również ważnym czynnikiem w przypadku witaminy K2.
Jak już dowiedliśmy, witamina K2 powinna być naturalna, tj. pozyskana z natto.
Syntetyczna formy witaminy K2 mają do 95% wchłanialności, a często znacznie mniej, podczas gdy forma MK7, to 99% przyswajalności i najdłuższy okres półtrwania w organizmie – do 72h przy bardzo niskich dawkach.
Na świecie są tylko 4 firmy produkujące naturalną witaminę K2. Dwie firmy produkują ją przy użyciu bakterii Bacillus subtilis natto. Pozostałe dwie przy użyciu innego szczepu Bacillus licheniformis. Wszystkie pozostałe formy to syntetyczne postacie o nieudowodnionym działaniu i znikomej wchłanialności.
Sprawdzaj na opakowaniu, czy został wyszczególniony dokładny szczep procesu fermentacji.
SPECYFIKA PRODUKTU ALINESS:
Witamina K2 Aliness to jedno z nielicznych źródeł w 100% naturalnej witaminy K (z natto), bardzo dobrze przyswajalnej, przebadanej oraz o udokumentowanym działaniu zaopiniowanym przez EFSA (Europejska Agencja d.s. żywności).
K2 pozyskiwana jest w drodze fermentacji Bacillus Subtillis Natto2.
Została też wpisana na listę Novell Food pod pozycją 209 jako naturalna, bezpieczna i bioaktywna do stosowania w suplementach diety.
Na rynku można się spotkać z informacjami, że witamina K2 w suplementach pochodzi z soi – czyli z potrawy japońskiej o nazwie „Natto” - są to informacje nieprawdziwe, wskazujące na brak wiedzy firm sprzedających, a często nawet produkujących witaminę K2.
Finalnie witamina K2 nie ma żadnego związku z soją, gdyż w sposób laboratoryjny witamina K2 pozyskiwana jest przy udziale bakterii Bacillus subtilis natto, czyli tych właśnie bakterii znalezionych w potrawie o nazwie natto.
SPECYFIKA PRODUKTU ALINESS:
Producent Aliness z pełną odpowiedzialnością zaświadcza, że produkt nie zawiera alergenów ani soi, która jest wykorzystywana do produkcji innych, sztucznych form witaminy K.
W procesie biofermentacji ważnym etapem produkcji jest proces oczyszczania gotowego produktu ze wszystkich zbędnych związków w tym pozostałości bakteryjnych. Część firm używa procesów chemicznych np. heksanów co w świetle prawa amerykańskiego eliminuje ich z miana „100% naturalnego produktu” ale nadal mogą używać stwierdzenie „produkt naturalny”.
Oczyszczanie dobrej jakości witaminy K2 powinno następować przy użyciu obojętnego chemicznie dwutlenku węgla CO2. Wówczas proces oczyszczania jest procesem bezpiecznym i nie chemicznym. Jest to proces naturalny, bezpieczny, dzięki któremu uzyskuje się bardzo wysoką czystość - aż 99%.
Czy wiesz, że aby sprzedawać witaminę K w Unii Europejskiej należy mieć stosowne pozwolenie wydane przez EFSA?
Otóż tak to formalnie wygląda. Taka bezpieczna witamina powinna się znaleźć na listach tzw. Novell Food Unii Europejskiej. W przeciwnym razie można mieć wątpliwości co do jej wiarygodnego źródła.
Zgodnie z art. 5 Rozporządzenia (WE) 258/97 witamina K dozwolona jest do stosowania w żywności oraz suplementach diety.
SPECYFIKA PRODUKTU AVITALE:
Firma Gnosis złożyła wniosek do FDA o zatwierdzenie jako wzorcowego menachinonu na potrzeby MK7 (Aliness) Amerykańskiej Farmakopei. Szczególnym atutem branym pod uwagę przez FDA jest fakt, iż w procesie wytwarzania MK7 (Aliness) nie stosuje się rozpuszczalników.
Zwracaj uwagę na to, czy firma wydaje stosowne świadectwa jakości. 90% rynku zalewają produkty niewiadomego pochodzenia produkcyjnego. W najlepszym wypadku po prostu nie działają, w najgorszym trują nas szkodliwymi dla zdrowia domieszkami.
Osobiście mam zaufanie wyłącznie do firm, które regularnie badają swoje produkty pod kątem zanieczyszczeń i toksyn i wydają do tego stosowne papiery.
SPECYFIKA PRODUKTU ALINESS:
Mike Adams i Hulda Clark przebadali wiele suplementów i w swoich książkach piszą wprost, że „90% preparatów witaminowych na rynku jest poważnie zanieczyszczona. Skażenie opiewa głównie o solwenty (rozpuszczalniki), metale ciężkie i lantanowce. Na dłuższą metę preparaty te wyrządzają więcej szkody niż pożytku. W rezultacie zakwaszają cały organizm, a wiadomo, że walczymy na co dzień o przeciwny efekt.”
Gdy w grę wchodzą suplementy, nie uznaję kompromisów. Albo kupujesz dobrej jakości produkty, albo lepiej zrezygnuj z suplementacji. Więcej szkody wyrządzisz sobie spożywając toksyny wraz z taką zanieczyszczoną „witaminą”, aniżeli dostarczysz substancji czynnej. Jeśli chodzi o suplementy naprawdę płaci się za jakość.
Dość istotny w kontekście suplementów jest kraj pochodzenia składników danego produktu. Jeśli sprowadzane są one z Chin, raczej nie ma co liczyć na dobrą jakość. Ziemia w Chinach jest tak zanieczyszczona, że nie ma tam metra sześciennego, aby wyprodukować zdrową żywność, nie wspominając o suplementach.
Kraj pochodzenia składników może być więc dobrym wyznacznikiem jakości danego produktu, choć oczywiście nie można też uznać tego za regułę, bo jak wszędzie mogą zdarzać się wyjątki.
ZALECENIE PRODUCENTA: 1 -2 miarki dziennie w trakcie posiłku (50 µg)
ZALECENIA EKSPERTÓW:
SPOSÓB PRZYJMOWANIA: w trakcie tłustego posiłku
PORA DNIA: -
CZAS KURACJI: K2 to witamina, którą można, a nawet należy stosować „przewlekle”
WSPÓŁDZIAŁANIE K2:
ANTAGONIZM K2:
Kiedyś byłam zwolenniczką, że w lato, a nawet już i na wiosnę warto odstawić suplementację D3. Dzisiaj nie jestem już do tego tak mocno przekonana.
Gdy obserwuję jak ludziom w końcu udaje się dobić do tego minimum tj. 80 ng/ml, a potem ich wynik drastycznie spada po 3 miesiącach przerwy od suplementacji, to nie wiem co mam powiedzieć? A dana osoba jeszcze mówi, że była 2 tygodnie w ciepłych krajach..
Przyswajanie D3 zależy od stanu wątroby i u niektórych osób właściwy poziom sam się nie utrzyma, dopóki nie zrobią porządku ze swoją wątrobą. U innych będzie właściwy przy sporadycznej i znikomej suplementacji.
Czas suplementacji zatem pozostawiam do indywidualnej oceny, bo jest to czynnik jak najbardziej zależny od naszego stanu zdrowia. Niemniej, osoby z chorobami przewlekłymi po prostu nie mogą sobie pozwolić na spadki poniżej 50 ng/ml.
Kolejna kwestia związana z porami roku, to fakt czy ktoś w ogóle wychodzi na słońce? Są przecież osoby, które tego po prostu nie robią. Wtedy całoroczna suplementacja jest jak najbardziej wskazana.
Warto nadmienić, że witamina D3 nie wzmaga wchłaniania wapnia u osób dorosłych (po zaniknięciu grasicy), a jedynie go wychwyca w organizmie (co oczywiście też jest wartością dodaną). Próby jednak leczenia osteoporozy za pomocą jedynie zwiększonych dawek D3 są błędem w sztuce.
Jeszcze większym błędem jest leczenie osteoporozy witaminą D w połączeniu z wapniem. Niektórym się wydaje, że skoro mają niedobory wapnia to go sobie dosuplementują.
Realia niestety nie są już tak optymistyczne, bo takie połączenie może spowodować ogromne szkody w organizmie. Bowiem spożywając D3 powodujemy wychwyt wapnia w organizmie, ale jeśli zabraknie przy tym witaminy K2 nie będzie go komu przetransportować do kości i zębów. Powstaną więc zwapnienia w postaci miażdżycy, RZS, ostróg piętowych, haluksów, Przykurczu Dupuytrena, choroby Pageta, czy kamienia na zębach. Przy okazji taka osoba bierze jeszcze dodatkowe porcje wapnia w postaci tabletek, zatem zwapnień będzie jeszcze więcej.
Nie zapominajmy też, że większość osób je cukier, a gdy cukier jest w obiegu, ten zawsze zajmie pierwszy miejsce w kościach aniżeli wapń.
Na powyższe może się jeszcze nałożyć potencjalny problem wchłaniania witaminy D, za który odpowiada stan wątroby. Jeśli mamy problem na tym polu, organizm będzie dodatkowo zużywał wapń z kości na przyswojenie witaminy D3. No i mamy błędne koło..
Zatem jeśli chcesz poradzić sobie z osteoporozą nie zapominaj o najważniejszym:
Ponad połowa dorosłej populacji ma niedobór witaminy K2. Szczególne niedobory obserwuje się u dzieci i osób powyżej 40 r.ż.
Dzieci wymagają znacznie wyższych poziomów K2 niż dorośli. Dzieci, które nie suplementują K2 mają w dorosłym życiu znacznie słabsze kości i problemy z osteoporozą, czego nie zaobserwowano u dzieci, którym rodzice podawali większe dawki K2.
Witamina K2 jest niezbędna w ciąży i podczas karmienia. Jej dawki powinny być 2 lu nawet 3-krotnie większe w stosunku do tradycyjnych. Szczególnie ważne jest to w III trymestrze, gdzie następuje nagły spadek tej witaminy.
Jeśli stosujesz witaminę K2MK7 z natto, musisz wiedzieć, że..
100 mg świeżego natto zawiera około 1000 ug K2MK7
100 mg suszonego natto zawiera około 2000 ug K2MK7
Powyższa lista wyraźnie wskazuje na to, że wegetarianie i weganie szczególnie powinni zwrócić uwagę na prawdopodobne niedobory K2 w swojej diecie.
Przy czym warto wiedzieć, że:
MK4 przechowuje się w ciele około 1 h, zaś formuła MK7 kilka dni.
Jak widać K2 należy regularnie spożywać z diety lub suplementów, gdyż nie utrzymuje się za długo w ciele. W przeciwnym razie grożą niedobory, a witaminy K2 brakować po prostu nie może.
Warto tu nadmienić o fenomenie diety okinawkiej, gdzie mówi się o jakimś "czynniku X", który przekłada się na fenomenalne zdrowie Okinawczyków. Ostatnimi czasy naukowcy coraz częściej są zgodni co do tego, że tym faktorem jest najprawdopodobniej potrawa zwana "natto", która zawiera spore ilości witaminy K2.
Warto też wiedzieć, że natto występuje na liście najzdrowszych produktów na świecie.
Nic dodać, nic ująć ;)
Nazwa: | Witamina K2 MK-7 50 µg z Natto |
Zawartość: | 30 ml |
Producent: | Avitale |
Kraj pochodzenia: | Włochy |
Składniki |
1 porcja |
2 porcje |
Witamina K (VitaMK7 PURE®) |
50 µg (*66,6%) |
100 µg (*133%) |
Witamina E (octan D-alfa-tokoferylu) |
2,4 mg/3,2 IU (*20%) |
4,8 mg/6,4 IU (*40%) |
*RWS % - Dzienna referencyjna wartość spożycia
SKŁAD KAPSUŁKI: oliwa z oliwek Extra Virgin z pierwszego tłoczenia, witamina K (menachinon-7 w opatentowanej postaci VitaMK7 PURE®, naturalna witamina E (octan D-alfa-tokoferylu)
rty
ewr