w3c

w3c

Witamina K2MK-7 - 50 ug - Natto - 30 ml. - Avitale

AK2Forte50
54,90 zł

W pigułce

  • niezbędnik codziennego dnia
  • koordynacja procesami wchłaniania wapnia
  • transport wapnia do kości i zębów
  • zwapnienia w ciele
  • osteoporoza

Witamina K2MK-7 - 50 ug - Natto - 30 ml. - Avitale

54,90 zł

w3c

Ilość :

W magazynie

Zadaj pytanie
  Wysyłka

Darmowa wysyłka od 300zł

  Zwroty

Masz prawo do zwrotu produktu w ciągu 14 dni od odbioru.

Witamina K dla zdrowia

  • K2 znana jest przede wszystkim jako nieodłączna partnerka witaminy D3. K2 i D3 działają synergicznie i aktywują się nawzajem w wielu aspektach, dlatego powinno przyjmować się je zawsze razem
  • odgrywa ogromną rolę w gospodarce wapniowej – w połączeniu z D3 leczy osteoporozę
  • stanowi transport dla mocnych kości – K2 przetransportuje wolny wapń w organizmie z tkanek miękkich, gdzie nie powinno go być (szyszynka, macica, prostata) do tkanek twardych, gdzie powinien się znaleźć, tj. kości i zębów
  • reguluje zatem zwapnienia takie jak cysty w ciele, miażdżyca, RZS, ostrogi piętowe, haluksy, Przykurcz Dupuytrena, choroba Pageta, kamień na zębach, a nawet guzy szyszynki, które są niczym innym jak zwapnieniami
  • tym samym regeneruje drogi naczyniowe i tętnice oczyszczając je z twardych złogów wapniowych
  • reguluje gospodarkę hormonalną, jak również zwiększa poziom testosteronu u mężczyzn
  • może więc redukować również żylaki
  • pomaga utrzymać młodość i elastyczność skóry - może pomóc zapobiec powstawaniu zmarszczek. Zresztą badania pokazują, że kobiety z tendencją do zmarszczek, często mają też niższą gęstość kości.
  • może zapobiec chorobie Alzheimera, gdyż odwapnia również mózg, gdzie wapń w mózgu zwiększa ryzyko zachorowania na Alzheimera (wykonaj test na zdrowie twojego mózgu)
  • wspiera zdrowie zębów, gdyż problemy z zębami mogą i bardzo często wynikają z niedoborów witamin i minerałów
  • zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór oraz przeciwdziała istniejącej już chorobie (co wykazało wiele badań klinicznych). Zmniejsza wzrost komórek nowotworowych w białaczce i nowotworze płuc - redukuje komórki nowotworowe w nowotworach wątroby, nawet tych groźnych - upośledza zdolność komórek do stymulowania wzrostu guza

 

OBJAWY NIEDOBORU WITAMINY K2:

  • krwawienia dziąseł
  • krwawienie z nosa
  • częste siniaki
  • łamliwość kości
  • pękające naczynka
  • próchnica
  • ciężkie miesiączki

Właściwy stosunek D3 : K2

Szukaj najlepiej gotowych preparatów z właściwie dobranym stosunkiem D3 : K2. Oczywiście można brać te witaminy oddzielnie, ale jest to po prostu wygoda, jeśli znajdują się w jednym suplemencie.

Idealna proporcja D3 do K2 to 1000 IU : 50 ug.  I niech cię nie zdziwi, że większość preparatów na rynku nie trzyma tej proporcji.

K1, K2, K3? Który związek wybrać?

Zróbmy małe podsumowanie, czym są poszczególne związki witaminy K:

  • WITAMINA K1 (filochinon lub fitomenadion) - związek naturalny pochodzenia roślinnego
  • WITAMINA K2 (menachinon) - związek naturalny pochodzenia odzwierzęcego lub roślinnego (z fermentowanej soi) - syntetyzowany przez bakterie flory jelitowej
  • WITAMINA K3 (menadion) - związek syntetyczny, którego należy unikać

Chcąc wybrać więc naturalną postać witaminy K mamy wybór spośród K1 lub K2. W ostatnich latach coraz więcej mówi się o witaminie K2. Skąd to zainteresowanie?

Podczas gdy witamina K1 jest wykorzystywana w wątrobie, gdzie aktywuje białka wiążące wapń i biorące udział w krzepnięciu krwi, K2 wysyła wapń w miejsca, gdzie jest on niezbędny, czyli w skrócie - rozwiązuje problem globalny u większości ludzi, którzy mają za dużo wapnia tam gdzie nie powinno go być (zwapnienia).

Okazuje się, że K2 ma też najszersze spektrum działania spośród innych witamin K. Oddziałuje nie tylko na układ kostny (osteoporoza), ale również sercowo - naczyniowy (miażdżyca) i nerwowy (zwłaszcza profilaktyka zmian neurodegeneracyjnych).

 

Wchłanialność i stabilność naturalnej witaminy K2

Naturalna postać witaminy K2 zawiera > 99% all-trans menachinonu 7 (czyli czystego źródła witaminy K). Źródła syntetyczne zawierają maksymalnie 95%. witaminy K.

 

SPECYFIKA PRODUKTU ALINESS:

Jest najbardziej stabilną formą K menachinonu 7 dostępną na rynku. Jej stabilność wynosi 36 miesięcy w temperaturze pokojowej osłaniając od światła. Dodatkowo wykazuje stabilność w połączeniu z wapniem i witaminą D3.

 

K MK-4 vs. K MK-7 ? Który szczep najlepszy?

Witamina K zawiera też kilka podtypów. Najczęściej spotykane to:

  • MK4 - ODZWIERZĘCA

MK-4 jest zazwyczaj syntetyczne i służy do celów farmaceutycznych. Witaminy K MK-4 wykazują niższą biodostępność, bioaktywność i okres półtrwania w surowicy niż MK-7.

MK-4 ma również swoje pochodzenie z mięsa. Przy czym warto wiedzieć, że K2 zawarta w mięsie (MK-4) jest mało efektywna i należy ją przyjmować kilka razy dziennie, aby efekt był zadowalający. Suplementacja MK-4 mija się raczej z celem.

Można też jeść oczywiście ewentualnie 4 wątróbki w ciągu dnia..

  • MK7 - ROŚLINNA (NATTO)

Witamina K2 MK-7 jest zdecydowanie bardziej biodostępną i bioaktywną formą witaminy KMK-7 pozyskiwana z tradycyjnej japońskiej potrawy o nazwie  natto. Doskonale się wchłania, akumuluje się we krwi i jest efektywna nawet w niewielkich dawkach (już od 45 μg).

Ponadto MK7 ma znacznie dłuższy okres półtrwania (nawet 72h). Wystarczy zażyć ją raz, a nie 4 razy dziennie jak MK4.

Badania pokazały, że suplementy MK-7 rzeczywiście podnoszą poziom K2 we krwi, czego nie można powiedzieć o MK4. Dlatego właśnie MK7 najbardziej też nadaje się na suplementację.

 

Naturalna witamina K – tylko z fermentowanego natto

Jak zawsze ważna jest biodostępność danego preparatu. To chyba jedna z najważniejszych kwestii, na którą należy zwrócić uwagę podczas zakupu danego preparatu, gdyż to przełoży się na:

  • efektywność, a zarazem mniejsze dawki suplementu, które będą tak samo skuteczne jak większe dawki słabszego preparatu
  • mniejsze dawki = mniejsze koszty
  • dostępność preparatu na poziomie komórkowym, a nie tylko we krwiobiegu
  • lepsze ostateczne efekty

Biodostępność jest również ważnym czynnikiem w przypadku witaminy K2.

Jak już dowiedliśmy, witamina K2 powinna być naturalna, tj. pozyskana z natto.

Syntetyczna formy witaminy K2 mają do 95% wchłanialności, a często znacznie mniej, podczas gdy forma MK7, to 99% przyswajalności i najdłuższy okres półtrwania w organizmie – do 72h przy bardzo niskich dawkach.

Na świecie są tylko 4 firmy produkujące naturalną witaminę K2. Dwie firmy produkują ją przy użyciu bakterii Bacillus subtilis natto. Pozostałe dwie przy użyciu innego szczepu Bacillus licheniformis. Wszystkie pozostałe formy to syntetyczne postacie o nieudowodnionym działaniu i znikomej wchłanialności.

Sprawdzaj na opakowaniu, czy został wyszczególniony dokładny szczep procesu fermentacji.

 

SPECYFIKA PRODUKTU ALINESS:

Witamina K2 Aliness to jedno z nielicznych źródeł w 100% naturalnej witaminy K (z natto), bardzo dobrze przyswajalnej, przebadanej oraz o udokumentowanym działaniu zaopiniowanym przez EFSA (Europejska Agencja d.s. żywności).

K2 pozyskiwana jest w drodze fermentacji Bacillus Subtillis Natto2.

Została też wpisana na listę Novell Food pod pozycją 209 jako naturalna, bezpieczna i bioaktywna do stosowania w suplementach diety.

 

Soja jako rzeczywiste podłoże dla K2 ?

Na rynku można się spotkać z informacjami, że witamina K2 w suplementach pochodzi z soi – czyli z potrawy japońskiej o nazwie „Natto” - są to informacje nieprawdziwe, wskazujące na brak wiedzy firm sprzedających, a często nawet produkujących witaminę K2.

Finalnie witamina K2 nie ma żadnego związku z soją, gdyż w sposób laboratoryjny witamina K2 pozyskiwana jest przy udziale bakterii Bacillus subtilis natto, czyli tych właśnie bakterii znalezionych w potrawie o nazwie natto.

 

SPECYFIKA PRODUKTU ALINESS:

Producent Aliness z pełną odpowiedzialnością zaświadcza, że produkt nie zawiera alergenów ani soi, która jest wykorzystywana do produkcji innych, sztucznych form witaminy K.

 

Bezpieczne oczyszczanie K2 przy użyciu CO2

W procesie biofermentacji ważnym etapem produkcji jest proces oczyszczania gotowego produktu ze wszystkich zbędnych związków w tym pozostałości bakteryjnych. Część firm używa procesów chemicznych np. heksanów co w świetle prawa amerykańskiego eliminuje ich z miana „100% naturalnego produktu” ale nadal mogą używać stwierdzenie „produkt naturalny”.

Oczyszczanie dobrej jakości witaminy K2 powinno następować przy użyciu obojętnego chemicznie dwutlenku węgla CO2. Wówczas proces oczyszczania jest procesem bezpiecznym i nie chemicznym. Jest to proces naturalny, bezpieczny, dzięki któremu uzyskuje się bardzo wysoką czystość - aż 99%. 

 

Pozwolenie na produkcję K2

Czy wiesz, że aby sprzedawać witaminę K w Unii Europejskiej należy mieć stosowne pozwolenie wydane przez EFSA?

Otóż tak to formalnie wygląda. Taka bezpieczna witamina powinna się znaleźć na listach tzw. Novell Food Unii Europejskiej. W przeciwnym razie można mieć wątpliwości co do jej wiarygodnego źródła.

Zgodnie z art. 5 Rozporządzenia (WE) 258/97 witamina K dozwolona jest do stosowania w żywności oraz suplementach diety.

 

SPECYFIKA PRODUKTU AVITALE:

Firma Gnosis złożyła wniosek do FDA o zatwierdzenie jako wzorcowego menachinonu na potrzeby MK7 (Aliness) Amerykańskiej Farmakopei. Szczególnym atutem branym pod uwagę przez FDA jest fakt, iż w procesie wytwarzania MK7 (Aliness) nie stosuje się rozpuszczalników.

 

Czystość produktu - atesty jakości

Zwracaj uwagę na to, czy firma wydaje stosowne świadectwa jakości. 90% rynku zalewają produkty niewiadomego pochodzenia produkcyjnego. W najlepszym wypadku po prostu nie działają, w najgorszym trują nas szkodliwymi dla zdrowia domieszkami.

Osobiście mam zaufanie wyłącznie do firm, które regularnie badają swoje produkty pod kątem zanieczyszczeń i toksyn i wydają do tego stosowne papiery.

 

SPECYFIKA PRODUKTU ALINESS:

  • nie zawiera zanieczyszczeń i pozostałości z procesu fermentacji
  • nie ma pozostałości bakteryjnych
  • nie zawiera domieszek syntetycznych form
  • nie bierze udziału w żadnych syntetycznych procesach
  • w trakcie całego procesu pozyskiwania K nie używa się żadnych substancji chemicznych ani rozcieńczalników. Ten unikalny proces produkcji został opatentowany w Europie, USA i Japonii. Całkowitą nieobecność rozpuszczalników mogą zagwarantować wyłącznie mocno zaawansowane technologie
  • MK7 Aliness posiada badania toksykologiczne, przedkliniczne i kliniczne
  • MK7 została bardzo dobrze przebadana przez Profesora G. Littarru i jego współpracowników (University of Marche -Włochy, Instytut Biochemii, Akademia Medyczna)
  • MK7 produkowana jest w fabryce we Włoszech w zachowaniu procedur HACCP, cGMP, FDA
  • MK7 pochodzi też od jedynego producenta Europejskiego firmy GNOSIS, który deklaruje, iż jest ona produktem wolnym od GMO
  • produkt Aliness otrzymał również certyfikat koszerności KOF-K. Nie zawiera żadnych składników zwierzęcych (należy wysypać i spożyć tylko zawartość kapsułki; w zależności od produktu kapsułka może być celulozowa lub żelatynowa)

Skażenie preparatów witaminowych

Mike Adams i Hulda Clark przebadali wiele suplementów i w swoich książkach piszą wprost, że „90% preparatów witaminowych na rynku jest poważnie zanieczyszczona. Skażenie opiewa głównie o solwenty (rozpuszczalniki), metale ciężkie i lantanowce. Na dłuższą metę preparaty te wyrządzają więcej szkody niż pożytku. W rezultacie zakwaszają cały organizm, a wiadomo, że walczymy na co dzień o przeciwny efekt.”

Gdy w grę wchodzą suplementy, nie uznaję kompromisów. Albo kupujesz dobrej jakości produkty, albo lepiej zrezygnuj z suplementacji. Więcej szkody wyrządzisz sobie spożywając toksyny wraz z taką zanieczyszczoną „witaminą”, aniżeli dostarczysz substancji czynnej. Jeśli chodzi o suplementy naprawdę płaci się za jakość.

 

Kraj pochodzenia

Dość istotny w kontekście suplementów jest kraj pochodzenia składników danego produktu. Jeśli sprowadzane są one z Chin, raczej nie ma co liczyć na dobrą jakość. Ziemia w Chinach jest tak zanieczyszczona, że nie ma tam metra sześciennego, aby wyprodukować zdrową żywność, nie wspominając o suplementach.

Kraj pochodzenia składników może być więc dobrym wyznacznikiem jakości danego produktu, choć oczywiście nie można też uznać tego za regułę, bo jak wszędzie mogą zdarzać się wyjątki.

ZALECENIE PRODUCENTA: 1 -2 miarki dziennie w trakcie posiłku (50 µg)

ZALECENIA EKSPERTÓW:

  • dzieci: 1000 IU / każde 11 kg masy ciała
  • dawka maksymalna: nie wskazano z uwagi na jej bardzo małą toksyczność
  • zasada ogólna: 50 ug K2MK7 / 1000 IU D3

SPOSÓB PRZYJMOWANIA: w trakcie tłustego posiłku

PORA DNIA: -

CZAS KURACJI: K2 to witamina, którą można, a nawet należy stosować „przewlekle

WSPÓŁDZIAŁANIE K2:

  • witamina D – synergia i antagonizm
  • witamina Kmagnez (synergia i antagonizm) + wapń - "złoty kwartet" na co dzień (niedobór Mg hamuje syntezę i metabolizm D3. Nadmiar Ca może spowodować niedobór Mg, ale też zwapnienia. D3 pomaga we wchłanianiu Ca. K2 pomaga przetransportować Ca do kości. Mg dodatkowo sprawia, że cały proces przebiega skutecznie)
  • witamina Awitamina D + witamina E + witamina K: nie zapominaj o tym połączeniu, jeśli bierzesz większe ilości witaminy D3 (10 tys IU i więcej - przy dużych ilościach następuje wyraźna dysproporcja tych witamin)
  • witamina Kmagnez (synergia i antagonizm) + wapń + krzem - odbudowa kości

ANTAGONIZM K2:

Uwagi

 

Suplementacja D3+K2 przez cały rok?

Kiedyś byłam zwolenniczką, że w lato, a nawet już i na wiosnę warto odstawić suplementację D3. Dzisiaj nie jestem już do tego tak mocno przekonana.

Gdy obserwuję jak ludziom w końcu udaje się dobić do tego minimum tj. 80 ng/ml, a potem ich wynik drastycznie spada po 3 miesiącach przerwy od suplementacji, to nie wiem co mam powiedzieć? A dana osoba jeszcze mówi, że była 2 tygodnie w ciepłych krajach..

Przyswajanie D3 zależy od stanu wątroby i u niektórych osób właściwy poziom sam się nie utrzyma, dopóki nie zrobią porządku ze swoją wątrobą. U innych będzie właściwy przy sporadycznej i znikomej suplementacji.

Czas suplementacji zatem pozostawiam do indywidualnej oceny, bo jest to czynnik jak najbardziej zależny od naszego stanu zdrowia. Niemniej, osoby z chorobami przewlekłymi po prostu nie mogą sobie pozwolić na spadki poniżej 50 ng/ml.

Kolejna kwestia związana z porami roku, to fakt czy ktoś w ogóle wychodzi na słońce? Są przecież osoby, które tego po prostu nie robią. Wtedy całoroczna suplementacja jest jak najbardziej wskazana.

 

Witamina K2, D3, wapń i osteoporoza

Warto nadmienić, że witamina D3 nie wzmaga wchłaniania wapnia u osób dorosłych (po zaniknięciu grasicy), a jedynie go wychwyca w organizmie (co oczywiście też jest wartością dodaną). Próby jednak leczenia osteoporozy za pomocą jedynie zwiększonych dawek D3 są błędem w sztuce.

Jeszcze większym błędem jest leczenie osteoporozy witaminą D w połączeniu z wapniem. Niektórym się wydaje, że skoro mają niedobory wapnia to go sobie dosuplementują.

Realia niestety nie są już tak optymistyczne, bo takie połączenie może spowodować ogromne szkody w organizmie. Bowiem spożywając D3 powodujemy wychwyt wapnia w organizmie, ale jeśli zabraknie przy tym witaminy K2 nie będzie go komu przetransportować do kości i zębów. Powstaną więc zwapnienia w postaci miażdżycy, RZS, ostróg piętowych, haluksów, Przykurczu Dupuytrena, choroby Pageta, czy kamienia na zębach. Przy okazji taka osoba bierze jeszcze dodatkowe porcje wapnia w postaci tabletek, zatem zwapnień będzie jeszcze więcej.

Nie zapominajmy też, że większość osób je cukier, a gdy cukier jest w obiegu, ten zawsze zajmie pierwszy miejsce w kościach aniżeli wapń.

Na powyższe może się jeszcze nałożyć potencjalny problem wchłaniania witaminy D, za który odpowiada stan wątroby. Jeśli mamy problem na tym polu, organizm będzie dodatkowo zużywał wapń z kości na przyswojenie witaminy D3. No i mamy błędne koło..

Zatem jeśli chcesz poradzić sobie z osteoporozą nie zapominaj o najważniejszym:

 

Niedobory K2

Ponad połowa dorosłej populacji ma niedobór witaminy K2. Szczególne niedobory obserwuje się u dzieci i osób powyżej 40 r.ż.

Dzieci wymagają znacznie wyższych poziomów K2 niż dorośli. Dzieci, które nie suplementują K2 mają w dorosłym życiu znacznie słabsze kości i problemy z osteoporozą, czego nie zaobserwowano u dzieci, którym rodzice podawali większe dawki K2.

 

K2 w ciąży i podczas karmienie

Witamina K2 jest niezbędna w ciąży i podczas karmienia. Jej dawki powinny być 2 lu nawet 3-krotnie większe w stosunku do tradycyjnych. Szczególnie ważne jest to w III trymestrze, gdzie następuje nagły spadek tej witaminy.

 

Zawartość K2 w natto

Jeśli stosujesz witaminę K2MK7 z natto, musisz wiedzieć, że..

100 mg świeżego natto zawiera około 1000 ug K2MK7
100 mg suszonego natto zawiera około 2000 ug K2MK7

 

Źródła witaminy K2 w diecie

  • eko mięso zwierząt karmionych trawą
  • eko wątróbka gęsia od zwierząt karmionych trawą (europejska, bowiem w Europie jeszcze gęsi żywią się zielonymi roślinami, a gdzie indziej już tylko ziarnem)
  • eko masło z mleka od krów karmionych na pastwiskach, zieloną trawą
  • eko sery od zwierząt karmionych trawą
  • żółtko eko jaja od kur (zerówki), które jedzą warzywa (nie ziarna, więc nie wystarczy chów ekologiczny)
  • natto (fermentowana soja lub suszone natto)

Powyższa lista wyraźnie wskazuje na to, że wegetarianie i weganie szczególnie powinni zwrócić uwagę na prawdopodobne niedobory K2 w swojej diecie.

Przy czym warto wiedzieć, że:

  • K2 zawarta w mięsie (MK-4) jest mało efektywna i należy ją przyjmować kilka razy dziennie, aby efekt był zadowalający (suplementacja MK-4 mija się z celem). Można też jeść ewentualnie 4 wątróbki w ciągu dnia.. ?
  • MK-7 z natto jest znacznie bardziej efektywna. Wystarczy spożyć ją raz dziennie, aby pozostała w surowicy. Dlatego właśnie MK7 najbardziej też nadaje się na suplementację.
  • K2 MK4 będzie występowała wyłącznie w mięsie eko od zwierząt karmionych trawą. W mięsie przemysłowym K2 nie będzie wcale, jak również w mięsie zwierząt karmionych eko ziarnem
MK4 przechowuje się w ciele około 1 h, zaś formuła MK7 kilka dni.

Jak widać K2 należy regularnie spożywać z diety lub suplementów, gdyż nie utrzymuje się za długo w ciele. W przeciwnym razie grożą niedobory, a witaminy K2 brakować po prostu nie może.

Warto tu nadmienić o fenomenie diety okinawkiej, gdzie mówi się o jakimś "czynniku X", który przekłada się na fenomenalne zdrowie Okinawczyków. Ostatnimi czasy naukowcy coraz częściej są zgodni co do tego, że tym faktorem jest najprawdopodobniej potrawa zwana "natto", która zawiera spore ilości witaminy K2.

Warto też wiedzieć, że natto występuje na liście najzdrowszych produktów na świecie. 

Nic dodać, nic ująć ;)

Nazwa: Witamina K2 MK-7 50 µg z Natto
Zawartość: 30 ml
Producent: Avitale
Kraj pochodzenia: Włochy

Składniki

Składniki

1 porcja

2 porcje

Witamina K (VitaMK7 PURE®)

50 µg (*66,6%)

100 µg (*133%)

Witamina E (octan D-alfa-tokoferylu)

2,4 mg/3,2 IU (*20%)

4,8 mg/6,4 IU (*40%)

*RWS % - Dzienna referencyjna wartość spożycia

 

SKŁAD KAPSUŁKI: oliwa z oliwek Extra Virgin z pierwszego tłoczenia, witamina K (menachinon-7 w opatentowanej postaci VitaMK7 PURE®, naturalna witamina E (octan D-alfa-tokoferylu)

Boxed:

Sticky Add To Cart

Font: